Гарантиран размер на втората пенсия, който да е поне 15%

...
Гарантиран размер на втората пенсия, който да е поне 15%
Коментари Харесай

Разбра се колко ще е сигурната втора пенсия

Гарантиран размер на втората пенсия, който да е най-малко 15% от минималната, ще би трябвало да обезпечават универсалните пенсионни фондове, в които се обезпечават наложително всички, родени след 1 януари 1960 година Това плануват промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които след дълги полемики бяха оповестени за публично разискване.

Това значи, че при, втората пенсия би била не по-малка от 45 лева на месец. Допуска се и право на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст до една година преди навършване на възрастта за придобиване право на пенсия. За да стане това насъбраните средства в партидата би трябвало да стигнат за пенсия, която да не е по-малка от минималната.

Ако парите в персоналната партида не стигат за разпределяне на пожизнена пенсия, само че са повече от размера на три минимални пенсии, ще се дава разсрочена пенсия. За най-бедните хора, в чиито партиди са насъбрани по-малко пари, в сравнение с е размерът на 3 минимални пенсии, пък е планувано еднократно приемане на парите.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Неяснотите към втората пенсия и рецесията предстоящо доведоха...

Допълнителната пожизнена пенсия за напреднала възраст и разсроченото заплащане се актуализират, най-малко един път годишно, като обезпечените им размери не се трансформират, пишат в претекстовете си от общественото министерство.

Държавата предлага и комплицирана скица за прекачване на парите за втора пенсия към Национален осигурителен институт. Сега това право е до 5 години преди пенсионирането. От 1 януари 2022 година до 31 декември 2025 година тази опция ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия. От 1 януари 2026 година до 31 декември 2030 година ще може да се трансферират пари в Национален осигурителен институт не по-късно от 2 година преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 година до 31 декември 2035 година - не по-късно от 3 година От 1 януари 2036 година до 31 декември 2037 година срокът става не по-късно от 4 година, а от 2038 година се връщат петте години.

Година по-малко обаче ще важи правото на пенсия с трите " златни години " отпреди 1997 година Вместо до началото на 2023 година, тази алтернатива да е допустима до 1 януари 2022 година, залагат ръководещите. След тази дата пенсиите към този момент ще се пресмятат единствено от осигурителния приход след 2000 година Двойната формула трябваше да важи до 2023 година, тъй като тогава ще намалее доста делът на хората, за които остарялата формула с 3-те " златни години " е по-изгодна.

Цялостното споразумяване на етапа на погашение от втория пенсионен дирек е неотложно, тъй като първите пенсионери от УПФ се чакат в края на 2021 година, когато част от родените през 1960 година дами ще навършат избраната в член 68, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) пенсионна възраст. Първите по-значителни групи пенсионери от УПФ се чакат след 2024 година, когато и родените през 1960 година мъже ще навършат законоустановената пенсионна възраст.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР