Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателстващата Съвета на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателстващата Съвета на
Коментари Харесай

НАТО ще осигури между 48 и 53 милиона евро подкрепа за отбрана и сигурност в Босна и Херцеговина

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателстващата Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Крищо оповестиха през днешния ден пакет от помощ от НАТО в размер на сред 48 и 53 милиона евро за бранша на защитата и сигурността в Босна, заяви босненската национална телевизия БХРТ и Българска телеграфна агенция.

„ Става въпрос за план за поддръжка в размер на сред 48 и 53 милиона евро, който се отнася до девет плана от бранша на защитата и три плана от бранша на сигурността. Става въпрос за планове, които могат да се изпълнят в идващите пет години “, уточни Крищо на взаимна конференция със Столтенберг в Сараево и добави, че Босна ще продължи интензивно да работи върху обезпечаването на мир, непоклатимост и сигурност в страната и целия район.

На конференцията Столтенберг изрази угриженост по отношение на сепаратистките настроения в Босна и Херцеговина.

„ Загрижени сме за сепаратистката изразителност и реториката на разделяне, както и за външните въздействия, изключително от Русия “, акцентира генералният секретар на НАТО. 

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик упорства, че Босна и Херцеговина би трябвало да остане военно неутрална и счита, че участие в НАТО е задоволително единствено в случай че Сърбия се причисли към Алианса.

„ Всички водачи би трябвало да работят за единение и прогрес “, сподели на конференцията Столтенберг. „ Вашата страна има значение за целия район на Западните Балкани. Затова задълбочаваме съдействието си, политическия си разговор и практическото си съдействие “.

Крищо уточни, че Босна укрепва потенциала си за защита посредством съдействие с мироопазващи задачи, които обезпечават ефикасния отговор на всички провокации, изключително на тероризма, проведената престъпност и другите закани, които съществуват както в Босна, по този начин и в света.

„ Босна и Херцеговина взе участие в Плана за деяние за участие в НАТО, което алармира, че съществува политическо решение от страна на НАТО за влизане на Босна в Алианса и че партньорството ни има капацитет да трансформира Босна, да ѝ предложи опция да се интегрира в европейските структури, което е основно за нейната непоклатимост и разцвет “, означи още Крищо.

Столтенберг се срещна през днешния ден и с висшия представител на интернационалната общественост в Босна и Херцеговина Кристиян Шмит и удостовери поддръжката си за поста висш представител на интернационалната общественост. Генералният секретар на НАТО акцентира, че всеки опит за подкопаване на позицията на Шмит дърпа страната обратно.

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик не признава престижа на Шмит и твърди, че той е назначен нелегално. Постът висш представител на интернационалната общественост в Босна е очакван от Дейтънското съглашение. Върховният представител има пълномощия да трансформира закони и да сменя длъжностни лица, които подкопават мира. Дейтънското съглашение раздели Босна и Херцеговина на две полуавтономни елементи – Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватска федерация. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР