Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

Екипът на МААЕ на път за Запорожката АЕЦ

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси заяви в Туитър, че е на път за украинската Запорожка АЕЦ, съобщи Франс прес. Той посочи, че екипът на МААЕ ще дойде тази седмица.
Инспекторите ще оценят физическите вреди на станцията, по какъв начин работят системите за сигурност, изискванията на работа на личния състав и незабавни ограничения за сигурността й. По-рано в. " Уолстрийт джърнъл " заяви, че екипът на МААЕ може да носи аварийни елементи, инсталация за радиационен мониторинг и друго съоръжение на станцията. Централата е ситуирана в Енергодар, градът и регионът към него са под контрола на съветските войски.
Президентът Володимир Зеленски прикани в петък МААЕ да изпрати допустимо най-бързо свои специалисти. Владимир Путин се съгласи задачата да мине през Украйна, а не през Русия, както настояваше изначало. Париж заяви за това в средата на август след телефонен диалог сред президентите Еманюел Макрон и Путин. 
" Русия е заинтересувана от тази задача на делегацията на МААЕ и взе участие в нейната подготовка, отворена е за съдействие и взаимоотношение ", съобщи във вторник кремълският представител Дмитрий Песков. По думите му делегацията на МААЕ ще дойде в централата от териториите, следени от Киев. Има обаче неофициални сведения, че ще би трябвало за мине през територия под съветски надзор, с цел да влезе в АЕЦ-а. Недалеч от нея минава линията на фронта в южната част от страната.
Преди екипът на МААЕ да поема на път, продължиха обстрелите против централата и град Енергодар. Проруската администрация на града заяви, че направен в Съединени американски щати дрон-камикадзе е свален от Противовъздушна отбрана и е паднал върху покрива на вместилище с отработено американско гориво. Дронът се е взривил, само че не е нанесъл вреди на хранилището. То било задачата на украинската провокация, настояват специалисти. Проруският локален началник Евгений Балицки съобщи, че последната нощ е имало масирани обстрели против жилищни квартали на Енергодар. 
Междувременно английското военно министерството твърди, че министърът на защитата Сергей Шойгу е отхвърлен от поста и оперативното командване в Украйна непосредствено контактува с Путин. Отстраняването на Шойгу се дължи на " проблемите, които Русия изпитва в Украйна ". Украинските войски настояват, че са нападнали три съветски командни поста и минимум два склада за муниции в Херсонска област, убити са 11 съветски бойци, унищожени са били 11 ракетни установки, три бронирани машини и самоходна гаубица. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР