Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпраща ясен сигнал до

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпраща ясен сигнал до
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО е готов да приеме Македония

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпраща явен сигнал до Северна Македония - Алиансът е подготвен да приветства Македония за евроатлантическото семейство.
Това е посланието, изпратено от Столтенберг в изявление за МИА, което той дава малко преди визитата си в Скопие, където ще се организира среща на посланиците на страните от Алианса.
Той с неспокойствие чака още веднъж да посети Скопие и съобщи, че ратификацията на предприсъединителния протокол напредва добре. Столтемберг споделя, че някои страни няма опцията да ратифицират протокола и съгласно него участието на Северна Македония в НАТО ще способства за сигурността на Западните Балкани и целия евроатлантически район.
На срещата на Северноатлантическия съвет се чака да се приказва за интеграцията на страната в НАТО, само че също и за напредъка на промените, в това число тези в региона на правораздаването. Столтенберг приказва за смисъла на присъединяване на Северна Македония в срещите на Алианса, както и за по-нататъшното развиване на събитията в разногласието сред Белград и Прищина.
Пътувате до Скопие, където ще се организира Северноатлантическият съвет на НАТО на 2 юни, какъв е мотивът за това събитие и какви тематики ще бъдат разисквани на тази среща?
С неспокойствие чакам да посетя още веднъж Скопие, този път със Северноатлантическия съвет, това са 29-те посланици на всички съдружници в НАТО. Посещението ни в Северна Македония изпраща явен сигнал: подготвени сме да ви посрещнем в фамилията на НАТО.
През февруари подписахме протокола за присъединение. Това беше исторически миг за вашата страна и за Алианса. Сега Северна Македония има място в масата на НАТО. Външният министър Никола Димитров се причисли към нас през април за годишнината на Алианса, а по-късно през юни министър Шекеринска още веднъж ще взе участие в срещата на министрите на защитата на НАТО в Брюксел.
По време на визитата на Северноатлантическия съвет чакам да обсъдя интеграцията на Северна Македония в Алианса и вашия прогрес в главните промени, в това число върховенството на закона, сигурността, разузнаването и защитата. Важно е да продължим стъпката на промяната, до момента в който се приготвяме за пълноправно участие, и ние ще продължим да ви поддържаме.
Как напредва процесът по ратификация на протокола за участието на Северна Македония?
На път сме да приемем Македония в НАТО. Това стана допустимо с помощта на уговорката и смелостта на водачите в Скопие и Атина да намерят решение на разногласието за името. Ратификацията напредва добре, когато всички страни членки ратифицират протокола за присъединение, Северна Македония ще стане трийстият член на Алианса. Членството в НАТО ще донесе по-голяма сигурност и разцвет на всички хора в Северна Македония. Вие ще участвате в изработването на политиките на НАТО. Вашият глас ще бъде толкоз значим, колкото този на всеки различен съдружник при вземането на решения, които би трябвало да запазят сигурността и просперитета на нашите страни. Сигурността е в основата на просперитета. Всъщност към този момент виждаме, че през миналата година задграничните вложения в страната ви са се нараснали три пъти. Членството ви в НАТО ще способства за сигурността на Западните Балкани и целия евроатлантически район. Това потвърждава, че упоритата работа, промените и ангажираността са стопански ефикасни и че вратите на НАТО остават отворени.
Диалогът сред Белград и Прищина остава блокиран и договарянията за продан на територии и разделения, НАТО има ли позиция по този въпрос и обмяната на територии ще сътвори ли риск за сигурността?
НАТО поддържа нормализирането на процеса сред Прищина и Белград посредством разговор, спонсориран от Европейски Съюз. Това е единственият метод да се реализира продължително политическо решение в района и е значимо това да продължи. Не може да има действителна вероятност за по-добро бъдеще на Балканите без цялостно ценене на правата на индивида и правата на всички общности. За НАТО е приоритет стабилността и мира в Косово. Мандатът на Организация на обединените нации за нашата мироопазваща задача, КФОР, остава неизменен. Ще продължим да осигуряваме безвредна и сигурна среда в Косово, в интерес на всички хора живеещи там.
Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР