Гърция си свърши работата и сега Македония трябва да каже

...
Гърция си свърши работата и сега Македония трябва да каже
Коментари Харесай

Македония да каже коя ще е първата дума в името ѝ, призова гръцкият външен министър

Гърция си свърши работата и в този момент Македония би трябвало да каже какво е контрактувано сред министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев за името ѝ на Световния стопански конгрес в Давос. Това разгласи външният министър в Атина Никос Коциас в изявление за " Евронюз ", извършено на гръцки език и представено от уеб страницата на малкия екран, организация МИА и други македонски издания.

Коциас настоя, че Скопие не приготвя обществото за смяната на името, както е било контрактувано, а гръцките управляващи го вършат макар публичното неодобрение. Според него в Давос са разисквани няколко разновидността на името, отговарящи на гръцкото условие " ерга омнес " (името да е за приложимост в интернационалната и двустранна връзка, а по-късно - и вътрешно). Министърът не даде повече детайлности.

На тази среща е контрактуван и един допустим вид, върху който Заев би трябвало да намерения и да го показа на македонското общество, сподели гръцкият първи посланик. " Очаквам публично Скопие да излезе пред хората и да каже коя добавка би влезнала в приложимост " и " кое прилагателно ще бъде пред съществителното, " изясни Коциас. С тези думи той повтори сегашната позиция на Атина, че " Македония " ще е съставка от бъдещото, прието и от Гърция име на страната без значение от многохилядните митинги в столицата и в Солун през поледните седмици.

Неофициално петте оферти за име, изпратени в хода на договарянията до ръководещите в Атина и Скопие, са Нова Македония, Северна Македония, Горна Македония, Вардарска Македония и Македония (Скопие). Това са " къси " форми - пред всяка една от тях в цялостното име би трябвало да написа " Република ". Гръцки медии писаха в края на януари, че Нова Македония е желаната от Скопие форма, а Горна Македония - от Атина. В изявлението Коциас споделя, че Гърция би редпочела " име със славянски привкус ", което по думите му е измежду предложенията. " Зависи от нас да се договорим, а изборът зависи и от критериите на държавното управление в Скопие, " добави той.

Коциас даде да се разбере, че Гърция има особени позиции по въпросите на идентичността в Македония и те ще се оповестят по-нататък в договарянията. Миналата седмица специфичният делегат на Организация на обединените нации в разногласието за името Матю Нимиц сподели, че съгласно гръцката позиция разговорът ни минимум не визира въпросите на идентичността, само че мненията му бяха посрещнати с упрек от Коциас, съгласно който " не е работа " на медиатора да дава сходни пояснения. Гърция сега упорства смяната на името на Македония да засегне и метода, по който ще се назовават езикът и националността на жителите, защото вижда и в тях вероятни искания към Гърция.

Промените " би трябвало да са по метод, който ще улесни влизането на прилежащата другарска страна в организациите, на които тя желае да е член, " сподели Коциас.

Междувременно, разяснявайки митинга от неделя, представителят на кабинета Димитрис Дзанакопулос сподели, че участниците са били по-малко, в сравнение с са очаквали уредниците (те настояват, че броят им е 1.5 млн., до момента в който съгласно полицията са били единствено 140 000). " Според интернационалните контракти географският район Македония не принадлежи извънредно на Гърция. 51 на 100 са за Гърция, 30 на 100 за България, към 19% за Македония и по-малко от 1% за Албания, " сподели още Дзанакопулос пред гръцката държавна телевизия. " Долу ръцете от Македония " и " Македония е гръцка " бяха измежду лозунгите, които най-често скандираха стачкуващите в неделя.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4658)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР