Гърция атакува плана на Турция за извършване на сондажи за

...
Гърция атакува плана на Турция за извършване на сондажи за
Коментари Харесай

Гърция пак нарече турските сондажи за нефт незаконни

Гърция нападна проекта на Турция за осъществяване на сондажи за петрол в Източното Средиземноморие, като го дефинира като " нова провокация ", заяви AFP. Това е последният от поредност от разногласия, който провокира напрежение сред двете прилежащи страни през последните месеци.
Турция разгласи в петък, че възнамерява да стартира сондажи за въглеводороди в източното Средиземноморие след три или четири месеца. Този ход идва, откакто Анкара подписа спорно съглашение предходната година с приетото от Организация на обединените нации държавно управление на Либия в Триполи, което претендира за обширни морски региони за Турция. Споразумението провокира рецензии в прилежащите страни, в това число Гърция, която съобщи, че договорката не взима под внимание остров Крит.
Членката на Европейски Съюз Кипър също изрази яд, че Турция е изпратила кораби за търсене на петрол и газ край разделения остров. Европейски Съюз неведнъж приканва Турция да приключи енергийните си изследвания край крайбрежията на Кипър, като твърди, че сондирането е нелегално, защото нарушава изключителната икономическа зона на острова.
Гръцкият външен министър Никос Дендиас съобщи в изказване в понеделник, че настояването на Турция за осъществяване на " нефтени изследвания в региона на гръцкия континентален шелф е част от поредност от дейности на прилежащата страна, която последователно се пробва " да узурпира суверени права на Гърция “.
" Нелегалните дейности на Турция не могат да подхождат на гръцкия суверенитет, учреден на интернационалното и морското право ", съобщи Дендиас и добави, че Гърция " е подготвена да се изправи против тази нова провокация, в случай че Турция най-сетне я приложи в деяние ".
Според гръцката осведомителна организация Ана, държавното управление в Атина е повикало турския дипломат във външното министерство в понеделник вечерта.
Гръцко-турските връзки неотдавна още веднъж се нагорещиха, а Анкара търси поддръжка от Европейски Съюз за своите военни дейности в Сирия и по въпроса за миграцията. През март Турция насърчи десетки хиляди лица, търсещи леговище, да пътуват до границата с Гърция и да се опитат да преминат в Европейския съюз. Миналата седмица Атина изпрати 400 служители на реда " като защитна мярка " до сухопътната си граница с Турция, с цел да предотврати възможен нов приток на мигранти.
Вижте още:
Турция стартира сондажи в Източното Средиземноморие напълно скоро
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР