Газовата връзка между Гърция и България променя енергийната карта на

...
Газовата връзка между Гърция и България променя енергийната карта на
Коментари Харесай

Променяме енергийната карта на Европа. Радев и Алиев говорят за още газ и общ транзит за ЕС

" Газовата връзка сред Гърция и България трансформира енергийната карта на Европа " - към това се сплотиха президентът на България Румен Радев и гостът му - президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който дойде на публично посещаване ден преди да взе участие в церемонията по откриването на дълго чакания интерконектор.

Румен Радев разгласи, че в границите на визитата ще предложи на Алиев и опция за ново общоевропейско съдействие с Баку за обезпечаване на енергийната сигурност на континента в спешна обстановка като актуалната (без който и да е от двамата да загатна аргументите за енергийна рецесия в Европа и войната в Украйна - б.р.). Идеята е на междусистемните газови оператори на България, Румъния, Словения и Унгария и е за обезпечаване на взаимен пренос на спомагателни количества азерски газ за европейския пазар посредством интегрираните газопрености системи на четирите европейски страни. Това би понижило и времето, и разноските за вложения за ново строителство на инфраструктура занапред. Предложението е постъпило при Румен Радев в деня преди визитата.

Темата ще бъде разисквана и в границите на срещите на 1 октомври, когато за откриването на интерконектора в София ще бъдат и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, и президентите на Сърбия и Северна Македония, и министър председателите на Гърция и Румъния. Газовата връзка е основна освен поради опцията България най-сетне да получава цялостния размер от азерски газ по дълготраен контракт на по-ниска цена, а и поради свързването с Трансадриатическия газопровод с газопреностите системи на континента от юг на север.

" Газовата връзка дава стратегическо измерение на двустранното съдействие сред България и Азербайджан. Тя е мощен катализатор за развиване на капацитета за икономическо съдействие в района ", съобщи още Радев.

Гостът му удостовери, че текат диалози за доставка на спомагателни количества газ и за България, и за Европа. Алиев увери, че страната му има задоволително запаси и ще продължи да бъде и да се потвърждава като благонадежден и сигурен сътрудник в доставките на енергийни източници. Той приказва и за потребността от нарастване на добива на газ за нужните на Стария континент. Тази стъпка ще бъде подхваната, стана ясно от думите на президента на Азербайджан.

На масата за договаряния е и тематиката за доставка на природен газ против електричество, само че българският президент не даде повече детайлности. Обсъждат се и новите благоприятни условия за съдействие в сфери като осведомителни технологии, роботика, изкуствен интелект, зелен водород, обучение, просвета.

Румен Радев сложи и тематиката за възобновяване на контрактуваната от него и Алиев директна самолегта линия София - Баку - София, която още не е възобновена след отпадане на рестриктивните мерки, свързани с пандемията от ковид.
След поредност от благодарности и поръчка за задълбочаване на партньорството сред България и Азерлайджан, Алиев разгласи, че счита, че в България би трябвало да бъде отворен офис на държавната газова компания " Socar ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР