Газираните напитки се оказват новата златна мина за контрабандистите в

...
Газираните напитки се оказват новата златна мина за контрабандистите в
Коментари Харесай

Защо се появи "лимонадена мафия" в Португалия

Газираните питиета се оказват новата златна мина за контрабандистите в Португалия, която полза в допълнение сладките напитки, споделя. Само хармонизирането на налозите в Европейски Съюз може да пресече този проблем.

" Добър ден, документите за инспекция, апелирам. " Митничарят Елдер Мендес стопира за инспекция следващия камион - към този момент е изгубил броя им за деня. Още от седем сутринта дружно с петима сътрудници той управлява транспортните средства, които влизат от Испания през Граничен контролно-пропусквателен пункт Вилар Формозо - един от най-натоварените гранични пунктове в Португалия.

Новата обичана стока на контрабандистите

Днес митничарите търсят една контрабанда стока, която все по-често попада в мрежите им. Колкото и да е необичайно, става дума за газирани питиета. В Португалия те се таксуват с спомагателен налог поради наличието на захар, ето за какво от ден на ден подсладени питиета се вкарват контрабандно от Испания. Срещу тази контрабанда митничарите провеждат към този момент няколко координирани интервенции, които се организират по едно и също време в цялата страна. Днешното дежурство на Елдер Мендес е част точно от една такава интервенция.

" През 2017 година в Португалия беше въведен спомагателен налог върху разхладителните питиета, които съдържат захар ", изяснява капитан Елдер Фернандес, началник на Криминалния отдел на Републиканска национална армия на Португалия, която дава отговор и за митническия надзор. " През последните две години установяваме, че контрабандата на такива питиета освен е повишена, само че към този момент е и напълно професионално проведена. "

Че това в действителност е по този начин потвърди една интервенция предходната година, при която бяха иззети повече от 600 хектолитра необмитени безалкохолни питиета. Това беше и най-големият удар против " лимонадената мафия ", тъй като ставаше дума за неплатени налози в размер на цели 40 000 евро. Напитките трябвало да стигнат до магазини и заведения в столицата Лисабон.

Различните налози в страните в Европейски Съюз все по-често водят до проблеми

" Проблемите идват от това, че налозите в Европейски Съюз към момента не са хармонизирани ", оплаква се капитан Фернандес, който напомня, че бедите стартират още с Данък добавена стойност. И, както се схваща, проблем се оказва и " захарният налог " в Португалия, чиято концепция е да се ограничи потреблението на нездравословната захар. " Данъкът не е кой знае какъв брой висок, само че при огромни количества сумите към този момент става съществени ", споделя митничарят. Тъкмо заради това Мандес и сътрудниците му ревизират камион след камион.

Португалските митничари ревизират палетите със стока, катерят се върху цистерните, с цел да огледат вътре за възможни газирани питиета, съпоставят товарителници и данъчни формуляри. Митничарите би трябвало да си пробиват път през същинска джунгла от въпроси: Върнат ли е испанският Данък добавена стойност? Наложен ли е португалският Данък добавена стойност? Къде е удостоверението за заплатен " захарен налог "?

И до момента в който митничарите се потят по границата, вътре в страната " захарният налог " към този момент дава позитивни резултати. Много производители на безалкохолни питиета снижиха наличието на захар в своите артикули, а и потребителите ограничиха потреблението на газирани питиета. Което значи, че всеобщи феномени като диабетът или затлъстяването получават най-малко ненапълно отпор. Нищо, че данъкът възлиза на нищожното 1 евро на хектолитър.

Колкото и да е незабележим данъкът, мафията си знае ползите - нейният " лимонаден " клон припечелва добре от контрабандата на газирани питиета от Испания. " Та нали никой баща няма да се вдигне чак до Испания, с цел да купи напитките за рождения ден на своето дете, илюстрира митничарят Мендес. Тази работа я правят експерти, които работят с обсег. "

Контрабандата ще спре, когато налозите се хармонизират

И не печелят неприятно. " Едно кенче с газирана напитка, съдържаща кофеин, се продава за 50 евроцента, в случай че в португалския магазин същото кенче коства 1 евро. За контрабандистите остава тлъста облага ", изяснява капитан Фернандес. Ето за какво тази контрабанда е извънредно преференциална. И към този момент не може да се управлява единствено на границата, така че митничарите стартират да ревизират както камиони навътре в страната, по този начин и магазини и заведения за контрабандни питиета.

Митничарят Мендес преди малко е спрял следващия камион. Всичко е наред, няма контрабандни питиета. В ранния следобяд интервенцията завършва. 48 митничари са ревизирали общо 500 камиона, само че този път не са разкрили контрабандни газирани питиета. Елдер Мендес и сътрудниците от неговия екип се изтеглят - най-малко до идващия път, когато стартира следващата интервенция. А инспекциите и контрабандата през испанско-португалската граница ще свършат едвам тогава, когато страните от Европейски Съюз най-сетне се договорят да уеднаквят налозите си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР