Гърция откри нов лагер за задържане на мигранти на остров

...
Гърция откри нов лагер за задържане на мигранти на остров
Коментари Харесай

Гърция откри нов лагер за мигранти на о. Самос до Кушадъсъ

Гърция откри нов лагер за задържане на мигранти на остров Самос, намиращ се наоколо до турския курорт Кушадасъ, и съобщи, че други нови уреди ще последват в границите на месеци, защото стяга миграционната политика.

Министърът, откриващ лагера, сподели, че ще предложи „ връщане на изгубено достолепие “ на тези, които търсят протекция, заяви Ройтерс. Групи за помощ обявиха, че новото оборудване, в което ще бъдат настанени търсещите леговище и хората, които ще бъдат депортирани, наподобява повече на затвор с ограда, покрита с бодлива тел.

Средиземноморската страна беше на първа линия на миграционната рецесия в Европа през 2015 и 2016 година, когато милион бежанци, бягащи от войната и бедността от Сирия, Ирак и Афганистан, дойдоха, основно през Турция.

Броят на идващите е намалял от този момент, само че с хиляди търсещи леговище, останали в Гърция, консервативното държавно управление, което пое властта през 2019 година, ускори позицията си във връзка с миграцията.

Гърция е построил ограда от 40 км в региона на р. Марица (на гръцки: Еврос) на турската граница и съобщи това лято иск за помощ от Европейския съюз за създаване на две уреди на Самос и островите Лесбос, които да заменят преди този момент пренаселените лагери.

„ Създадохме съвременен и безвреден нов затворен, следен център, който ще върне изгубеното достолепие на хората, търсещи интернационална протекция “, сподели гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи, откривайки новия лагер.

Около 450 търсещи леговище от 7500, живеещи в различен лагер, ще се реалокират в новите пространства в понеделник.

Митарачи сподели, че новият лагер, който може да побере 3000 души, ще приютява незаконни мигранти, които слес това ще бъдат върнати в Турция или депортирани в родните им страни. Той сподели, че други два центъра ще бъдат подготвени на островите Кос и Лерос след няколко месеца.

„ За нас това е затвор “, сподели Йоргос Карагианис, началник на задачата на " Лекари без граници ", за новия лагер. „ Това е декларация за нездравословни политики, които се избират от водачите на Европейски Съюз, а не за грижи и обезпечено леговище на нуждаещите се хора. “

Гърция е депортирала, върнала и преместила хиляди мигранти и бежанци, които са били блокирани от години, основно на отдалечените й острови в Егейско море.

Броят на търсещите леговище е бил 42 000 единствено през август, само че това е към половината от броя преди година, демонстрират данните на министерството на миграцията на страната.

Поемането на талибаните от Афганистан подхранва страховете от нова бежанска вълна. Гърция споделя, че няма да разреши повтаряне на мигрантската рецесия през 2015 година и желае взаимен европейски отговор. Ето за какво стяга контрола по границата с Турция, по суша и море.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР