Габриела Кирова е граждански активист и филантроп, опитващ се да

...
Габриела Кирова е граждански активист и филантроп, опитващ се да
Коментари Харесай

Габриела Кирова: България трябва да намери своята роля в светa на огромните предизвикателства

Габриела Кирова е цивилен деятел и човеколюбец, опитващ се да промени имиджа на България пред света. Благодарение на присъединяване й в многочислени благотворителни начинания, нашата сънародничка от години е посетител на голям брой срещи на международния политически и бизнес хайлайф, като за приноса си към филантропични дела е призната персонално от папа Франциск. В момента основава огромна фондация, която да работи за оправянето с световните проблеми и да откри ролята на България в турбулентния свят на все множеството провокации.


- Кои съгласно Вас са най-неотложните световни провокации?
- Бих почнала с едно предизвикателство, с което към този момент се сблъскваме все по-реално. Това е еволюцията и развиването на Изкуствения разсъдък или AI. Притеснително е, че водещи международни учени и бизнес водачи дефинират напълно разнообразни вероятности пред това софтуерно постижение. Едните го дефинират, като средство, което може да докара до тридневна работна седмица, а други като съществена заплаха за самото обикновено битие на човешкия тип. Това изумително ми припомня за обстановката с двойното потребление на мощ на атомното ядро. Тя по едно и също време може да докара до на практика безгранична сила за индивида, в случай че един ден се овладее процесът на нуклеарния синтез, а в същото време тази мощ сътвори и тези злокобни оръжия, които могат да унищожат неведнъж живота на Земята за броени минути.


Според мен на този стадий AI прекалено много e фокусиран в региона на обществените медии и служи единствено като средство за надзор над човешката активност, вместо акцентът да бъде подложен към основаването на услуги, подпомагащи индивида. В идеалния вид AI би трябвало да поеме досадата на ежедневните му отговорности, с цел да може индивидът да се отдаде на себе развиване и креативност, а не да бъде преместен или даже сменен от машината. В човешката история обаче „ идеалният вид ”, за каквото и да е, съвсем в никакъв случай не се случва.


- Смятате ли, че обществените мрежи са рискови? Вие сте много известна персона в тях с доста почитатели?
- Смятам, че те са отлично място за връзка, само че с тях също се позволи една голяма неточност. Те като че ли от ден на ден заместват действителния свят за доста хора. Светът отвън матрицата на обществените мрежи е същинският свят. Неговото развиване е доста по-важно от това човек да гледа безумни „ клипчета ” по през целия ден вперен в смарт телефона си. Мобилното устройство не трябва да замества естественото човешко другарство. Смартфонът не може и не трябва да възпитава едно дете.

- Повечето международни водачи от десетилетия наред слагат акцента върху битката с климатичните промени. Как гледате на прехода към стопанска система с нулеви излъчвания?
- Смятам, че при него има едно извънредно рисково клатушкане. Махалото от едната прекаленост - на цялостно неглижиране на опазването на околната среда, отиде в друга прекаленост. Мнозина политици вършат опит за един неосъществим по законите на стопанската система и даже нормалната логичност зелен преход. Налагат се рестрикции и скрити форми на данъчно облагане, с които действително се реализира единствено срив в виталния стандарт на хората. Наличието на евтина и налична сила е основата на човешкия напредък от XIX до XXI век. Какво реализираме като умишлено я оскъпяваме с чисто административни, а не пазарни механизми?! Ще реализираме застой и срив, а този срив ще генерира единствено беднотия, а не понижаване на излъчвания. Необходимо е не да се постановат забрани за към този момент одобрени и незаменими технологии, а да се влага в тяхната еволюция. Защото бедността на големи райони от света значи единствено едно – нови войни и пандемии. Когато избухне война, никой към този момент не брои въглеродните излъчвания, а те са титанични при военни дейности.


- Не вярвате в това, че климатът се трансформира?

- Напротив, уверена съм, че той се трансформира. Това към този момент се е случвало неведнъж в човешката история и в историята на самата планета. В този смисъл от особена значимост са напълно действителни проблеми като световното засушаване и понижаване на равнищата на подпочвените води. Това към момента е нерешим проблем - отвън опциите за влияние от човешка технология. Всъщност България е една от дребното страни, в която той не се дължи на неналичието на водни запаси, а на тяхното неефективно ръководство. Същото важи и за ресурсите ни, свързани с решаването на продоволствената рецесия. През 80-те години на XX век България е била с водеща позиция в производството на зеленчуци, в този момент по-голяма част от продукцията на вътрешния пазар е от импорт.

 

Наложително е да се насърчи възраждането на изгубените ни лидерски позиции в тази сфера. Бъдещето ще бъде в модернизиране и възобновяване на традициите на фермерското стопанство. Водите и почвите също са голям запас на България, които могат да и отредят доста значимо място в международната геополитика. Работя върху огромен план, който да показа пред света ресурсите на страната ни.
Една от Вашите специалности е Развитие на интелигентни градове.

 

- Наскоро имаше локални избори, какво е Вашето мнение за проблемите и провокациите пред актуалния град?

- Необходимо е построяването на по-здравословна, устойчива и обективна градска среда, включително концепции като тъй наречените 15-минутен град ( пазар, парк, болница, учебно заведение, работа: всичко на 15 минути пешеходно разстояние ). Но еволюцията на умните градове е учредена на скъпа и съвременна инфраструктура, а главният проблем в градското развиване на България е, че корупцията лишава нужния запас за основаване и поддържане на такава цялост от уреди, здания, системи и браншове. Но тази инфраструктура следва да е налице преди на обществото да се оферират или постановат необятно обсъждани в последно време ограничавания, свързани с персоналните транспортни средства.


- Последен въпрос, Вие сте жена,познаваща добре международните процеси. - Какви вероятни сюжети виждате, като пътища пред човечеството?
Човечеството е достигнало до подобен стадий от своето развиване и разполага с такива потребни, само че и разрушителни технологии, че има за жал единствено две варианти. Едната е катарзис, вразумяване и реализиране на стабилно развиване. Другата е световен прелом. Надявам се разсъдъкът да надделее и пороците световно да правят отстъпка пред една споделена отговорност за по- положително бъдеще на човечеството.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР