Генералният секретар на НАТО, норвежецът Йенс Столтенберг, който приключва мандата

...
Генералният секретар на НАТО, норвежецът Йенс Столтенберг, който приключва мандата
Коментари Харесай

Удължиха мандата на Столтенберг в НАТО с още една година

Генералният секретар на НАТО, норвежецът Йенс Столтенберг, който завършва мандата си в края на септември, ще продължи да управлява Алианса за още една година, оповестиха в четвъртък медии скандинавската страна. Лидерите на тридесетте страни, които съставляват НАТО, единомислещо поддържаха оставането на поста на Столтенберг.

„ Оставям решението на тридесетте водачи, нямам какво повече да прибавя “, сподели Столтенберг преди началото на срещата на върха на Алианса в четвъртък в Брюксел. Той беше назначен на 4 февруари от норвежкото държавно управление за президент на централната банка на скандинавската страна за шестгодишен мандат, започващ идващия декември.

62-годишният някогашен норвежки министър председател удостовери кандидатурата си за поста в края на предходната година.

„ Има огромно самопризнание за работата, която той свърши, тя беше значима в тази рецесия (войната сред Украйна и Русия). И в случай че измежду страните от НАТО има предпочитание да удължат мандата му и той желае това, Норвегия ще го поддържа “, сподели норвежкият министър председател Йонас Гар Стьоре в четвъртък.

Столтенберг е икономист по обучение и е бил министър на финансите по време на администрацията на Торбьорн Ягланд (1996-1997), преди да поеме управлението на Лейбъристката партия и по-късно да стане министър-председател на Норвегия (2000-2001, 2005-2013). През 2014 година той изоставя норвежката политика, с цел да поеме командването на НАТО, за което е преизбиран няколко пъти.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР