Гад“ и гнус“ – така често се определят насекомите от

...
Гад“ и гнус“ – така често се определят насекомите от
Коментари Харесай

Гад, гнус и каракурт... В потентния и потаен свят на насекомите



„ Гад “ и „ гнус “ – по този начин постоянно се дефинират насекомите от хората, изключително когато им основават съществени проблеми. За доцент Николай Симов, ентомолог в , точно „ гадина “ и „ гнус “ откриват цялостен нов необикновен свят , парченце от който той показа със слушателите на .

„ Независимо от езика, в по-северните страни комароподобните инсекти се назовават „ гнус “, тъй като в действителност са доста неприятни “, с усмивка разяснява доцент Симов, който твърди, че е „ доста добър другар на дървениците “ , макар че нееднократно са му пускали кръв.

Дървениците – една в действителност травматична обич




Каквото и да си мислите за дървениците, те са доста грижовни родители (както множеството насекоми), безапелационен е ентомологът. Например при водните дървеници женската снася яйцата върху гърба на мъжкия и той ги носи .

При другите дървеници оплождането може да е много травматичен за женската акт . Мъжкият може да пробива тялото ѝ на разнообразни места по няколко пъти дневно. „ За да подсигурява, че е единствен, мъжкият има разнообразни подходи. Например, както и при божите кравички, се закачат дружно и известно време си вървят закачени “, изяснява доцент Симов, съгласно който насекомите като цяло са доста потентни .

Черната вдовица и нейният овчи враг 




Паяците от типа на черната вдовица в България са много редки, а по-популярни са с името „ каракурт ” („ черен вълк ”) . „ Дори едрите животни не са толкоз устойчиви на отровата на този паяк , откъдето идва и названието. Човекът може да издържи, изключително в случай че си помогне самичък. Отровата е термолабилна. В предишното, когато паякът не е бил толкоз необичаен по нашите земи, методът е бил да докоснеш съчка кибрит до мястото на ухапването . Така човек може да си спести два-три дни доста тежко неразположение “. Често конете стават жертви на отровата на паяка. „ Колегите на запад от Ниш направиха опит, при който заек е ухапан от черна вдовица, а те последователно му режат елементи от тялото. Според мен животното умира от потрес, а не от отровата “, разяснява Симов. Той напомня думите на известния зоолог Пенчо Дренски, че най-устойчивото животно на този паяк е овцата , която разравя гнездата му и от време на време може би го изяжда.

За мъжките и женските комари с любов (и репелент)




Комарите имат най-бързите мускули . Дори и да им скъсите крилата, те могат да реализират 600 съкращения в секунда , споделя доцент Николай Симов. По думите му цикадите се пробват да гонят тези „ еволюционни супергерои “, тъй като също са доста бързи . Цикадите са безвредни за хората , само че звукът им почтено е провокиращ, добавя специалистът. На въпрос дали е правилно изказванието, че единствено женските комари ни хапят, Симов дава отговор: „ Женските двукрили обичат кръв, само че в случай че сте растение, и мъжките може да хапнат от вашия нектар “.

Ентомологът е безапелационен, че в случай че нямаше комари, на света евентуално щяха да изчезнат и други типове – птици, прилепи и риби, които разчитат на ларвите на комарите за храна.

Симпатичните кърлежи




Когато хората кажат „ кърлежи “, си мислят за част от акарите, които са великански на фона на останалите, разяснява още експертът по инсекти. „ Това, което сме привикнали, да ни се впиват и да ни придвижват заболявания като промеждутъчен гостоприемник, е дребна част от живота им “, оправдава ги доцент Симов, съгласно който кърлежите са „ доста симпатични “ . За него има надалеч по-неприятни типове акари. Например такива, които живеят в носните кухини на бозайниците, в слузните канали или под кожата .

Как мухите опрашват растения, за какво калинките не са плажни нашественици и какви странни любовни ритуали имат някои инсекти?

Можете да научите доста за привидно досадните гадинки, които ни тормозят, като си пуснете цялото изявление в звуковия файл.

Снимки:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР