Гърция, една от най-засегнатите от горските пожари държави в ЕС,

...
Гърция, една от най-засегнатите от горските пожари държави в ЕС,
Коментари Харесай

Гърция купува нови противопожарни самолети с наближаването на лятото

Гърция, една от най-засегнатите от горските пожари страни в Европейски Съюз, разгласи, че ще завърши поръчката за седем противопожарни самолети DHC-515 този месец, с цел да укрепи остарелия си флот.


Правителственият представител Павлос Маринакис съобщи, че пет от самолетите, създадени от канадската компания De Havilland Aircraft, ще бъдат част от флота за гражданска отбрана на Гърция.

Останалите два ще се експлоатират в границите на запаса на Европейския съюз за шерване на ресурсите RescEU.

Според държавното управление новите самолети ще костват към 360 млн. евро, съобщи Агенция Франс Прес.

Първите два самолета ще бъдат доставени през 2027 година Гърция е поискала и рационализация на по-старите Canadair на стойност 43 млн. евро (47 млн. долара).

Поръчката ще бъде официализирана по време на визитата на министър-председателя Кириакос Мицотакис в Канада на 24-25 март.

Произведените от De Havilland самолети Canadair съставляват по-голямата част от въздушния флот на Гърция за гасене на пожари, само че доста от самолетите са на повече от 30 години и неизправностите са постоянно срещани.

Някои от самолетите в арсенала на Гърция " са на съвсем половин век ", съобщи пред Народното събрание заместник-министърът на гражданската отбрана Евангелос Турнас.

Двама водачи починаха през юли 2023 година, когато самолетът им Canadair се разруши на остров Евия, до момента в който се бореха с горски пожар.

Миналата година е била най-тежката от позиция на горските пожари, като съгласно националната обсерватория са опустошени близо 175 000 хектара и са починали над 20 души.

Пожарите през 2023 година последваха продължителната гореща вълна през юли, когато температурите доближиха 46°C в южната част на страната.

По-рано този месец обсерваторията заяви, че Гърция е имала най-топлата зима от 1960 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР