Галловата киселина е вид органична киселина и е широко разпространена

...
Галловата киселина е вид органична киселина и е широко разпространена
Коментари Харесай

Галлова киселина - свойства, източници и ползи

Галловата киселина е тип органична киселина и е необятно публикувана в природата. Това е артикул, който се получава посредством алкална или киселинна хидролиза на танините на растения, ядки или гъби, които са богати на тези съединения.

Химически се държи като редуктор, той е кръвоспиращ и антиоксидант. Използва се и при мастила и оцветители и постоянно се употребява и във фармацевтичната промишленост.

Храни с галлова киселина

Галловата киселина съществува свободно или е прикрепена към танините на множеството растителни типове, само че при някои е в по-големи количества //виж галерията.

Открояват се лешници, орехи, грозде, нар, смрадлика и зелен чай. Също по този начин се съдържа в розите, боровинките, мановия мед, хмела, какаото, мангото и други плодове и зеленчуци, както и в някои питиета като вино и чай.

Количеството на галлова киселина при гроздето и виното зависи от сорта грозде, преработката и съхранението. В зеления чай наличието е високо, само че какаото съдържа повече от зеления чай и аленото вино.

Свойства на галлова киселина

Освен познатите антиоксидантни свойства галловата киселина има и противовирусни и противогъбични свойства. Освен това тази киселина унищожава раковите кафези, без да поврежда здравите тъкани. Тя обезврежда свободните радикали, които повреждат клетките.

Установено е, че галовата киселина демонстрира цитотоксичност към раковите кафези, без да поврежда здравите кафези. Доказано е, че галловата киселина има противоракова интензивност при левкемия, рак на простатата, белите дробове, стомаха, панкреаса и дебелото черво, гърдата, шийката на матката и хранопровода.

Други медицински приложения, които намира галловата киселинана, са като стягащо средство в червата и средство за прекъсване на кървенето. Също е суровина за приемане антималариен сътрудник. Има висок капацитет против стареенето на клетките, като стабилизира колагена и го пази от прекалено разграждане, като по този метод клетките се подържат по-млади и здрави за по-дълго време.

При разнообразни изследвания е потвърдено, че галловата киселина има противогъбична, антибактериална, антивирусна, антиалергична, противовъзпалителна, антимутагенна, антихолестеролна, при затлъстяване и имуномодулираща интензивност.

А също по този начин се демонстрира невропротективен, кардиопротективен, хепатопротективен и нефропротективен капацитет.

Ползите от приема на питиета и храни, съдържащи галлова киселина, са доста и оказват помощ за поддържане на положителното здравословно положение на човек.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР