Гърция може да генерира милиарди евро за икономиката си, като

...
Гърция може да генерира милиарди евро за икономиката си, като
Коментари Харесай

Гърция иска да стане основен износител на енергия за Европа

Гърция може да генерира милиарди евро за стопанската система си, като развие електрическите връзки с Централна Европа и изнесе големия си капацитет при възобновимата сила към потребителите в Германия и други страни. Това демонстрира скорошно изследване на консултантската компания KPMG.

Според разбора основаването на електрическа автомагистрала Югоизток-Север – план, който Гърция започва със своите сътрудници в Европа предходната година – може да генерира сред 6.2 и 17.5 милиарда евро за гръцката стопанска система, като в същото време понижи цените на електрическата енергия за потребителите и увеличи енергийната сигурност на Европа.

Междусистемната връзка към Централна Европа може да бъде първата електрическа автомагистрала в Европейски Съюз и част от предпочитания електроенергиен кулоар сред Централен Изток и Югоизток “, се отбелязва в изследването.

„ Той е ориентиран към консолидираното на пазарите, намаляването на цените на електрическата енергия, разширението на ВЕИ електрическата енергия и цялостната сигурност на доставките в Европейски Съюз. “
Втечнен природен газ
През последните няколко години Гърция се трансформира в районен енергиен център, служейки както като претоварна точка за доставки на природен газ за Югоизточна и Западна Европа, по този начин и като експортьор на електрическа енергия за своите съседи.

В събота Гърция получи първата доставка на полутечен природен газ (LNG) в плаващото вместилище за регазификация (FSRU) в Александруполис.

FSRU ще бъде обвързван с 28-километровия подводен и сухопътен газопровод с високо налягане, който, откакто проработи, ще доставя до Гръцката преносна система (NNGTS) и по-нататък до крайните консуматори в Гърция, България, Румъния, Северна Македония, Сърбия и даже Молдова и Украйна на изток и Унгария и Словакия на Запад.

С този план Гърция към този момент разполага с второ оборудване за импорт на LNG, първото е терминалът за импорт на DESFA, ситуиран на остров Ревитуса.
Електрически връзки с Египет, Кипър и Израел
Тази роля следва да нарасне, защото националният мрежов оператор на страната надгражда електрическите връзки с България, Италия, Северна Македония, Албания и Турция и продължава проектите си за свързване на гръцката мрежа с Кипър, Израел и Египет.

Проектът Гърция-Египет включва електрическо свързване на египетската и гръцката електроенергийни системи посредством подводни кабели и връзки с непрекъснат ток с високо напрежение с потенциал от 3000 MW. Целта му е да транспортира 100% зелена сила от Египет до Атика и затова до европейския пазар. Той получи статут на план от общ интерес на Европейски Съюз и се чака да бъде приключен до 2028 година

Междусистемната връзка Гърция -Кипър-Израел е план за преустановяване на енергийната изолираност на Кипър, като в същото време свързва Израел с Европейски Съюз. Срокът за осъществяване е до 2027 година за сегмента Крит-Кипър и до 2029 година за сегмента Кипър-Израел.

Проектът с бюджет от 1.9 милиарда евро и притегли интереса на огромни вложители в и отвън Европа.

Проучването на KPMG също по този начин отбелязва, че Гърция е отпред на останалата част от Европа в екологизирането на своя енергиен бранш, като внезапно понижи потреблението на лигнит като източник на гориво и в това време усили производството от възобновими източници, изключително слънчева сила.

„ Гърция подхваща огромни промени в своя енергиен бранш, с цел да насърчи декарбонизацията и да насърчи развиването на конкурентни пазари. В безусловно изражение секторът за произвеждане на електрическа енергия в Гърция е понижил излъчванията си на CO2 с повече от 58% спрямо равнищата от 2010 година “, се отбелязва в отчета.

Това се дължи основно на огромния спад в производството на лигнитни въглища и на навлизането на възобновима сила. Освен това може да се означи, че упоменатото по-рано понижение на Гърция от 58%  е доста по-високо по отношение на 21% от междинното за ЕС-27.

Говорейки на конференция на Международната организация по енергетика (МАЕ) по-рано тази седмица, заместник-министърът на околната среда и енергетиката Александра Сдуку сподели, че единствено за четири години Гърция е удвоила инсталирания потенциал на централите за възобновима сила в страната, което съставлява 50% от производството на електрическа енергия, до момента в който задачата за 2030 година е да доближи 80%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР