Г-н Велев, инициaтивaтa нa AБЗ Ha фoĸyc: живoтoзacтpaxoвaнe е на

...
Г-н Велев, инициaтивaтa нa AБЗ Ha фoĸyc: живoтoзacтpaxoвaнe е на
Коментари Харесай

Премийният приход в животозастраховането достига 483 млн. лв., а ръстът е 34% спрямо 2020-та

Г-н Велев, инициaтивaтa нa AБЗ " Ha фoĸyc: живoтoзacтpaxoвaнe " е на път да завърши при започване на април. Какви цели си сложи акцията и какви са предварителните резултати от нея? Ще успее ли тя да преобърне статуквото автомобилът да е по-ценен от живота и здравето за българина?

- Постигнатите резултати от акцията са извънредно положителни. Основната й цел беше да разпространява тематиката за изгодите от животозастраховането в общественото пространство и да провокира интерес измежду обществото, което се и случи. Животозастраховането в последните 30 години, които назоваваме “преход ”, някак остана настрана от дейния обществен интерес към застраховането и със едва наличие в медийното пространство. 

Част от акцията на АБЗ е онлайн полемиката, която организирахме на 27 януари: “За животозастраховането: самостоятелни изгоди и пазарно развиване “, в която тематиките бяха показани от сътрудници - изпълнителни шефове на животозастрахователни компании у нас - „ Алианц България Живот “, „ ЦКБ Живот “ и „ Евроинс Живот “. Дискусията провокира огромен интерес от страна на медиите. Скоро следва и нова, която ще бъде отдадена на застраховките живот. Тя ще се осъществя през април по Bulgaria ON AIR и чакаме също да предвизвика забележителен интерес.

С една акция надали ще променим главните настройки на хората, само че имаме вяра, че ще успеем да ги накараме да подхождат с нужното внимание и ангажираност при избор на застраховка живот или различен осигурителен артикул. 

Навярно разполагате с данни за животозастраховането, оптимистични ли са те? 

-   Специално желая да отбележа забележителния напредък в животозастраховането. Връщайки се доста години обратно, не си припомням темпът на напредък на пазара на животозастрахователни артикули да е бил изпреварващ по отношение на общото обезпечаване. Това е относително рядка обстановка за българския пазар. Към м. октомври 2021 г. премийният доход в животозастраховането доближава 483 млн. лева, а ръстът по отношение на същия интервал на 2020 година е 34%. Изплатените компенсации нарастват с 23% и са в размер на 181 млн. лв..

Най-голям принос за това интензивно развиване имат застраховките „ Живот “, свързани с капиталов фонд. Ръстът на премийния доход при тях към октомври 2021 година е 132%. Събраните награди възлизат на близо 193 млн. лева, което е покачване от над два пъти по отношение на същите интервали и на 2019 година (77 млн. лева.), и на 2020 година (83 млн. лева.). Има редица аргументи за този сериозен скок и една от тях е променената капиталова среда и търсенето на по-изгодни други възможности за ръководство на спестяванията. През 2021 година остава резистентен и трендът за нараснал интерес към здравните застраховки, като се регистрира растеж на премийния доход от към 11% по линия на  застраховка „ Заболяване “ и в общо обезпечаване, и в животозастраховането. Такъв интерес е изцяло понятен в общество, подложено на нараснал здравен риск в последните две години.

Бих обобщил, че пандемията насочи вниманието ни към това какъв брой сме уязвими като човешки същества. Видяхме, по какъв начин един вирус може да промени целия ни живот. Увеличеното чувство за неустановеност естествено предизвика търсенето на застрахователна отбрана.

Какви са предварителните резултати от развиването на застрахователния отрасъл през миналата година? 

- Последните данни на КФН за пазара, с които разполагаме, са към края на месец октомври, само че те демонстрират към този момент ясно обрисувана наклонност за резистентен пазарен напредък по съвсем всички застрахователни артикули през 2021 година . Ръстът на премийния доход  общо за пазара към края на октомври  е 12%  (спрямо края на октомври 2020),  като доближава 2.675 млн. лв..  Това е сериозен растеж в подтекста на пандемията, ограничаващите ограничения, понижението на виталния стандарт на доста семейства и стагнацията в редица браншове на стопанската система. 

Разбира се, нарастват и  изплатените компенсации - общо с 8.4%  спрямо същия интервал на 2020 година и  те възлизат на 1.063 млн. лв..  Стабилното пазарно показване се вижда и при съпоставяне на тези резултати с предпандемичните от 2019 година - премийният доход към октомври 2021 година бележи 10% растеж по отношение на същия интервал на 2019- та.

Кой е отличникът в Общото обезпечаване?

- Пазарът на общо обезпечаване също резервира обичайния си сдържан, само че постоянен напредък на премийния доход от 8%. Съответно, компенсациите нарастват с 5.8%. 

Основно това възходящо развиване се дължи на автомобилното обезпечаване, като при най-масовите автомобилни застраховки - „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите - към м. октомври 2021 година растежът на премийния доход е 6.8%, а събраните награди са 967 млн. лв..  Изпреварващо порастват, обаче и изплатените компенсации - със 7.2% повече от същия интервал на 2020 година. При “Каско ” на МПС, повишаването на премийния доход е 8.9% до 591 млн. лв..  

Актуалният вик е повишаването на наложителната лавица „ Гражданска отговорност ” на автомобилистите. Каква е действителността?

- Реалността е, че цените на застраховката „ Гражданска отговорност ” на автомобилистите, след забележимия им спад през 2020 година, последователно започнаха да се възвръщат на равнищата от преди пандемията, макар че още не са ги достигнали. През 2020 година имаше редица фактори за понижението на цените - като стартираме от мощно понижения трафик в чужбина, а даже и в страната, поради пандемичните ограничавания през дълги интервали от време и стигнем до следствията на рецесията върху виталния стандарт на българските семейства.

След този интервал на спад и с намаляването на редица ограничавания, стартира гладко повишаване на цените, което, както споделих, още не е стигнало равнищата от 2019-та. Известно е, че цената на тази наложителна застраховка се дефинира главно от честотата на пътнотранспортните катастрофи и от размера на компенсациите, които застрахователите изплащат за всяко ПТП. 

България от години държи едно от първите две места в Европа по брой на ПТП и брой починали на пътя на глава от популацията. За страдание, тази черна статистика не се усъвършенства към този момент повече от 10 години. В същото време, компенсациите, които се присъждат за породена гибел или за телесни увреждания, демонстрират непрекъснат тренд на напредък. По тази застраховка се изплащат и материалните вреди, нанесени по транспортните средства, където пък би трябвало да се отчитаме растежа в цените на аварийните елементи и в цените на труда в сервизите. Всъщност, последният скок в цените на автосервизните услуги, предизвикан и от непрекъснатото повишаване на цените на енергоносителите и други консумативи, даже още не е стихотворец от цената на застраховката и бих планувал придвижването й с още до десетина % нагоре.

Какви промени ще наложи на сектора „ позеленяването ” на Европа?

- Застрахователният отрасъл, даже и единствено заради естеството на бизнеса ни, е натурален покровител на всички обществени политики за предварителна защита, а „ позеленяването “ на Европа е най-широкомащабната политика за предварителна защита от естествени бедствия и произшествия, от загуби вследствие на климатичните промени, от болести, породени от утежняването на качеството на околната среда и така нататък В този смисъл ние посрещаме с задоволство това начинание на европейските институции и чакаме то да има благотворни последствия в дълготраен проект и върху нашия бизнес.

В същото време си даваме сметка, че пътят за реализиране на задачите ще е сложен и ще ни коства спомагателни запаси. 

Новите екологични условия за българските застрахователи в този момент са по-скоро административна тежест, обвързвана с следващото увеличение и усложняване на отчетността, в сравнение с опция за развиване на нови артикули или вложения в нови направления. Защото на нашия пазар все още липсват предпоставки както за развиване на такива нови артикули, по този начин и за „ зелени “ вложения. С известна паника следим и договарянията на европейско равнище във връзка с концепцията „ зелените “ вложения на застрахователни активи да бъдат третирани по-благоприятно от финансова позиция по отношение на „ не-зелените “. Притеснението ни идва точно от неналичието на предложение на сходни капиталови планове у нас, което би довело да нереални техни цени, подбудени от административни претекстове, а не от евентуалната им икономическа жизненост. А това е тъкмо противоположното на концепцията за стабилно развиване, която цели зеленият план. Затова бихме апелирали към доста деликатна оценка на всички последствия от въвеждането на регулаторни режими в една или друга посока, даже и с извънредно известната цел за позитивно екологично влияние.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР