- Г-н Петков, какъв знак за българския бизнес са чуждестранните

...
- Г-н Петков, какъв знак за българския бизнес са чуждестранните
Коментари Харесай

Министър Петков пред Марица: Начертахме пътя, по който Бъл...

- Г-н Петков, какъв знак за българския бизнес са задграничните вложения от последните седмици - първо в цех за електрически коли, а в този момент и в електрически колела?

-Тази инвестиция е неповторима за България, тъй като няма доста браншове, където имаме късмет да сме №1 в цяла Европа. С нея българският производител „ Макском “, който в този момент е на второ място, ще стане първи в нишата електрически колела, а Пловдив - градът на колелетата. Тази ниша е най-бързорастящата и както виждаме цените на някои колелета са равни на една дребна кола. Тоест имаме супер висока добавена стойност. Най-интересното е, че един от най-големите производители на мотоциклети е техен сътрудник. Той показа, че към този момент мисли по какъв начин да структурира производствотото си на мотори до общата им фабрика за колелета край Пловдив. Разбрах също, че основен снабдител на пловдивската фабрика е японският производител на скорости за колелета „ Шимано “. Така се роди концепцията да му предложим да отвори фабрика тук, с цел да е покрай техния основен клиент и да продава непосредствено. Точно това е моделът, по който ние би трябвало да привличаме вложенията. Не просто – елате, а с доставцичи, клиенти, сътрудници да разширяваме така наречен клъстери, с цел да имаме по-високо добавена стойност производители, които са за износ. Ако успеем по този метод единствено 15 % от фирмите да доближат сходни триумфи, стопанската система на България ще се удвои. Въпросът на страната и държавното управление е по какъв начин да помогнем това да се случи по-бързо. А като цяло Пловдив е доста добър образец за сполучливи производители. Това демонстрира, че България може да съумява в промишлеността.

- Какво завещание ще оставите на новия министър на стопанската система?

- Реално министър на стопанската система съм бил 9 седмици. Надявам се, че оставяме вяра и демонстрираме на България, че има опция. И през едно транспарантно ръководство, в случай че сме фокусирани да не се крадат парите, а да произвеждаме, начертаваме една пътека по какъв начин България може да стане богата страна. Не би трябвало да крадем парите, които ни се дават от Европейския съюз и да осъзнаем, че страната няма средства. Нейната задача е да ги преразпределя и да оказва помощ на бизнеса, който ще заплаща налози, които пък ще влагаме в обучение и всичко друго, което ще ни донесе триумф. Това, което доста ме впечатли от Тракия икономическа зона е, че там мислят доста сложно, а не вложител по вложител. Мислят за клъстерни тактики, за образованието, за връзката с университетите.

- По мотив кражбата на средства, за които споменахте, какви нередности констатирахте?

- Както стана ясно, това са нецелесъобразни заеми в ББР, високи и доста над пазарни разноски в ремонтите на язовири, несвойствени застраховки в Агенцията за обезпечаване, в планове като държавния комплекс. На кой му трябват 90 000 кв. м. повърхност за още една административна постройка – изобщо неуместни планове и нахалос процедури, които за мен са направени само, с цел да избягат от действителна конкуренция и търг за тези планове. Само това да се почисти, ще има задоволително средства за подпомагането на всички други действия, които са нужни за основаването на сполучлив бизнес. Между другото би трябвало да се затвърди връзката сред образованието и стопанската система, а министерство на стопанската система да се преименува на министерство на стопанската система и нововъведенията. И да не е просто министерство на язовирите и странните банки и други несвойствени задания, а да има директна връзка с министерството на образованието. Да образуваме един ръб от топ учени и топ бизнес водачи, които в България има. И те да оказват помощ да направляваме средствата, които идват от Европейския съюз и от националния ни бюджет.

- А какво визират редакциите на Плана за възобновяване?

- Една от редакциите е тъкмо в министерството на стопанската система и ще дам следния образец. Когато пристигнах в това министерство, имаше 4 индустриални зони, за които се споделяше, че по 100 млн. лева ще се дадат на всяка. Кой в министерството и кой държавен чиновник има знанието къде е най-подходящо да се изразходват по 100 млн. лева, с изключение на хората от действителния бизнес? Аз персонално нямам това самочувствие, че зная. Затова вместо да се вършим на планова стопанска система и да сочим с пръст на картата, едната смяна е тези 400 млн. лева да се вложат във фонд в Европейската капиталова банка /ЕИБ/. За да може човек да ги изразходва, би трябвало да умее да работи освен с министерството, само че и с Европейска инвестиционна банка, което подсигурява, че корупция и кражба ще се случат доста по-трудно. След това община плюс огромен вложител може да каже: Искам да отворя идващ промишлен парк примерно близо до Пловдив, тъй като има логичност моят бизнес да е там. И тогава могат да се подадат документи към този фонд и той да им даде за външната инфраструктура като не се прави клиент по клиент, а би трябвало да даде по този начин, че те да са единствено 10% от индустриалния парк. С други думи философията се трансформира напълно. Даваме на огромните сполучливи бизнеси да посочат къде на картата да са идващите индустриални зони. Разбира се даваме преференции тук-там като Стара Загора, където евентуално ще има проблем, когато стартираме да излизаме от производството с въглищата. Така че като цяло да сме пазарно насочени и с европейски сътрудник по този начин, че хем средствата да не се изгубят, хем да отидат на вярното място.

- Какви са упованията ви – за постоянен кабинет или още веднъж за служебно държавно управление?

-Зная, че Брюксел държи да си приказва с постоянния кабинет, който ще има ангажимент, а не да си тръгне след няколко седмици. Време е да се запретнат ръкавите и да се прави работа. Мисля, че всички осъзнават, че едни нови избори не са от изгода, тъй че политическите партии би трябвало да решат по какъв начин да образуват кабинет по най-хубавия метод. Моята вяра е вятърът на смяната, който пристигна с нашето държавно управление да продължи, тъй като се набра добра инерция и в случай че се продължи с този ритъм и в тази посока, няма да си познаем страната след няколко години.

- Името ви се спряга за идващия министър ръководител. Виждате ли се в тази роля?

- Никой не ми е направил това предложение, чета го единствено в обществените мрежи. Аз действително имам сполучлив личен бизнес. Но за мен беше доста удовлетворяващо последните 9 седмици да видя, че можем да създадем смяна за страната. Бих траял това като последваща стъпка още веднъж, само че поставям някои условия, които не зная дали политическите партии биха се съгласили да ги одобряват, тъй като част от изискванията са да сме безусловно свободни, да вършим единствено верните тактики и никой да не ми подвига телефона и да ми споделя какво да вършим. В противоположен случай, няма смисъл.​
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР