Гайдари, които се събраха във формата на кръст пред първа

...
Гайдари, които се събраха във формата на кръст пред първа
Коментари Харесай

Президентът на Рожен: България би осиротяла без магията на родопската песен и животворния звук на гайдите

Гайдари, които се събраха във формата на кръст пред първа сцена, с над 10-минутна сюита през днешния ден превзеха Роженския събор. Над 200 гайдари участваха в шествието на поляните, където се стекоха хиляди българи от близо и надалеч.
„ Роженският събор е освен един от празниците на националното творчество, а и на българщината, тъй като през днешния ден на волните родопски поляни царува достоверният и хладнокръвен български дух “, съобщи президентът Румен Радев при откриването на събора.
Той посочи, че българите тачим местата, които ни събират и сплотяват, които ни дават опция да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предшественици и непреходни полезности.

По думите му Роженският събор е актуален израз на красива и живописна страница на родопската приказка от дълговечната българска история.
Президентът напомни, че в миналото тези поляни са си давали среща разграничените родопски родове от двете страни на границата. А през днешния ден хиляди от всички краища на отечеството и целия свят се стичат, с цел да почерпят мощ от корена, да потърсят най-чистата вода от извора за зажаднелите си души.
„ България би осиротяла без магията на Родопската ария и без животворния тон на гайдите. Днес обаче Родопите са измежду най-бързообезлюдаващите краища на България. С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, то отнася със себе си освен мъдростта на старците, само че и очакванията ни за още неродените “, сподели още Радев.
Според него задачата на Роженския събор е да ни припомня, както нашите каба гайди могат да разлюлеят една непоклатима планина, по този начин всички с дружни старания можем да надмогнем апатията и да въздигнем  България там, където е заслужила да бъде.

Президентът пожела на всички да изживеят и запомнят това събитие като празник на нашата българска родова памет и като жив извор на  българското единение.
Със звън на родопски чанове той разгласи събора за открит. 
Преди това Фолклорният отбор „ Родопа “, нежната 13-годишна певица от Чепеларе Мария Бечева с гайдаря Илия Учиков, галактическата Валя Балканска с гайдаря Петър Янев въодушевиха с осъществяванията си гостите на празника.
„ Добре пристигнали в Орфеевото царство на свещената за родопчани околност на връх Рожен. Мнозина споделят, че Родопите е планина с дух, тъй като тук живеят гостоприемни и положителни хора, тъй като тук са непокътнати традициите, обичаите, тъй като природата е прелестна и има невероятни гозби.Три дни всички вие ще усетите това, три дни Рожен ще бъде България “, съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов.

Той означи, че преди 121 години свещеникът на село Соколовци Ангел Инджов насочва прошение до граничните управляващи най-малко за един да отворят границата  за празника на св. Пантелеймон.
Още същата година, при параклиса св. Кирик и Юлита се събират българите от двете страни на границата - от свободна България и останалите, които са под османско господство до 1912 година

По думите му Рожен е популярен и заветен, тъй като е знак на обединяването на българите, без значение от границите, които ги разделят.
И защото Рожен е молитвена околност с голям брой параклиси, Мелемов помоли всеки по своему, всеки към Бога, в който има вяра, да насочи своята молитва за благоденствието на България, за обединяването на нашата нация, за мир, успокоение и здраве.

„ Свободният дух ни събра през днешния ден на Рожен през днешния ден ни събра през днешния ден да бъдем по-сплотени и мощни в името на майка България “, акцентира градоначалникът.
Роженските поляни са украсени с величествен трикольор с повърхност съвсем 7000 кв.м. Над 3500 реализатори от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс на четири подиуми.
За първи път във фолклорната стратегия ще вземат участие 5 фолклорни групи от бесарабски българи от Украйна. Ще има и конкурс за достоверна женска, мъжка и Детска носия. Повече от 90 майстори показват своите занаяти в централната зона.Мобилна музейна експозиция „ Духът на Родопите “ демонстрира локалните обичаи и традиции. На поляните има е етно населено място.Тази вечер ще има церемония театър „ Рожен е България “. В събота ще се организира Родопската вечер, в която ще вземат участие изявени родопски реализатори - Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, ФА „ Родопа “, оркестрите „ 100 каба гайди “, „ 101 каба гайди “ и други
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР