Ген против стареене, открит при столетници, пренавива биологичната възраст на

...
Ген против стареене, открит при столетници, пренавива биологичната възраст на
Коментари Харесай

Генът против стареене „превърта” сърдечната възраст с 10 години

Ген срещу стареене, открит при столетници, пренавива биологичната възраст на сърцето с 10 години. Столетниците предават здравите си гени на потомството си. Проучване на откриватели от университета в Бристол и “МултиМедика Груп ” (MultiMedica Group) в Милано, Италия, показва за първи път, че здрав ген, открит при столетници, може да бъде трансфериран на несвързани хора, с цел да отбрани сърцата им.

Свързани с извънредно дългоденствие, носителите на здрави мутантни гени, като тези, живеещи в сините зони на планетата, постоянно живеят до 100 или повече години, и остават в положително здраве.

Те са по-малко предразположени към сърдечносъдови затруднения. 

В новото изследване откривателите показват, че един от тези здрави мутантни гени, които по-рано се оказаха изключително чести при столетниците, може да отбрани клетките, събрани от пациенти със сърдечна непълнота, изискващи сърдечна трансплантация.

Екипът от Бристол, управителен от проф. Паоло Мадеду, разкрил, че еднократно приложение на мутантния ген срещу стареене е спряло разпадането на сърдечната функционалност при лабораторни мишки на междинна възраст. И още: когато се дава на възрастни мишки, чиито сърца демонстрират същите промени като при възрастни пациенти, генът пренавива възрастта на биологичния часовник на сърцето с човешкия еквивалент с повече от 10 години.

Проф. Мадеду изяснява, че „ функционалността на сърцето и кръвоносните съдове е сложена на карта с напредването на възрастта. Въпреки това, скоростта, с която се случват тези нездравословни промени, е друга при хората. Пушенето, алкохолът и заседналият метод на живот форсират стареенето.

Докато вярното хранене и упражненията забавят стареещия часовник на сърцето. А и съществуването на положителни гени, наследени от родителите, може да помогне да останем млади и здрави. ”

Гените са последователности от букви, които кодират протеини. Случайно някои от тези букви могат да мутират. Повечето от тези разновидности са незначителни. В няколко случая обаче, разновидността може да утежни или усъвършенства функционалността на гена, като да вземем за пример за мутантния ген срещу стареене, който учените изследвали върху човешки кафези и по-възрастни мишки.

Тригодишното изследване е извършено и в епруветка с човешки сърдечни кафези в Италия. Изследователи от „ МултиМедика ” приложили гена в сърдечни кафези на възрастни пациенти с тежки сърдечни проблеми, в това число трансплантация.

После сравнили тяхната функционалност с тази на здрави хора и открили, че сърдечните кафези на възрастни пациенти със сърдечна непълнота възобновили действието си вярно, доказвайки се като по-ефективни при построяването на нови кръвоносни съдове. 

Проф. Мадеду споделя, че генната терапия се употребява необятно за лекуване на болести, породени от неприятни гени, само че лекуването, основано на протеин, е по-безопасно и жизнеспособно. Това към момента е проучване на ранен стадий, само че може един ден да обезпечи революционен метод за лекуване на хора със сърдечна непълнота.

Мария ИВАНОВА

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР