Гърция преживява най-горещите дни в последните 50 години. Тези дни

...
Гърция преживява най-горещите дни в последните 50 години. Тези дни
Коментари Харесай

Харон мори Европа

Гърция претърпява най-горещите дни в последните 50 години. Тези дни температурите ще преминат 45 градуса съгласно прогнозите. България през днешния ден изпрати още 50 огнеборци, които оказват помощ за гасенето на пожари в южната ни съседка. Европейският климатичен институт " Коперник " заяви, че причина за продължителната гореща вълна е нов антициклон, кръстен на лодкаря Харон, от гръцката митология, който прекарва душите в подземното царство.

Не се обрисува завършек на горещата вълна в Гърция, съобщи през днешния ден локален метеоролог, представен от ДПА. Температури до 45 градуса по Целзий се чакат в Южна Гърция през уикенда, а в северната част на страната се чакат горещини с към 40 градуса по Целзий. На множеството от егейските острови температурите също ще бъдат над 38 градуса.



Горещото време може да провокира горски пожари или да утежни обстановката в това отношение, заради което от противопожарната работа насочиха предизвестие. „ Предстоят още по-трудни дни “, съобщи тази заран представител на противопожарната работа пред държавната телевизия.



Стотици пожарникари от Румъния, България, Полша, Словакия и Малта дойдоха в Гърция, с цел да оказват помощ на гръцките си сътрудници в битката с пожарите.

Франция, Италия, Турция, Кипър, Израел и Йордания също поддържат напъните на гръцките огнеборци, изпращайки противопожарни самолети и хеликоптери, заяви гръцката гражданска защита. 

Пожарите в региона на Атина и на полуостров Пелопонес са сложени под надзор, само че от време на време се възпламеняват още веднъж, защото всичко е доста изсъхнало, осведомиха от противопожарната работа.

Към момента най-сериозна е обстановката с пожар, който гори край село Лаерма на остров Родос. Туристите не са в заплаха, прецизират управляващите.



Жегите ще продължат и идната седмица с леки съмнения, оповестяват метеоролозите.

В сряда се чака нов пик на горещата вълна с температура от към 46 градуса по Целзий в Южна Гърция.

Същевременно стихии връхлетяха някои провинции в Северна Италия, като най-тежко бе ситуацията в провинция Кремона в региона Ломбардия, съобщи АНСА.



Там мощните ветрове и проливните дъждове изкорениха дървета и провокираха неочаквани наводнения. Стихията връхлетя региона в ранните часове на деня. На места имаше градушка с размерите на топки за тенис. Някои пътища останаха затворени, блокирани от повалени дървета. На места има прекратени и кабели за електрозахранването.

Вчера епизоди на доста неприятно време имаше и областите Венето и Пиемонте.

Тези моментни и внезапни утежнявания на времето съпътстват следващата гореща вълна, парализирала Италия.

Трима души са починали в Сърбия при втора смъртоносна стихия, връхлетяла Балканите тази седмица, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на локални медии.



Бурята в петък удари първо Словения, след което мина през Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина със мощни пориви напразно и проливни дъждове. Властите оповестяват за проблеми с електроснабдяването и нанесени вреди, паднали дървета върху коли и отнесени покриви.

В сряда друга стихия аргументи гибелта на шест души в района – четирима в Хърватия, един в Словения и на още един човек в Босна, напомня АП.

Според метеоролозите сходни мощни стихии се случват поради поредицата горещи дни. Експерти споделят, че рисковите метеорологични феномени евентуално са породени от климатичните промени.

В северния сръбски град Нови Сад 12-годишно момче бе открито мъртво на улицата по време на бурята, само че остава неразбираемо дали е било ударено от гръмотевица или от токов удар, съобщи телевизия РТС.



Местните медии оповестяват, че Нови Сад е бил най-силно засегнатият град от бурята. Повреден е покривът на изложбената зала в града. Около 30 души са потърсили здравна помощ, а доста улици остават блокирани от последствията от бурята и през днешния ден сутринта.

В село Ковачица в Североизточна Сърбия жена е умряла в следствие от поемане на пушек след пожар, който е избухнал откакто гръмотевица блъснала дърво до къщата й, оповестява РТС.

Сръбската полиция заяви през днешния ден, че мъж е умрял в северозападния град Бачка Паланка, до момента в който опитвал да в профил кабели, паднали върху портата на дома му.

В Хърватия бурята провокира вреди в разнообразни елементи на страната, до момента в който управляващите към момента отстраняват последствията от бурята в сряда.

Няколко души бяха ранени в къмпинг на полуостров Истрия, който е цялостен с чужденци през лятото. Хърватското адриатическо крайбрежие притегля милиони туристи.

Словения заяви, че бурите са нанесли вреди в горите на алпийската страна и предизвести за заплаха от свлачища.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР