- Г-н Киряков, безпрецедентният изборен цикъл приключи. Започва ли да

...
- Г-н Киряков, безпрецедентният изборен цикъл приключи. Започва ли да
Коментари Харесай

Българските нрави дълго ще се лекуват от вируса ГЕРБ

- Г-н Киряков, невижданият избирателен цикъл завърши. Започва ли да се подрежда политическият пъзел? 

- За да стартира да се подрежда нещо, първо би трябвало да се разбутат много работите. Достатъчно доста се объркаха в политически проект нещата при предходните два избора, с цел да стартира да се вижда някакъв излаз от този тежък политически блокаж. Има индикации за сходно развиване, само че е едвам началото на новото нареждане на политическите карти в страната. Имам поради четирипартийната коалиция.

- Възможно ли е четири партии да реализират по-стабилно ръководство?

- Това е една от най-големите компликации, пред които ще се изправи първата политическа мощ - " Продължаваме промяната " на Кирил Петков и Асен Василев. Те нямат опит в сформиране на коалиция. Нямат опит и в партийния живот, и в политическите договаряния. В бизнес договарянията евентуално имат. Може би познават в някаква степен политическата среда, само че не и от вътрешната страна. Там има много подводни камъни, които ще би трябвало доста деликатно да заобикалят.

- Какви?

- Имам поради, че всяка една от партиите, които ще взе участие в построяването на новата коалиция, си има лична тежест, личен живот и проблеми. Има и собствен метод на политическо държание. Някои от тях, като Българска социалистическа партия, е с построено държание не в продължение на 20-30 година, а на 100 година Говорим и за завещание в политическото държание. Други от тях, знаем, са доста придирчиви към протичащото се в страната. Имам поради " Демократична България ". Тя е с доста комплицирана вътрешнокоалиционна динамичност. Не може да ни убегне от погледа и държанието на " ИТН " и на водача й Слави Трифонов. В предходните два Народното събрание те изиграха извънредно деструктивна роля и спомогнаха да се катализират процесите на задълбочаване на политическата рецесия в страната. Нямам съображение да считам, че Има Такъв Народ ще бъде градивна и диалогична в договарянията.

Много зависи и кои ще бъдат хората в тях, само че и какви цели ще бъдат сложени. Много зависи какви червени линии ще бъдат сложени и какви взаимни отстъпки всяка една от обединенията е подготвена да направи. Малко е времето, което дават конституцията и законодателството, с цел да се образува постоянна, дълготрайна коалиция. Нямаме и такава просвета. Имаме просвета на сглобяване на обединения поради властта, което го знаем от годините на прехода. Заради разпределението на постове и държавен запас. Нямаме подобен вид просвета - върху политики, върху цели за ръководство, които да са потребни за жителите.

- Но в този момент е времето да се сложи началото на този вид просвета на обединения?

- В началото сме на развой на излекуване на българската демократична страна. Държава, която към момента е в преход, макар всички изказвания на анализатори, че в България преходът е приключил. Не, не е. Преходът от властнически режим към народна власт не е приключил, тъй като към момента не сме построили тази политическа просвета на построяването на обединения въз основата на правила. Нещо, което и Кирил Петков декларира.

Много постоянно в това отношение се дава за образец Германия, където съдружната просвета дотолкоз е узряла, без значение че е федеративна страна със комплицирана конституционна просвета. Там може да се сътвори съдружно съглашение от 800 страници в границите на няколко месеца. Не е проблем да бъда спазвано. Защото в България е проблем - тук може да не се съблюдава. У нас липсва, в случай че мога по този начин да се изразя, " мъжката дума " на хората, които вземат участие в тези процеси. Надявам се да не настъпи бързо отчаяние у българските гласоподаватели, които да спънат този възстановителен развой. Няма да имат виновност нито Петков и Василев, нито желанието им да вкарат тази просвета, а казусът ще е народопсихологически и на нетърпимостта на хората да видят нещо друго от това, което към този момент 30 година гледат на политическата сцена.

Що се отнася до факторите, които могат да изиграят отрицателна роля в договарянията, са проблемите вътре в партиите и обединенията. Заради неприятните резултати в изборите, поради казуса с водачеството в Българска социалистическа партия, поради желанието да се промени вътре Демократична България, Има Такъв Народ с нейния пагубен резултат и отхвърли й да поеме каквато и да е отговорност. 

- Лидерът на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова издигна още веднъж тезите си за " джендърството ", за неприемането на Истанбулската спогодба. Защо ги тика напред?

- Тези тематики не са проблем за Нинова. Нейният голям проблем е водачеството в Българска социалистическа партия. Тя ще употребява като разменна монета тези две " червени линии ", с цел да остане отпред на партията. Не виждам никакво друго разумно пояснение на поведението й. Вкопчила се е в поста и прави всичко допустимо да го задържи. Включително и в преговорния развой ще й е първи приоритет оцеляването й, а не политиките, не съставянето на коалиция. Ще би трябвало да се вършат взаимни отстъпки от страна на президента Румен Радев, от Политическа партия точно поради тази нейна упоритост. Румен Гечев от Българска социалистическа партия даже твърди, че ще предлагат Нинова за министър председател, което е още едно повишение на залога. Поставят на масата невъзможни за реализиране задания, с цел да може тя в този развой да каже " добре, няма да съм министър председател, само че да спрат офанзивите от страна на хора от президентството към Българска социалистическа партия и управлението й ".

- Говорим за оставки, само че Бойко Борисов не се отхвърля от поста си и не поема отговорност за изборния крах  на ГЕРБ? 

- Ще отговоря с въпрос. Да сте чувала в миналото Борисов персонално да поеме отговорност за неуспех на ГЕРБ? Какъвто и да е - и в ръководството, и в съпротива. Когато има проблем с резултатите и политиките на партията, е отговорна тя, а когато има триумфи - те са на Бойко Борисов. Това е устойчивото му държание в българската политика. Няма да поеме персонална отговорност. ГЕРБ е вождистка партия. Няма по какъв начин да чакаме подобен вид отговорност от някогашния министър председател, която да докара до неговата оставка. Ясно е, че и никой няма да му я изиска от вътрешната страна. Ако Борисов хвърли оставка и не заема никакви позиции в нея, партията ще спре да съществува.

Като най-пресен образец за това, което приказваме, е издигането на проф. Анастас Герджиков за президент. Беше доста мощен ход в тази комплицирана обстановка, имаше огромен капацитет, който самият Борисов затри с лека ръка за личното си оправдаване. Атаките против него започнаха фронтално от страна на служебното държавно управление, предстоящо, несъмнено, той вместо да се сниши, потегли да приказва върху претендента на ГЕРБ. Всеки ден изявленията, конференции, да изяснява по какъв начин врагът му е Радев и безусловно потопи акцията на проф. Герджиков.

- От друга, преизбирането на Румен Радев поставя края на " ерата Борисов "...

- Същото е като с процеса на излекуване на демокрацията. Началото на края на Бойко Борисов. Далеч сме от края му. Най-малкото тъй като той има голям запас в общините - има кметове на огромни градове, общински препоръки, доминирани от партията му. Постъпателен развой ще е. Дългосрочна цел е и няма да приключи с тези избори, нито с новия парламент, нито с новото държавно управление. Изкарването на манталитета на ГЕРБ от политическия живот е дълъг и възстановителен развой. Те имат и финансов запас, медиен и прочие Няма да е леко, тъй като има и лоялни хора, които се отблагодаряват за " хрантутенето ". Борисов сигурно в този момент е коленичил, само че не и паднал изцяло.

Но настава повратен и необратим развой. Няма да се търпи за в бъдеще държание, каквото постановиха от ГЕРБ.  Финансовият ресурс на страната се управляваше като еднолична банкова сметка, което беше неуместно. Затова хората взеха решение да санкционират този, който по този начин се разполага с финансовия им запас. За мен най-обидното е реакцията на европейските водачи и институции, тъй като доста добре са знаели това, за което приказваме. Огромно изменничество е към българския инстинкт за независимост. Затваряха си очите в името на спокойствието си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР