Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя Турция да даде

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя Турция да даде
Коментари Харесай

Столтенберг към Турция: Време е да приемем Швеция и Финландия в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя Турция да даде зелена светлина на присъединението на Швеция и Финландия към Алианса. По време на визитата си в Истанбул той акцентира, че Стокхолм и Хелзинки „ са изпълнили обещанията ” и би трябвало да бъдат позволени за участие, написа през днешния ден POLITICO.

Длъжностни лица от Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум през юни, с цел да проправят пътя за двете страни и да отговорят на опасенията на Турция по въпросите на тероризма и износа на оръжие. Анкара и Будапеща към момента не са дали единодушие, написа изданието.

Отлагането повдигна въпроси към политическата тактика на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и дали той употребява участието на двете страни като разменна монета в комплицираните връзки на Анкара със Съединени американски щати, както и за повишение на личната си известност вкъщи.

По-късно през днешния ден Столтенберг се поклони пред Мемориала на мъчениците на полуостров Галиполи на Дарданелите. Той бе съпроводен от министъра на защитата Хулуси Акар, съобщи Daily Sabah.

По време на срещата двамата са разискали районната защита, сигурността и вижданията на Турция по  въпросите на НАТО.

Столтенберг акцентира, че Турция е значим съдружник в НАТО и благодари на Анкара за дейната й роля при повторното отваряне на зърнения кулоар.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР