Газенето на конституцията и законите се превърна в национален спорт,

...
Газенето на конституцията и законите се превърна в национален спорт,
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: В България лъжеш и ставаш министър-председател

Газенето на конституцията и законите се трансформира в народен спорт, съобщи ръководителят на катедра „ Конституционно-правни науки “ в СУ „ Свети Климент Охридски “

" В България лъжеш и ставаш министър-председател. Газенето на конституцията и законите се трансформира в народен спорт ". Това съобщи в изявление за проф. доктор Пламен Киров, началник на катедра „ Конституционно-правни науки “ в СУ „ Свети Климент Охридски “ във връзка парламентарния отчет за Gemcorp, в който се приказва за нарушение на законите от хората, подписали меморандума с тази компания.

След близо четири часа разногласия и диспути народните представители одобриха със 129 гласа " за " Доклада за активността на Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление с министър-председател Кирил Петков.

Проф. Киров разяснява какви би трябвало да са последствията за политиците, които систематично са нарушавали закона и са заплашили националния интерес, знаейки това, като са подписали съответния меморандум.

Според него, те могат да бъдат в две съществени направления – политически и юридически.

„ На първо място са политическите последствия. Трябва необятно да бъде разяснено на българската нация и българския гласоподавател какво е свършено, какви са били желанията и в каква степен това, което е свършено се отразява на националната сигурност на България. В идните избори българският народ би трябвало да си построи мнение за кого да гласоподава и дали да насърчи сходни дейности за в бъдеще или да ги накаже, като не гласоподава за лица, които са заплашили енергийната и в действителност националната сигурност на България “, съобщи проф. Киров и съобщи, че тук става дума за кардинален въпрос, без значение кой общественик, политик или партия е позволил сходен тип нарушавания. Още повече, че има отчет на Временна комисия, който е утвърден с гласовете на болшинството политически партии.

Вторият аспект е юридическият. „ Ако от дейностите на лицата, които са сключили меморандума, са произтекли действителни вреди, би трябвало да се потърси наказателна отговорност. Това може да каже само прокуратурата и надлежно българският съд, в случай че прокуратурата внесе обвинителен акт по отношение на тях “, съобщи преподавателят по конституционно право.

А що се отнася до морала, то всеки е свободен да съди за морала на тези лица самобитно своя личен морал. „ Дали да ги възхвалява, дали да ги порицава. Моралната оценка зависи от морала на самия оценяващ. Това е моралът на всеки един български жител, който се интересува от това какво се случва в страната и какви хора ни ръководят “, уточни проф. Киров.

Коментирайки систематичното нарушение на закона и конституцията, какъвто е казусът с Кирил Петков както за подписването на меморандума с Gemcorp, по този начин и за лъжата за българското му поданство, проф. Киров съобщи, че България е особена страна.

„ Могат да бъдат давани образци от новата и по-далечната история на други страни, по какъв метод други общества се отнасят към сходни актове на техни политици. Примерите са в прорез с това, което се осъществя у нас. При нас колкото повече лъжеш, толкоз по-голяма е вероятността да станеш министър председател “, безапелационен е той и даде образец от недалечната история на Съединени американски щати. „ Например, в края на 80-те години един от обещаващите политици на Демократическата партия Гари Харт трябваше да се състезава с един от републиканците за Белия дом, само че поради една неистина, която той изрече и беше потвърдено, че излъга американското общество, той се трансформира в политически мъртвец. В България лъжеш и ставаш министър-председател “, акцентира проф. Киров.

Нарушаването на законите и погазването на конституцията се е трансформирало в народен спорт. „ Това не е нещо, което се прави единствено от избрани политици от „ Продължаваме промяната “, това се прави и от други политически сили. Колко решения на това Народно събрание, които са признати с шарени, тематични болшинства, нарушават конституцията. Да не бъдем доста строги съдници единствено на Политическа партия, тъй като и други се възползват от техния метод на правене на политика в прорез със закона. Това не е единствено техен патент. То се трансформира в народен спорт да се гази законодателството “, съобщи проф. Киров.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР