Галапагоските костенурки притежават генни вариации, свързани с възстановяване на ДНК,

...
Галапагоските костенурки притежават генни вариации, свързани с възстановяване на ДНК,
Коментари Харесай

Тайната на дълголетието на галапагоските костенурки се крие в тяхната ДНК

Галапагоските костенурки имат генни вариации, свързани с възобновяване на ДНК, оповести дирекцията на Националния парк на Галапагоските острови, представена от Франс прес. На това се дължи лесното възобновяване на тези костенурки и дълголетието им.

Геномът на галапагоската костенурка Самотния Джордж, която умря в плен през 2012 година, бе дешифриран от интернационален проучвателен екип, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Изследването демонстрира, че галапагоските костенурки имат прочут брой генни вариации, свързани с възобновяване на ДНК ", означиха учените.

"Откриването на секрети, свързани с дълголетието на Самотния Джордж, може да способства да се вземат по-добри решения за възобновяване на разнообразни популации костенурки на архипелага ", сподели шефът на парка Хорхе Карион.

В проучването са взели участие учени от университета в Овиедо, Испания и Йейлския университет в Съединени американски щати.

Самотния Джордж бе считан за последния представител на типа Chelonoidis abingdonii, само че няколко месеца след гибелта му бяха открити други 17 екземпляра на остров Изабела от архипелага. Самотния Джордж бе на 120-130 години, когато умря на 24 юни 2012 година, разясниха от Националния парк на Галапагоските острови.

Между 30 000 и 40 000 костенурки от десетина типа, някои от които доближават дължина 1,80 метра и живеят до 180 години, живеят на тези божествен острови.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР