Гърция безусловно подкрепя България по пътя й към Шенген.И Атина,

...
Гърция безусловно подкрепя България по пътя й към Шенген.И Атина,
Коментари Харесай

Посланикът на Гърция в България Н. Пр. Алексиос Либеропулос: Войната ускори оста Атина - София

Гърция абсолютно поддържа България по пътя й към Шенген.

И Атина, и София, са единни против съветската експанзия.

В Европейски Съюз няма място за език на ненавист.

Всяка страна би трябвало да извършва критериите за участие в Съюза.

Двустранните връзки сред България и Гърция са отлични, и са станали още по-тесни през последните 2 години, изключително след съветската инвазия в Украйна. Войната бе и повода за ускоряването на голям брой планове сред двете страни - основно в областта на енергетиката, само че и освен. Това сподели посланикът на Гърция в България, Н. Пр. господин Алексиос Мариос Либеропулос, в изявление за БГНЕС. С него беседваме за провокациите в областта на дипломацията и събитията в Балканския район.

Множество са областите, в които Гърция и България могат да си сътрудничат все по-тясно. Не единствено в енергетиката, само че и в превоза, и дигитализацията - пътна и железопътна инфраструктура – както, несъмнено, и в региона на образованието и на културата. Нивото на съдействието сред България и Гърция е позитивно и стъпва върху здрави основи, означи гръцкият дипломат.

Позицията на Атина и София по отношение на нашествието в Украйна е единна, отговори господин посланикът – и двете страни осъдиха съветската инвазия, и двете страни, в степента в която могат в границите на Европейски Съюз, оказват помощ на Украйна, както на двустранно, по този начин и на равнище Европейски съюз. " Това съдействие на двете страни по тематиката е тясно освен в границите на Европейски Съюз, а и в границите на НАТО и на всички интернационалните организации ", съобщи господин Либеропулос. По множеството тематики няма огромни отлики. Има диференциации по отношение на специфични ползи или опасения, които има всяка страна членка, добави дипломатът.

По отношение на Западните Балкани и в частност европейския ход на Република Северна Македония и Албания, той дава отговор, че „ Гърция е почнала това подсилване, да кажем, на хода на Балканите към евроатлантическите институции основно в Европейския съюз още от Аджендата на Солун през 2003 година Оттогава геополитическите условия в страните са се трансформирали доста. Но Гърция постоянно твърди, че районът не би трябвало да има празнини, нито в сигурността, нито пропуски в европейската си посока. Тъй като нашият район е доста значим и от време на време има разнообразни проблеми, в полза на всички ни е да се движим в посока на безвредна, по този начин да се каже, среда както стопански, по този начин и в региона на защитата и сигурността, на околната среда. Ние, Гърция, подкрепихме хода и на Северна Македония, и на Албания и постоянно, както се случва във всички случаи, има избрани критерии, които би трябвало да бъдат следвани от страните претенденти. Тези критерии би трябвало да бъдат спазени и да се съблюдават, само че това важи за всички, т.е. е важало и важи за всички. Така че да, това е ход, който желаем. "

Езикът на омразата и експанзията нямат никакво място в Европейския съюз, който се пробва да бъде съюз на хора с общи полезности и общо бъдеще, разяснява посланикът в отговор на въпрос по тематиката, „ и ревизионизмът също няма ", добави той.

На въпрос на БГНЕС дали Косово и Сърбия теоретично могат да се трансфорат в дестабилизиращ фактор в района, той отговори, че теоретично да, само че последните събития сред двете страни са извънредно позитивна стъпка в противоположната посока. Споразумението сред Белград и Прищина в границите на разговора сред Белград и Прищина през февруари и анексът за използване на съглашението през март са доста окуражаващи сигнали. Имаме и съглашението Вучич-Курти от май месец, напълно скорошно, по отношение на изчезналите лица, от 2 май, което демонстрира позитивна динамичност, която най-малко ние, Гърция, поддържаме. Гърция, както знаете, е една от четирите страни, които не признават Косово, само че ние сме единствената от четирите, която има отдел за връзка в Прищина и отдел за ползи на Прищина в Атина. Както знаете, ние участваме в EULEX, европейската задача, и в KFOR, и се опитваме да се доближим оптимално и да тласнем Косово в европейска посока, както и Сърбия, който пожелае, несъмнено, не е наложително, само че това е позитивна стратегия и позитивен ход и за двете страни. И ще продължим да гледаме позитивно, само че освен, а и да поддържаме такива процеси.

Бежанската рецесия може да бъде решена посредством поддържане на външните граници на Европа, а Гърция си сътрудничи доста добре с Европейски Съюз в опазването на своите граници. И Гърция - сходно на България - счита, че отбраната на външните граници би трябвало да бъде във фокуса на Европейски Съюз, а не построяването на вътрешни граници - това е въпрос от огромно значение и за Шенген. Засиленото съдействие с Турция, откъдето идват множеството талази, е изключително значимо освен за Гърция и България, явно е значимо и за нас, само че и за целия район и Европейския съюз.

Гърция поддържа присъединението на България към Шенгенското пространство. " Бих желал да напомня, че гръцкият министър по въпросите на миграцията и убежището Нотис Митаракис посети българския си сътрудник - министъра на вътрешните работи и вицепремиер Иван Демерджиев по отношение на миграцията, и сподели твърдата поддръжка на Гърция освен на думи, само че и на процедура в диалозите с Европейски Съюз и посредством контактите с европейските сътрудници, загрижени за участието на България в Шенгенското пространство. Както знаете, Европейската комисия реши, че България дава отговор на критериите, само че остават някои опасения на две страни членки и намирам за доста позитивно, че се водят диалози сред България и Австрия, и България и Нидерландия за разрешаване на тези последни належащи въпроси, опасения. Вярвам, че тези диалози ще доведат до съответни решения ", добави посланикът.

В умозаключение гръцкият дипломат разяснява, че разширението на двустранните връзки и развиването на общите ползи на двете страни е значимо и би трябвало да бъде приоритет./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР