Гърция се съгласи да признае нашия език за македонски след

...
Гърция се съгласи да признае нашия език за македонски след
Коментари Харесай

Зоран Заев разкри пикантерии: Ципрас се нави да признае македонския език на паркинг в Дойран

Гърция се съгласи да признае нашия език за македонски след моя среща с премиера в Атина Алексис Ципрас на паркинг в Дойран. Това сподели македонският министър председател Зоран Заев пред сръбското радио Б92.

Заев призна, че е провел загадка среща в Дойран с гръцкия си сътрудник през май. „ Ние тогава се разбрахме, че членката на Европейския съюз и НАТО няма да се опълчва езикът на нашата страна да се назовава македонски “, съобщи той през вчерашния ден на протест на ръководещия Социалдемократически съюз на Македония, агитиращ жителите на страната да одобрят съглашението с Гърция балканската страна да се споделя Република Северна Македония.

Гражданите страната ще се произнесат на 30 септември на всенародно допитване дали са съгласни със съглашението южната си съседка.

През юни Заев и Ципрас през юни подписаха съглашение. То постави завършек на над 20-годишното несъгласие на Атина страната със столица Скопие да членува в интернационалните организации. Гръцката обсада бе наложена, тъй като управляващите в членката на Европейски Съюз смятаха, че някогашната югославска република с името си Македония предявява териториални искания към Гърция, която има провинция със същото име.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР