Гарантираният минимум за най-ниската длъжност за държавен служител - младши

...
Гарантираният минимум за най-ниската длъжност за държавен служител - младши
Коментари Харесай

Гарантиран минимум на заплащане на държавните служители

Гарантираният най-малко за най-ниската служба за държавен чиновник - „ младши специалист “, се дефинира годишно със закона за държавния бюджет за съответната година.

Предвид централизирания метод за установяване на минималните и оптималните размери на главните заплати, самостоятелните съществени месечни заплати на чиновниците, които работят на цялостно работно време, не могат да са по-ниски от минимумите и по-високи от максимумите за длъжностното равнище, в което са включени съответните длъжности. На чиновниците, които работят на ненапълно работно време, се дефинират размери на самостоятелните съществени месечни заплати съразмерно на тяхната претовареност по отношение на законоустановеното работно време.

За определянето на размера на самостоятелните работни заплати, за разлики сред главно и в допълнение заплащане на държавните чиновници, както и други въпроси, обяснение дава доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

Размерът на самостоятелна съществена месечна заплата при назначение е според от притежавания от служителя професионален опит и неговата подготовка, както и от разполагаемите средства за заплати.

 istock istock
Зависимостта на самостоятелната съществена заплата от професионалния опит на служителя се показва посредством спазването на разпоредбите в Наредба за заплатите на чиновниците в държавната администрация (НЗСДА), посредством които се дефинира в коя от степените в границите на съответното равнище попада самостоятелната съществена заплата.

Индивидуалният размер на главната заплата зависи и от квалификацията на служителя, като няма разпореждания по какъв метод тя се регистрира при първичното установяване на главната заплата. Поради това тези правила следва да се съдържат във вътрешните правила за заплатите.

Индивидуалната съществена месечна заплата на всеки чиновник се дефинира от органа по назначението. Това става със заповедта за първичното назначение на държавния чиновник или обособена заповед, когато се трансформира към този момент избраната заплата, надлежно трудовият контракт и в допълнение съглашение към него - за чиновниците по трудово правно отношение.

 istock istock
Допълнителните хонорари, които могат да получат чиновниците в администрацията, са изчерпателно посочени в закона, като техните размери са избрани в НЗСДА. По този метод се изключва опцията органите по назначението да изплащат други спомагателни хонорари.

За разлика от другите спомагателни хонорари, които са свързани с времето, в което се извършват длъжностните отговорности, възнаграждението за реализирани резултати има директна връзка с качеството на тяхното осъществяване. Това заплащане се дефинира въз основа на оценка на вътрешните звена в обособената администрация - дирекции, основни дирекции, отдели и браншове. Оценяването на резултатите на вътрешните звена се прави от ръководителя на административната конструкция въз основа на осъществяването на задачите на звеното, в това число на стратегиите или плановете, за които дава отговор, употребяваните запаси и други условия, повлияли върху активността на звеното през оценения интервал.

Допълнителното заплащане за реализирани резултати може да се изплаща четири пъти годишно - през април, юли и октомври за настоящата година, и през януари - за миналата година.

Справка:

член 67 от ЗДСл
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР