Гъбите в България стават все по-малко. Това твърди 60-годишният бронзов

...
Гъбите в България стават все по-малко. Това твърди 60-годишният бронзов
Коментари Харесай

Д-р Мануелян: Натравянето с гъби е два вида

Гъбите в България стават все по-малко. Това твърди 60-годишният бронзов медалист по спортно самбо от международното състезание в Киев, 1983 година Ангел Петров. Той търси гъбите в гората на Странджа край село Воден, Югоизточна България. Ако забележим насекомо или червей по гъбата, това е знак, че тя не е отровна.

Натравянето с гъби е два типа, изясни доктор Лорис Мануелян, експерт по вътрешни заболявания и нефрология.

„ Едните са гъбни отравяния с къс инертен интервал – признаците след консумация се демонстрират сред втория и шестия час. С дълъг интервал са гъбните отравяния с демонстрация от 6 до 36 часа. Най-често и най-опасни са отравянията, чиито признаци се появяват от 10-ия до 12-ия час. Те са най-страшни ”, сподели за Нова Нюз доктор Мануелян.

Отровата на зелената мухоморка е устойчива даже при термообработка.

„ Има токсини, които при преправяне от високата температура се разграждат ”, сподели медикът.

Според него отровата от гъби е по-опасна и от змийската. Често то се демонстрира с повръщане и разстройство. Животоспасяващо при натравяне с гъби е времето, през което ще се потърси лекарска помощ.

Гъбите имат доста повече позитивни качества, твърди магистърът по геоекология от университета в Тюбинген и специалист в климатичните промени Радина Калдамукова. Според нея гъбите оказват помощ против промените на климата. В България не престават да откриват нови типове гъби. Някои от тях оказват помощ за разработване на медикаменти.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР