- Г-н Кутев, все повече гласове се чуват в подкрепа

...
- Г-н Кутев, все повече гласове се чуват в подкрепа
Коментари Харесай

Чака ни дълъг период на кратки правителства и кратки парламенти

- Г-н Кутев, от ден на ден гласове се чуват в поддръжка опцията някои от министрите в служебния кабинет да останат и в постоянния. В същото време наподобяват много непреодолими разликите сред обособените обединения в новия парламент за сформиране на държавно управление.

- Не мога да приказвам кои министри да останат и кои не. Работа е на бъдещия министър председател, който и да е той. Очевидно ще става дума и за съдружно държавно управление, което ще бъде образувано на база на договаряния. След тях ще забележим кои ще са хората. Струва ми се значимо обаче, че има цели, които би трябвало да бъдат продължени. Най-вече в посока демонтирането на структурата, която ГЕРБ за 10 година съумяха да създадат в институциите, тъй че едните да покриват другите. Прокуратурата, меко казано, действаше през последните години изборно. Оказа се, че куп институции не са забелязали фрапантни нарушавания и милиарди, които изтичат нанякъде. Нито Национална агенция за приходите, нито АДФИ, нито ДАНС, нито въпросната прокуратура, са забелязали, че има нещо неправилно и че не е предпазен публичният интерес.

Всичко това значи, че вицепремиерите и министрите, които се занимават със силовите ведомства, би трябвало да бъдат доста добре подбрани. И да трансформират настоящия метод, по който работи системата. Оттам нататък е нужно да се мисли и за другите значими въпроси в страната - да вземем за пример по какъв начин ще се развива обществената сфера, тъй като сме най-бедната страна в Европа. В същото време виждаме, че милиарди е имало и са изтичали натам, където не е трябвало. За мен най-важно е да се стартира с тази сфера и със силовите структури. Едните би трябвало да обезпечат завършването на прехода към нормалност в България, а другите - естественото развиване на една обществена стратегия, която е нужна на доста хора.

- Казвате, че милиарди са изтичали, че не е имало надзор. В тази връзка правосъдният министър Янаки Стоилов внесе искане за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев, като една от аргументите е точно несбъднат надзор...

- Най-вероятно настояването на министър Стоилов няма да сработи. Струва ми се, че на този стадий правосъдната система няма чувството, че би трябвало да се вършат внезапни промени. Подобна нужда съществува - виждаме това, което идва от Европа като сигнали, виждаме и това, което пристигна от Вашингтон по закона " Магнитски ", т.е. външните фактори също ни споделят, че се нуждаем от внезапни промени. Не имам вяра към този момент, че има българин, който да не е схванал, че има тежък проблем във връзка с работата на прокуратурата и правосъдната система като цяло. Какви ще са измененията е въпрос, който би трябвало да реши към този момент образуваният парламент. Защото в ръцете на депутатите е цялата тази промяна, в това число и в случай че е нужна конституционна. Безспорна е потребността от промяна в тази сфера и е един от главните въпроси, по които обществото не е раздвоено. Единствено ГЕРБ са срещу, по простата причина, че по този начин са построили системата, с цел да им е комфортна.

Дано новото Народно събрание да успее да излъчи държавно управление, с цел да може процесът да е дълъг и да не минаваме още веднъж през избори, с цел да го отлагаме.

- Зачестиха гласовете, че служебната власт прави чистка из високите етажи на властта и че бетонирате ваши фрагменти и хора, близки до Тройната коалиция?

- Честно казано не виждам сходно нещо. Що се отнася до Българска социалистическа партия - единственият човек, който взе участие в служебното държавно управление, е Янаки Стоилов. Досега той потвърди задоволително ясно своята подготвеност и заможност като министър. Оттам нататък хора, които на експертен принцип, са попаднали в държавното управление не значи, нито обязаност с Българска социалистическа партия, още по-малко с Тройната коалиция. Беше препоръчан един някогашен министър от Национална движение „Симеон Втори" за министър председател, само че както видяхме не се получи.  Нямаше консенсус. Всеки опит да се плашат хората с Тройната коалиция, с Жан Виденов, Андрей Луканов или Георги Димитров, да речем, е безусловно неплатежоспособен. Последните години доста добре видяхме до каква степен ни докара ръководството на ГЕРБ.

Българските жители на последните избори доста ясно показаха позицията си, че повече не може да продължаваме по този метод. Оттук насетне политическите обединения да преформулират действителността, тъй като жителите ги избраха и желаят да се случи. Не дай Боже да отидем на още едни избори, те ще покажат още по-ясно наклонността, за която приказваме. Между другото високият рейтинг на служебното държавно управление се дължи точно на това - показахме другият метод, че страната може да прави работа и че без значение от съпротивата от скачените съдове, които представляваха българските институции през последните години, има по какъв начин да се отиде на други равнища и да се работи в интерес на жителите.

- В тази връзка за какво здравният министър Стойчо Кацаров разбуни едно от съсловията в обществото ни - здравното, и пироговци потеглиха на протест против него?

- " Пирогов " е малко по-друга тематика. Не считам, че Кацаров имаше неточност при самото премахване на Асен Балтов от директорския стол. Доколкото разбирам, става дума за отклонение на средства по противозаконен метод. Няма по какъв начин, имайки отчет от Здравната каса, да не го в профил. Друг е въпросът какви са аргументите за всичко. Имат ли опция лекарите да лекуват, работи ли здравната система, тъй че те да си правят работата грамотно, свястно и резултатно и в случай че не, по какъв начин да се избегне. Разговорът с всеки идващ министър на опазването на здравето ще върви в посока по какъв начин да се случи по този начин, че пътеките да дават отговор на това, което написа на епикризите на хората. Огромни са насъбраните проблеми в здравната система. По отношение на диалога дали една болница е източвала Касата и са били отклонявани средства по противозаконен метод - би трябвало да се вземат ограничения. По-лошо е в случай че се окаже във всички лечебни заведения обстановката е сходна. Предизвикателство е да се откри баланс по какъв начин да продължим нататък, гарантирайки, че няма да се случват сходни работи. 

- Още един " бушон изпуши " - сменихте шефа на АПИ, който служебният районен министър назначи преди по-малко от два месеца.

- Недопустимо е да се стопират избрани поправки и се стремим да осигурим всички вероятни финанси за тях. В същото време е явно, че в АПИ има тежки проблеми, които не зависят единствено от шефа на организацията. Под него е цяла конструкция. Става дума за хиляди ненаправени процедури по отчуждаване, а средствата към този момент са преведени. Да преведеш авансово 1,5 милиарда лева, а по някои прави да няма въобще план за реализиране на поръчката.

Защо се случва по този начин, че откакто е назначен един, а след няколко дни е уволнен? По-скоро се тормозя кой ще бъде идващият и дали ще намерим човек, който да е склонен да се хване с работата в случай, че до 2-3 седмици ще има ново държавно управление, което най-вероятно ще се заеме със смени в АПИ. За мен излиза проблем дали въобще ще намерим човек, който да влезе в цялата тази " кланица ", когато става дума за компании с милиарди. Сложно е. И там би трябвало да се работи доста внезапно и извинявам всички дейности, които ще доведат до резултат.

- Говорите за ново държавно управление, само че на така наречен протестни партии не има стигат гласовете и кабинетът ще е на малцинството. Ще е допустимо ли да ръководи?

- Ще е мъчно да ръководи държавно управление на малцинството. То незабавно ще опре до решаването на значими въпроси - актуализацията на бюджет, която ще бъде импортирана още от актуалното държавно управление, ще би трябвало да я отбрани и да приготви бюджета за идната година. При държавно управление на малцинството тази тематика е проблематична. Не мисля, че и идващото държавно управление ще бъде кой знае какъв брой продължително. Чака ни дълъг интервал на къси държавни управления и къси парламенти. Това е цената, която плащаме в цялата си история през последните 20 година Нищо няма да е леко. Все отново българите имат потребност от непоклатимост и се надявам новият кабинет да издържи малко по-дълго. Особено, в случай че вкара правила, по които кражбите от страната да станат невъзможни.

Изборите демонстрираха, че хората стават все по-непримирими към корупционните практики и го демонстрират по всевъзможен метод. Политическите и бизнес елитите, както и жителите са задоволително узрели, с цел да си подредим страната. На път сме да си я извоюваме.

- Къде е в " цялата скица " Българска социалистическа партия?

- В Българска социалистическа партия към този момент не стои лидерски въпрос, а въпрос за оцеляване. Мнението ми е, че оцеляването с актуалното управление не е допустимо. Нямам никакво подозрение, че в най-скоро време управлението на Българска социалистическа партия няма да населява четвъртия етаж на " Позитано " 20. Единият метод да го реализира е да разреши на партията да тръгне в смислена промяна, а другият вид е да смали партията до степен, до която да загуби постройката си, тъй като от дълго време към този момент няма съображение да населява толкоз огромна централа. При всяко състояние четвъртият етаж ще остане празен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР