Гданск се прости с убития кмет Павел Адамович. Той беше

...
Гданск се прости с убития кмет Павел Адамович. Той беше
Коментари Харесай

Последно сбогом с убития кмет на Гданск

Гданск се елементарни с убития кмет Павел Адамович. Той беше намушкан с нож по време на благотворителен концерт на 13 януари и умря от раните си на идващия ден. В Полша през днешния ден беше ден на народен печал.

 © Българска телеграфна агенция
С голяма траурна върволица по улиците на Гданск нощес тленните остатъци на 53-годишния Павел Адамович бяха съпроводени до катедралата " Дева Мария ". Преди това ковчегът, завит с флага на града, беше изложен за поклонение в музея на придвижването " Солидарност ". Десетки хиляди поляци със свещи и цветя показаха скръбта си за своя кмет, управлявал града в последните 20 години.

Днес на погребалната работа в храма " Дева Мария " участваха президентът Анджей Дуда, министър председателят Матеуш Моравецки, някогашните президенти на Полша и Германия Лех Валенса и Йоахим Гаук. Сред опечалените беше и приятелят на убития кмет - ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.
Магдалена Адамович, вдовица: Омразата би трябвало да спре. Скъпи мои, мислите ви ни дават мощ, а ние се нуждаем от мощ, тъй като идват тежки времена.
Церемонията се предаваше на огромни екрани в града, а улиците към катедралата бяха изпълнени с поданици на Гданск. Градът не може да се отърси от шока от убийството, осъществено пред очите на хиляди хора предходната неделя.

27-годишният нападател, излежал присъда за банков грабеж, изясни, че при управлeнието на Адамович бил незаслужено изпратен в пандиза.

Адамович беше прочут с демократичните си хрумвания и рецензиите към ръководещите от " Право и правдивост " и антиимиграционната им политика.

Той беше един от 11-те полски кметове с издадени подправени смъртни актове от крайнодясна формация през 2017 година, откакто подписаха декларация, че ще одобряват бежанци в прорез с политиката на държавното управление.
 Стотици се простиха с убития кмет на Гданск Стотици се простиха с убития кмет на Гданск
Стотици поляци се стекоха пред тленните остатъци на убития кмет на Гданск Павел Адамович. Той умря от раните си, откакто бе намушкан с нож на трибу...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР