„Газпром“ възнамерява да изрита Европа от пътя ѝ към независимост

...
„Газпром“ възнамерява да изрита Европа от пътя ѝ към независимост
Коментари Харесай

BiznesAlert: Газовата война за Европа тепърва започва

„ Газпром “ има намерение да изрита Европа от пътя ѝ към самостоятелност от съветския газ. Западът би трябвало да се отбрани. Съдебният иск на „ Газпром “ против PGNiG е единствено предчувстване на газовата рецесия, която може да провокира нова война в Украйна и да наложи на Европа съветските условия за доставка. Ето какво още написа Войчех Якобик в BiznesAlert, предава БГНЕС:

Новата игра на „ Газпром “ и приватизацията на газовата политика в Полша

Кризата, изострена от съветския " Газпром ", накара някои да предположат, че си коства да се отстъпи от пътя, по който вървят Европейският съюз и Полша, и вместо това да се подпише нов контракт с " Газпром ", защото това би понижило цените на газа. Такъв контракт би бил обвързващ за няколко години, т.е. дълго след края на енергийната рецесия, и би затвърдил изискванията за доставка на газ, които бяха оспорени от Европейската комисия в интервала преди рецесията като неизгодни за потребителите. „ Газпром “ упорства за " Северен поток-2 " и за определяне на позиции в Централна и Източна Европа посредством дълготрайни контракти. Енергийната рецесия ще насърчи някои да се откажат от либерализацията, в това число Полша, която наближава крайния период за освобождение на цените на газа за семействата, заложен в полската енергийна политика до 2040 година Газът за втория контракт за „ Ямал “, който аз назовавам балтийски, ще пристигна от “Северен поток-2 “, който ще оформи пазара в сходство с желанието на „ Газпром “, а неговите медиатори ще могат да приватизират газовата политика на Полша, както пожелаят.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Киев " има проект за по-нататъшни правни стъпки " за това, сподели...

Четвърт век либерализация против три месеца енергийна рецесия

Историята на либерализацията на газовия пазар в Европейския съюз стартира през 1998 година, преди 24 години, когато Европейската комисия и Европейският парламент одобриха Директивата за общите правила за вътрешния газов пазар. Основната причина на новото законодателство е свободата на избор, която разрешава на семействата и предприятията да сменят доставчика според от офертата, тъкмо както при доставчиците на мобилни телефонни услуги. Ако някой не харесва абонамента, той реалокира номера си в друга мрежа. Условията за преустановяване на контракта са избрани, както и пакетите услуги и отстъпките. Всичко това е допустимо, наред с другото, с помощта на развиването на телекомуникационния пазар и на развиването на инфраструктурата, която усилва достъпността на услугите (капацитета на мрежата). Очаква се сходен резултат да има и либерализацията на газовия пазар, която също е допустима с помощта на развиването на преносната инфраструктура (капацитет на доставките).

През 2006 година Европейската комисия стартира антитръстово следствие против „ Газпром “, E. ON, EDF и OMV, известни със съдействието си с тази съветска компания по плановете " Северен поток-1 " (консорциум) и " Северен поток-2 " (финансови партньори), като заподозря тези огромни участници на пазара в непазарни практики. Разследването завърши едвам през 2009 година със съглашение, подложено на критика от някои участници на пазара, като PGNiG от Полша и „ Нафтогаз “ от Украйна. Въпреки това Комисията публично постанови, че „ Газпром “ злоупотребява с господстващото си състояние. Руснаците са злоупотребявали с него, като са ограничавали достъпа до инфраструктурата, ползвали са несправедливи цени и са си поделяли пазарите. Брюксел призна, че не е имал никакво въздействие върху междуправителствените съглашения, като да вземем за пример съглашението за „ Ямал “ в Полша.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Руският колос " Газпром " изпразни своите газови складове в Западна Европа до извънредно ниски равнища...

Констатациите на Комисията бяха употребявани при правенето на третия енергиен пакет. Това е поредност от нормативни актове, либерализиращи пазара от 2009 година, които включват делене на собствеността, свободен достъп на трети страни и самостоятелни цени. Сега газопроводът " Северен поток-2 " ще бъде зависещ на тези правила в сходство с Директивата за природния газ на Европейския съюз. Тези разпореждания имат за цел да защитят потребителите от злоупотреби от страна на доставчиците. Международната организация по енергетика пресмята, че през 2021 година държавите-членки на Европейски Съюз, ще платят с към 30 милиарда щатски $ повече за газ, в сравнение с в случай че се бяха придържали към индексирането по отношение на показателя на цените на петрола. Въпреки това, с помощта на увеличението на броя на договорите, индексирани на борсата, от 30% през 2010 година на 80% през 2020 година, те към този момент са натрупали към 70 милиарда щатски $ икономии от по-евтин газ. Дойде обаче газовата рецесия, която ненадейно понижи привлекателността на газовите тържища като TTF и направи краткотрайно още веднъж привлекателно индексирането към цената на барел през 2021 година, което дава по-голяма предвидимост, като се имат поради съмненията.

Новият ценови диктат

Либерализацията на газовия пазар обезпечи по-голяма еластичност и понижи сметките за газ, само че също по този начин докара до по-голямо излагане на борсата на съмнения. Петролният показател не отразяваше действителното съответствие сред търсенето и предлагането в договорите. Условията зависеха от позицията на доставчика, която в тази ситуация на “Газпром “ беше преобладаваща и съгласно заключенията на Комисията е била употребена непозволено. Може да се подозира, че това съветско сдружение е понижило доставките на газ за Европа през 2021 година, с цел да обърне тази наклонност, което в дълготраен проект работи в негов ущърб. Това е мотив за второ антитръстово следствие от страна на Европейската комисия, което може да удостовери рецидива и този път да докара до по-болезнени последствия за руснаците.

Интересна нишка, въпреки и изоставена по време на първото следствие, стартирано от Европейска комисия, е ролята на медиаторите и сътрудниците на " Газпром ", сред които Engie, OMV и E. ON в плана " Северен поток-2 ". Може би те са взели участие и ще продължат да вземат участие в основаването на ценови диктат в Европа, за който мозъчният концерн Breugel писа още през 2017 година Страните, които подписват атрактивен контракт по време на газовата рецесия, може да научат, че откакто изключителната обстановка отмине, сътрудникът им ще се върне към старите си непозволени практики, а новият ценови диктат след 2022 година съставлява действителна опасност за енергийната сигурност на Европейски Съюз. Запасите от газ в Европа са рекордно ниски и може да не бъдат запълнени през лятото на 2022 година, което ще проточи газовата рецесия до 2023 година Някои анализатори предизвестяват, че дефицитът на газ в Европа може да продължи до 2025 година, когато на пазара ще се появят нови планове за полутечен природен газ в Съединени американски щати, които ще усилят предлагането.

Ако Украйна прекъсне доставките си на газ поради вътрешна дестабилизация, подклаждана от Русия, или поради съветска експанзия да вземем за пример, обстановката ще се утежни още повече. Трябва да сме готови и за подобен сюжет. Източници на Ройтерс настояват, че държавното управление на Съединени американски щати е оповестило договаряния с редица снабдители на газ в Европа за незабавни доставки, ако Русия стартира нова война против Украйна. Допълнителни количества полутечен природен газ към този момент идват в Европа. Съединени американски щати се притесняват, че Русия приготвя нова офанзива против Украйна, до момента в който тя е главният снабдител на газ за Европа, отговарящ за повече от една трета от доставките на това гориво. Прекъсването на доставките през Украйна може да изостри енергийната рецесия, която към момента е налице, защото Русия лимитира доставките, наред с други аргументи. Твърди се, че Държавният департамент на Съединени американски щати е разговарял с европейски компании за това с какъв брой биха могли да усилят доставките за европейския пазар, в случай че се наложи. Той е открил, че има дребни количества газ, които вероятно могат да заменят доставките от Русия.

Всичко, с изключение на „ Северен поток-2 “

Отговорът на опасността на " Газпром " е да се усили производството на европейски газ, което към този момент е реалност в Дания и Норвегия. Това, апропо, е значимо от позиция на плана за балтийски газопровод до Полша, който би трябвало да направи допустимо подписването на сигурен, дълготраен контракт с страна, друга от Русия. Находището Тира в Дания, което трябваше да бъде изоставено заради напредналия енергиен преход на страната, беше обновено. По сходен метод холандците се въздържат от затваряне на най-голямото газово находище в Европа - Гронинген, и усилват добива там при положение на дефицит. Транзитът би трябвало да се реализира с лимитирано потребление на газ, с цел да се избегне възходящата взаимозависимост от съветския импорт.

Развитието на нуклеарната енергетика също е доста значимо, защото то понижава ролята на газа в енергетиката по време на прехода. Според оценките на Международната организация по енергетика търсенето на това гориво ще доближи своя връх в средата на 20-те години, а до 2040 година то ще намалее с 20%, или съвсем 90 милиарда куб. м. МАЕ предизвестява, че би трябвало да се положат старания за увеличение на потреблението на термопомпи вместо газови котли, с цел да се понижи излагането на семействата на съмнения в цените на газа.

Друг отговор е развиването на доставките на полутечен газ, в това число от Съединените щати. Именно развиването на борсовия пазар даде опция за свободно подписване на спот контракти за доставка на полутечен природен газ, което облекчава въздействието на енергийната рецесия върху пазара на газ. Тези, които купуват това гориво, се борят за контракти за полутечен природен газ с азиатските страни. В дълготраен проект това е пазарен инструмент за подсилване на сигурността на доставките, който също по този начин понижава цените, като предлага избор. В средата на януари „ Блумбърг “ заяви, че общо 41 танкера с полутечен природен газ се насочват към Европа, спрямо 24, предопределени за Азия. По-краткият маршрут на доставките и рекордните цени на Стария континент предизвикват доставчиците да насочват втечнения газ натам. Един от бенефициентите е Полша, която внася полутечен газ от Катар, Съединени американски щати и други дестинации. От тази позиция играта на " Газпром " за нови дълготрайни контракти е последният му залог за опазване на пазара, който ще се свива, при изискване че европейците не затънат според от съветски първични материали, да вземем за пример поради планове като " Северен поток-2 ". Това е още един мотив против стартирането му от позиция на енергийната сигурност и затова значима карта в процеса на узаконяване, който немският регулаторен орган Bundensnetzagentur има намерение да завърши през втората половина на 2022 година Затова новата оценка на немското Министерство на стопанската система и климата, която е нужна за възобновяването на този развой след организационните промени, изисквани от „ Газпром “, би трябвало да бъде негативна.

Полският фитил

Ако енергийната рецесия в газовия бранш продължи няколко години, антикризисните решения, въведени от полските законодатели, с цел да защитят потребителите на газ от съмненията на цените, ще останат по-дълго. Те включват по-ниски цени за уязвими клиенти като лечебни заведения, учебни заведения и детски градини, включване на самостоятелни клиенти от кооперации и жилищни общности, обезщетения за продавачите на газ и отбрана на депозитите на фондовата борса, както и прекачване на отговорността за запасите на Държавната организация за стратегически запаси. Това са антикризисни решения, въведени по време на рекордни цени, които към момента не са станали мотив за анулация на проекта на държавното управление за либерализиране на газовия пазар посредством освобождение на цените за семействата през 2024 година в сходство с духа на законодателството, което се развива в Европа от повече от четвърт век. Компенсацията за продавача, в случай че е належащо, в размер до 20 милиарда злоти няма да бъде спомагателен приход. Това ще бъде тъкмо толкоз, колкото този индивид, на първо място PGNiG, ще загуби от продажбата на газ под цената на закупуването му, която сега е рекордно висока.

Този механизъм има за цел също по този начин да разреши изчисляването на по-ниски цени, понижени с обезщетенията, и по този метод се явява като инструмент за отбрана на потребителите, а не на ползите на PGNiG. Той ще даде на сдружението гъвкавостта, от която се нуждае, с цел да поддържа постоянни доставките на газ даже по време на рецесия. PGNiG е единственото сдружение, което има уговорка за енергийна сигурност, която му разрешава да работи срещу пазарната логичност в интерес на своите клиенти. Можем да си представим, че когато чисто пазарните сдружения отпаднат от пазара заради рецесията, PGNiG ще бъде последното несъмнено леговище, което ще работи от името на страната. Струва си да се означи, че при положение на рецесия в Украйна би трябвало да чакаме още по-драстични решения, в това число нормиране на газа. Призракът на въвеждане на характерна военна стопанска система в изискванията на дефицит, който се следи сега в Европа, би трябвало да бъде взет поради най-малко като най-лошия сюжет в стратегическите проекти на всяка европейска страна.

Игра за нов контракт в Полша

Не е инцидентно, че в преломната 2022 година натискът върху полската PGNiG да подпише нов контракт за „ Ямал “ с съветския „ Газпром “ нараства. Този напън включва подправени вести за " формулата на PiS " (PiS - " Право и правдивост ", ръководещата партия в Полша - бел. ред.), избрана като част от победната арбитражна процедура през 2020 година, и заявката на " Газпром " за нов арбитраж по отношение на цените от ноември 2017 година, подадено в средата на януари. Това е нормална контраофанзива от страна на руснаците, които постоянно дават отговор на полските претенции за понижения с сходен зов за покачване, показвайки по какъв начин се отнасят към своите сътрудници.

Руснаците, въпреки това, желаят да убедят поляците, че газът ще бъде по-евтин единствено в новия контракт, а спотът и доставките отвън Русия към този момент не са привлекателни. Те вършат това макар показаните нагоре обстоятелства, само че могат да намерят поддръжници. Според информация, получена от BiznesAlert.pl, част от държавното управление и опозицията са склонни да подпишат нов дълготраен контракт с „ Газпром “. Победата на полската PGNiG в арбитражния съд в Стокхолм стана допустима с помощта на антитръстовите разпореждания. Като част от решението формулата на цената беше изменена и зависимостта ѝ от петрола също, а индексирането ѝ към газовата борса TTF в Нидерландия беше увеличено. Противно на общоприетото разбиране, формулата за петрола не беше сменена с формула, учредена на борсовите цени. Това решение беше в сходство с духа на либерализация на газовия пазар в Европейския съюз, който е налице от съвсем четвърт век. Исканията на PGNiG за преразглеждане на цената, отхвърлени от съветския „ Газпром “ през 2014 година, 2020 година и 2021 година, също имаха за цел да трансформират ценовата формула в тази посока. Сливането на газовите пазари и развиването на газовите тържища в Европейски Съюз направиха допустимо понижаването на цените посредством отдалечаване от петролния показател в интерес на борсата. PGNiG изиска смяна на цените през ноември 2020 година и промени настояването през октомври 2021 година Тя смята, че настояването на „ Газпром “ за арбитраж е безпричинно.

Вестник " Комерсант " твърди, че поради енергийната рецесия цените на газа към този момент надвишават 1000 $ за 1000 куб. м, до момента в който цените в договорите зависят от цената на петрола и по този метод доближават 300 $ за същото количество. От ноември 2017 година насам обаче цените на спота постоянно са били по-ниски от тези в договорите с „ Газпром “, без да се брои втората половина на 2021 година, т.е. началото на енергийния цикъл. Въпреки това " Комерсант " не загатва, че Международната организация по енергетика е признала „ Газпром “ за отговорен за налагането на рекордни цени на газа посредством съзнателно ограничение на доставките на газ за Европа. Европейската комисия също проверява от кое място е пристигнало това понижение на доставките, което съгласно заместник-председателя Маргрете Вестагер е " хипотетично ".

Според констатациите на BiznesAlert.pl някои представители на полското държавно управление и опозицията настояват, че е належащо да се подпише нов дълготраен контракт с „ Газпром “, в който формулата на цената ще зависи от петрола. Това би означавало, че Русия ще завоюва играта против Европа, което в най-лошия случай може да провокира война в Украйна. Може би играта на „ Газпром “ е била планувана напролет на 2021 година, когато ненадейно основният изпълнителен шеф на " Газпром износ " Елена Бурмистрова имаше да каже хубави неща на Полша.

" Полша е наш благонадежден сътрудник, прелестна страна. Сътрудничим си отдавна, договарянията обичайно не престават. Все още имаме доста разногласия с поляците, само че в това време продължаваме комерсиалните договаряния ", сподели Бурмистрова.

PGNiG отговори, че не води договаряния за удължение на контракта за „ Ямал “. Би било несвоевременно някой да желае и да заплашва тази компания да промени решението си.

Газовата война за Европа занапред стартира

Полша е изправена пред призрака на няколкогодишна газова война, която може да доближи разнообразни степени на активност: от следените през днешния ден високи цени до нормирането на газ в Европа. Поради тази причина в стратегически интерес на страната е да резервира съществуващите мощности за произвеждане на електрическа енергия от въглища до края на енергийната рецесия, да понижи зависимостта от газ в процеса на енергиен преход, да извърши програмата за създаване на атомни електроцентрали допустимо най-скоро, да резервира независимостта си от съветския газ след 2022 година посредством диверсифициране на инфраструктурата под формата на терминали за полутечен природен газ и Балтийския газопровод, както и да си сътрудничи с сътрудници от Европейския съюз, Съединени американски щати, Норвегия и Катар. Затова въпросът не е да не се трансферира нито една молекула газ от Русия, а да се въздържи от изкушението да подписа нов дълготраен контракт.

„ Газпром “ желае да употребява енергийната рецесия, с цел да оспори европейските правила за действие на газовия пазар и да наложи своите, познати от неизгодния контракт за „ Ямал “ в Полша.

" Северен поток-2 " не изнася единствено газ, само че и съветска бизнес просвета ", съобщи полският външен министър Збигнев Рау.

Извънредните разпореждания на полския газов пазар би трябвало да бъдат оттеглени след края на рецесията в духа на либерализацията на газовия пазар, която е в действие от няколко години, за положителното на клиентите в Полша и Европа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР