Гърция няма правно основание за спиране на процедурите за даване

...
Гърция няма правно основание за спиране на процедурите за даване
Коментари Харесай

ООН: Гърция няма законово основание да спира даването на убежище

Гърция няма правно съображение за прекъсване на процедурите за предоставяне на леговище в опита си да спре хиляди мигранти, влизащи от Турция на нейната територия, заяви Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН).
„ Нито Конвенцията от 1951 година по отношение на статута на бежанците, нито законодателството на Европейски Съюз за бежанците дават никакво правно съображение за прекъсване на приемането на молби за леговище ”, се споделя в известие на организацията, представено от Агенция Франс Прес.
В кроя на предходната седмица Турция отвори границите си за търсещите леговище в Европейски Съюз, като на процедура приключи съглашението с Европейски Съюз от 2016 година Агенцията напомня, че то значително спря потока от сирийци, афганистанци, иранци, иракчани и други, които заляха Гърция през 2015 година
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести в понеделник, че разрешава на „ милиони ” мигранти да се насочат към Европа, пробвайки се да окаже напън върху западните страни да поддържат военната му интервенция в Сирия.
Гърция е разположила въоръжените си сили по границата с Турция, с цел да предотврати прекосяването на мигранти от там. Премиерът Кириакос Мицотакис разгласи в неделя, че стопира за един месец разглеждането на нови молби за леговище.
Изморените и премръзнали мигранти, които се пробват да влязат в Гърция, обявиха за Агенция Франс Прес и други медии, че гръцките гранични чиновници са употребявали против сълзотворен газ и са стреляли предупредително, с цел да спрат прекосяването им на гръцка територия.
Жителите на страната наоколо до сухопътната граница и на острови Лесбос също реагираха враждебно по отношение на мигрантите, които се пробват да влязат в Гърция.
Лидерите на Европейски Съюз, в това число ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, би трябвало да посетят във вторник дружно с премиера Кириакос Мицотакис гръцката граница в символ на поддръжка към страната.
От ВКБООН настояват, че „ всички страни имат право да управляват границите си и да ръководят нерегламентирано напредване, само че в това време (те) би трябвало да се въздържат от потреблението на несъразмерна или непропорционална мощ и да поддържат в редовност системите за обработка на молбите за леговище ”.
В изказване на комисариата се споделя, че единствено Европейски Съюз като блок може да реши незабавните ограничения във връзка с убежището, които Гърция употребява, а не Атина сама.
„ Не може да се приключи интернационално приетото право на леговище ”, се споделя в известието.
Организация на обединените нации прикани за усилване на интернационалната помощ за Гърция и Турция за справяне с мигрантите, които към този момент са на тяхна територия, както и новите претенции на леговище.
Организацията акцентира тежката обстановка в и към провинция Идлиб - главен спектакъл на засиления спор в Сирия, който изисква „ незабавни дейности “ във връзка с близо един милион цивилни, които бягат от домовете си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР