Гана повиши гарантираната фермерска цена, плащана на производителите на какао,

...
Гана повиши гарантираната фермерска цена, плащана на производителите на какао,
Коментари Харесай

Гана вдига цената на какаото с 21% за сезон 2022/23

Гана увеличи обезпечената фермерска цена, плащана на производителите на какао, до 12 800 седи (1248,78 долара) на звук за главната годишна продукция от сезон 2022/23, който ще стартира на 7 октомври, по отношение на 10 560 седи за последните два сезона, заяви министърът на земеделието на страната, представен от Ройтерс.

Въпреки нарастването от 21 %, цената е по-ниска от 900 западноафрикански франка (1,36 долара) за кг, избрани от прилежащия топ производител на какао Кот д`Ивоар на 30 септември, което покачва риска какаото да бъде пренесено контрабандно през границата, с цел да бъде продадено на по-високи цени.

„ Увеличението от 21 % на индустриалната цена на какаото е доказателство за решимостта на държавното управление да подсигурява, че фермерите печелят прилични приходи и да направи развъждането на какао доходоносно “, разяснява министърът на земеделието Офусо Африйе Акото.

Той подцени евентуалния проблем с контрабандата, като сподели, че той постоянно е съществувал, само че разликата в цената е дребна.

Секторният регулатор на Гана „ Кокобод “ (Cocobod) беше отсрочил оповестяването на новата селскостопанска цена, което в началото беше планувано за 1 октомври. Причините за забавянето не бяха посочени.

Но това изненада някои хора от бранша в Гана, които споделиха пред Ройтерс, че това може да значи

неприятни вести за фермерите, които се надяваха новата цена да се изравни с тази в Кот д`Ивоар.

Гана е под напън да продаде задоволително какао, с цел да изплати синдикиран заем от 1,13 милиарда $, който „ Кокобод “ е подписал с интернационалните банки в понеделник за финансиране на покупки за идния сезон.

Какаото е главният селскостопански експорт на Гана и главната годишна продукция от Гана. Гана е вторият по величина експортьор на какао в света, след Кот д`Ивоар.



Производството на какао в Гана е намаляло внезапно тази година - 689 000 тона на 1 септември след предходна прогноза от 800 000 тона
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР