Газопроводът Силата на Сибир ще достигне проектния си капацитет за

...
Газопроводът Силата на Сибир ще достигне проектния си капацитет за
Коментари Харесай

Путин: Силата на Сибир ще достигне капацитета си за пренос на газ от 38 млрд. куб. м годишно до 2025 г.

Газопроводът " Силата на Сибир " ще доближи плановия си потенциал за транспорт от 38 милиарда кубични метра годишно до 2025 година, само че още в този момент доставките за Китай надвишават заложените в договорите. Това съобщи на пленарно съвещание на почналия през днешния ден конгрес Руска енергийна седмица президентът Владимир Путин, представен от ТАСС. Газът от Русия ще минава и по Далекоизточния маршрут, като се разискват доставки през Монголия, добави той.

Путин означи, че предходната седмица е даден старт на доставките на съветски газ в Узбекистан по газопровода " Средна Азия – Център ", който минава през Казахстан. 

Руският водач акцентира също, че стабилността и достъпността на цените на електрическата енергия, суровините и горивата би трябвало да бъдат обезпечени в Русия.

Путин означи, че през последните месеци Русия се е сблъскала със скок на цените на бензина и дизеловото гориво. В тази връзка държавното управление е взело редица решения за нормализиране на обстановката. Президентът е поръчал на кабинета да работи оперативно в обстановка на недостиг на горива и да одобри превантивни ограничения. 

Путин не пропусна да означи, че със своите дейности западният хайлайф е внесъл безпорядък на международния енергиен пазар и в този момент участниците в него, каквато е Русия, са принудени да оправят обстановката. 

" Действията на някои наши сътрудници, западните елити, внесоха хаос на световния енергиен пазар, в това число на пазара на нефт. Отрицателните последици от тези политизирани стъпки се отразяват на цялата международна стопанска система ", съобщи Путин на енергийния конгрес, провеждащ се в Москва. 

" Сега това би трябвало да се поправя и несъмнено ще би трябвало да бъде направено от виновни участници на пазара ", добави той.

Путин съобщи също, представен от Ройтерс, че отводът на Германия да сертифицира газопровода " Северен поток-2 " и да купува съветски газ посредством него не е имал стопански смисъл за Берлин, който в този момент се доставя с американски полутечен природен газ на доста по-високи цени.

Световната стопанска система последователно минава към многополюсен модел, в който работят няколко центъра на напредък, акцентира Владимир Путин.

Той подчертава и върху значимостта от провеждането на Руската енергийна седмица, събитие, на което специалисти от Русия и чужбина могат да обсъдят взаимно трендовете и вероятностите за световната енергетика.

" Това е изключително значимо сега, защото международната стопанска система минава към многополярен модел, в който работят няколко центъра на напредък, а мястото и ролята на всяка страна се дефинира от това по какъв начин тя възприема тези дълбоки, необратими процеси ", добави той. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР