- Г-н Сарийски, как оценявате щетите за икономиката от решението

...
- Г-н Сарийски, как оценявате щетите за икономиката от решението
Коментари Харесай

Аферата техническо жито от Украйна застрашава здравето на нацията

- Г-н Сарийски, по какъв начин оценявате вредите за стопанската система от решението още веднъж да бъде позволен импорт на зърно от Украйна?
- Това е чист лобизъм. Лобизъм на преработващите предприятия. Уморихме се да слушаме, че техният потенциал бил толкоз огромен, че не можел да се запълни от локалното произвеждане на зърно. Не знаем в България да се преработват повече от 2,8 млн. т слънчоглед годишно. Тазгодишната годишна продукция е 2,1 млн. т. и разликата не е огромна. Изобщо не е в пъти по-голям техният потенциал, просто имат полза от на ниска цена импорт на суровина. И несъмнено, държавното управление реши да застане на тяхна страна, тъй като това е политкоректната линия през днешния ден. Да си против Русия и да обслужваш ползите на Украйна. Но по този начин те накърняват българският интерес. В една публикация " Токсичното завещание на Украйна " се съдържат обстоятелства за качеството на украинския импорт. Само до края на предходната година в Украйна е имало 640 случая в сериозна инфраструктура и други 840 събития, които са могли да доведат до отравяне на почвите, подпочвените води и така нататък, което утежнява качеството на зърното. Това значи, че е допустимо вносът от там да е токсичен и неспособен за приложимост нито от хората, нито от животните.
Успоредно с това оттова започнаха да изнасят механически култури. Или най-малко житото оттова влиза в Европейски Съюз като техническо жито. Така заобикалят строгите условия за качество в Европейски Съюз и сменят предназначението му - не е за консумация, а за произвеждане на биомаса. Но едно следствие в Полша напролет на тази година обаче, потвърди, че поляците са консумирали 110 т от това " техническо " жито и в дословния смисъл са били натровени. Това е и главната причина те толкоз изрично да се опълчват на украинския импорт. Направете си инспекция къде въобще в интернет се загатва за аферата " техническо " жито. Само на 8 места, само че на български - не! Това значи цялостно медийно затъмнение. В този смисъл отпадането на възбраната пред украинския импорт граничи с геноцид над българския народ.
Всичко останало са празни приказки. Чухме финансовият министър Асен Василев да споделя, че България била изгубила стотици милиони доходи от Данък добавена стойност с налагането на възбраната над украинския импорт на зърно. Учудва ме, тъй като хлябът и другите произведения, свързани с брашното са с понижено Данък добавена стойност до края на годината, тъй че не знам от кое място ги вижда Василев тези милиони пропуснати изгоди от Данък добавена стойност. Освен това в тази сметка не беше поставено и събитието, че от България се изнася продукция с много по-висока добавена стойност.
- Говори се, че вносът на евтина суровина щяло да понижи инфлацията.
- Лесно може да си извършите сметка като отчетете намаляването на Данък добавена стойност. Ако си спомняте, когато понижиха Данък добавена стойност за заведенията за хранене и хотелите, на хляба и хлебните произведения, въобще не видяхме понижаване на цените, даже в противен случай. Видяхме рекордно нарастване при хотелите и заведенията за хранене и то тъкмо в месеца, когато данъчното облекчение стартира да работи. Така че нямаме съображение да чакаме нещо друго при този на ниска цена импорт на суровина. Цялата облага ще остане в преработващия бранш за сметка на българския народ. Защото самото дружество взема решение каква част от тази полза ще показа с крайния клиент. Даже производителят може да усили цената на крайния артикул, тъй като стартира да работи така наречен " нееластично търсене " на пазара. Става въпрос за артикули от първа нужда, които хората не могат да се лишат. Човек орязва всички други разноски, само че без съществени хранителни артикули, той не може да мине.
Освен това, нямате регулация на цените. Да се чака, че продавачът самичък ще си свие маржа на облагата е цялостен парадокс.
- У нас всеки ненавижда богатите, в тази ситуация естествено е хората да не имат вяра на земеделските производители, тъй като заради неравномерно систематизиране на европейските дотации, лъвският къс оставаше за тях и те станаха несъразмерно огромни и богати за нашето стопанство.
- Най-силният избор е протестният. Чухме министри да изясняват, че земеделските производители са доста богати и получават несъразмерно огромни дотации и дайте в този момент да ги накажем. Това ми наподобява на приказката, в която Кумчо Вълчо с цел да накаже опашката си, решил да я откъсне. Независимо от отношението на обществото към земеделските производители, не би трябвало да се пробвате да ги накажете като ги докарате покрай границата на банкрута. Всеки производител си прави някаква сметка и когато вкарвате дъмпингов импорт, това води точно до съдбовен край за тях. Не инцидентно дъмпингът е неразрешен в целия цивилизован свят. А ние вършим тъкмо това под предлог да отговорим на публичните упования, само че това не е добре за хората. Защото принуждавайки производителите да работят на загуба се заплаща доста тежка обществена цена. Веднъж изкарате ли земеделските производители от строя, доста мъчно ще ги върнете назад.
И на второ място, с цел да се стигне дотук, отговорно беше държавното ръководство при систематизиране на дотациите в земеделието. Няма регулация в комасацията на земята, в собствеността върху земята и това да лимитира европейското подкрепяне. Тъкмо това сътвори такива олигарси в бранша. И в този момент нашите управленци се пробват да настроят обществото против земеделските производители, само че това е меко казано контрапродуктивно. Вдигането на възбраната за дъмпинговия импорт от Украйна е антисоциална мярка.

За прекъсването на вноса
на нефт от Русия

- А анулацията на дерогацията за импорт на съветски нефт до какво ще докара?
- Ами, когато до момента сте имали на ниска цена източник на сила - съветския петрол и го пресечете, оттук насетне можем да чакаме единствено нарастване на цените на горивата, на стоките и услугите. Просто пазарът търси равновесие в друга точка и на по-висока цена. Освен това ще би трябвало да внасяме за рафинерията недопечен нефт по напълно разнообразни направления, което ще оскъпи суровината. Отгоре на това тези направления са задръстени. Това значи очакване на доставки, неустойки по контракти и така нататък Спряхме вноса на тръбен газ от Русия и цените внезапно се усилиха, да вземем за пример. Когато заместите евтиния импорт от Русия с полутечен газ, цената на доставката се усилва много съществено с разноските за превоз, регазификация и създаване на нови терминали. Това ще се случи и с петролните доставки. Между другото България, бидейки една от най-зависимите от съветски нефт страни в Европа, получи по-дълга дерогация за импорт на съветски нефт, с цел да име време за пренастройка. Отпадането на дерогацията ще докара и до неустойки по договорите за импорт от Русия, арбитражно дело, където ще ни осъдят за милиарди, както стана с оборудването за АЕЦ " Белене ", с изключение на доста увеличение на инфлацията. Ще докара и до по-тежък картел на пазара. Очаквам да се наложи потрес върху потрес и надлежно всичко това ще рефлектира върху стандарта на живот на българите. Ще плащаме много по-висока цена за горивата, само че ще плащаме и стотици милиони комисионни на медиаторите, които в допълнение са закачени на веригата.

За наводненията и аргументите за тях

- Калпавото държавно ръководство докара и до страховити последствия от към този момент постоянните пороища, които се изливат на разнообразни места в страната ни.
- Нали знаете, че всяка една верига е слаба, колкото най-слабото й звено. А в тази ситуация имаме верига, която е направена от няколко слаби звена. Не са проблем единствено неизчистените речни корита и сухи дерета. Знаем, че всеки кмет пести средства, като не чисти коритата с вярата, че тази година потопът ще ни подмине. Но има фактори като варварската сеч на горите и несъразмерно увеличение на просеките в тях по този начин, че водата се излива по тях и провокира ужасяващи последствия за обитаемоте места под тях. Законодателството сега е толкоз пробито, че с едни анекси към договорите, компаниите секат неведнъж по-големи количества дървета, от оповестените в първичния контракт. Беззаконието е на всички места в този бранш. Друг проблем са така наречен " извозни пътища ". На всяко сечище има по 10-12 такива пътища. Почвата там почва да ерозира и по този начин се оголват корените на прилежащите дървета и по този начин, когато пристигна огромната вода, няма какво да я задържи. Така пороите отнасят здания, хора и животни. Затова в условията за употреба на сечищата е заложен единствено един извозен път, само че то не се съблюдава и последствията ги виждаме при всеки проливен дъжд. Навсякъде има стопански кръгове, които не са заинтригувани от келепира. Освен това, с цел да се възстановят горите, трябват десетилетия. Едно дърво не пораства за една година. Сещам се за един създател, който беше написал: " Тежко и горко на онази страна, която вижда в гората дърва за огрев, а в скалите - павета за улиците ".
  
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР