Гърция ще проведе извънредно заседание на своя енергиен регулатор, на

...
Гърция ще проведе извънредно заседание на своя енергиен регулатор, на
Коментари Харесай

Гърция свиква извънредна среща заради плащанията за руски газ в рубли



Гърция ще организира изключително съвещание на своя енергиен регулатор, на газопреносния си оператор и на най-големите си снабдители на газ и електрическа енергия по отношение на заплащанията на съветския газ в рубли преди приключването на крайния период - 31 март, даден от Москва, заяви в сряда енергийно министерство на страната, съобщи Ройтерс.

Целта на срещата е да се оценят всички налични сюжети за сигурността на газовите доставки на Гърция при положение, че Русия спре газовите потоци към страната, се споделя в изказване на министерството.

Руският президент Владимир Путин разгласи предходната седмица, че " неприятелските " страни ще би трябвало да заплащат в рубли за съветския газ. Този ход провокира остри рецензии от европейските страни, които заплащат за съветския газ най-вече в евро и споделят, че Русия няма право да преформулира договорите.

Руският газ се доставя в Гърция по газопровод, заобикалящ Украйна,  и покрива към 40% от годишните потребности на страната. Атина също по този начин купува газ от Азербайджан, Алжир, Турция и Съединени американски щати.

Потоците на газ към Гърция са естествени и няма непосредствена потребност страната да афишира паника, уточни чиновник на оператора на газовата мрежа в Гърция, който отхвърли да бъде назван.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР