Галерия Сан Стефано“ във втората си зала, наречена Бетона“, представя

...
Галерия Сан Стефано“ във втората си зала, наречена Бетона“, представя
Коментари Харесай

Изложба „1050 градуса по Целзий“

Галерия „ Сан Стефано “ във втората си зала, наречена „ Бетона “, показва новата си галерия с един по-различен профил – сбирка от произведения на 19 модерни млади създатели от ателиетата по керамика на Нов български университет.

Изложбата има заглавие „ 1050 градуса по Целзий “, и изцяло целесъобразно, тъй като това са градусите, при които се случва софтуерната магия на глината – през огъня и майсторството на актьора да остане безконечна. Художниците са показали същинско креативно въображение и разнообразни подходи към материала керамика – и като статуя, и като картина, и като обект, и като двуизмерна или 3D творба, и като портрети и автопортрети, като причудливи същества и чудовища, с което надарените млади създатели разместват вечно визиите ни за керамиката. 

В експозицията се виждат – пъстър облик на Фрида Кало, Женски торс, изваян с глава на Заек, Маски, цветни причудливи композиции и десетки още фантазни неща. 

Сред работите на надарените дебютиращи студенти в експозицията са показани и пластики на техните преподаватели – доцент Моника Попова, началник на ателие „ Керамика “, Алина Папазова и Методи Попов.

 Моника Попова, „ Шитите глави “, 2021, Керамика
Куратор на изложбата „ 1050 градуса по Целзий “ е Алина Папазова.

В центъра на експозицията са изложени на постаменти три големи фигури от керамика, облици на три индийски божества – Шива, Кали и Гамеш. Какъв е ползата на авторката Михаела Недева към индийската пластична просвета и какъв е нейният коментар за тази изключителна сбирка, чуйте в звуковия файл.

Изложбата „ 1050 градуса по Целзий “ може да бъде забелязана до 22 май.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР