Гърция ще разшири финансовите облекчения за домакинствата и бизнеса, изправени

...
Гърция ще разшири финансовите облекчения за домакинствата и бизнеса, изправени
Коментари Харесай

Гърция удължи енергийните помощи и за февруари

Гърция ще разшири финансовите облекчения за семействата и бизнеса, изправени пред скока на енергийните цени, и за февруари, като помощта ще е в размер на 400 милиона евро, обявиха в понеделник управляващите в Атина, оповестява Ройтерс.

Европейските цени на газа се покачиха внезапно през предходната година заради ниските равнища на предпазване на природен газ, високите цени на въглерода в Европейски Съюз, по-малко доставки на полутечен природен газ посредством танкери заради по-голямото търсене от Азия, по-ниски от естествените съветски доставки и спирания на газовата инфраструктура, припомня Ройтерс, представена от БНР.

През септември 2021 година Гърция предложи дотация за сметките за ток от 9 евро на месец за първите 300 часа на електрическа консумация през месеца. Тази финансова помощ беше увеличена на 18 евро за октомври, на 39 евро за ноември и на 50 евро за декември.

Миналия месец гръцките управляващи удължи енергийната държавна финансова помощ за януари 2022 година, като дотациите, ориентирани към разноските за електрическа енергия за съществени жилища, беше избрана на 42 евро на месец.

От септември до момента държавното управление е похарчило към 1,35 милиарда евро за субсидиране на сметките за електричество и газ за семействата, бизнеса и фермерите, сподели представителят на гръцкото държавно управление на постоянен брифинг.

" През януари бяха отпуснати към 400 милиона евро. Еквивалентна сума ще бъде отпусната и през февруари ", сподели още той.

Покачващите се разноски за сила бяха главен мотор на инфлацията, която доближи в Гърция 5,1% през декември - най-високото равнище в страната от 11 години насам.

Правителството също по този начин понижи някои налози в опит да облекчи тежестта върху потребителите.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР