- Г-н Георгиев, от два месеца сме в перманентна предизборна

...
- Г-н Георгиев, от два месеца сме в перманентна предизборна
Коментари Харесай

На финала разликата между ИТН и ГЕРБ може да е към 5%

- Г-н Георгиев, от два месеца сме в перманентна предизборна акция, само че сякаш тя не е класическата, която познаваме от години. Няма борби, конкуренция сред обособените партии и обединения, а някакви на моменти даже неуместни послания, изключително образните.

- Предизборната акция от дълго време тече, дори повече от два месеца. За някои стартира от митингите през предходната година. Така че е обикновено партиите да бъдат по-обрани, а може би не всички имат и финасов запас да се разгръщат както досега. Естествено, вършат си проучвания, ориентират се в динамичността на събитията, вършат по-таргетирани старания и послания, както и други техники за срещи с целевите групи, които съставляват интерес за тях. Разбира се и в интернет пространството непрестанно следим връзки за готовност за изборите.

Не ме изненадва, че не се случва класическата акция, тъй като се унищожи политическото пространство, което имахме през последните 10 година Създадохме си визия по какъв начин се вършат избори въз основата на протичащото се през тези години – акции, в които финалистите бяха предизвестени – ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Което им помагаше да си изградят доста ясни акции, както и тази, която е била в съпротива да си провежда протестния избор в своя изгода, другите пък да провеждат към себе си освен твърдото си ядро, което им усилваше и резултата. На по-ниско ниво по този начин се случваше и с Движение за права и свободи, и патриотите – взаимно се помпеха.

Сега обстановката е друга. ГЕРБ и Българска социалистическа партия към този момент не са толкоз огромни и се движат към междинни партии, няма хегемон. В момента няма водач, няма типичната за последните години партия-държава. Фактът, че имаме служебно държавно управление и прочие, изведе от предизборния „ тепих “ партии, които са в това време и страна, което също трансформира обстановката. Класическите медии изгубиха въздействието си поради интернет. Но и освен – те се дискредитираха през последните години.

- Но в случай че разделим участниците в предизборната конкуренция – партиите на митинга и на статуквото, сякаш първите не са по този начин напористи в нея, сякаш има някакво утешение поради високата изборна интензивност, която предвиждат социолозите на 11 юли?

- Активността вероятно ще бъде равна или малко по-висока от предходния избор на 4 април. Във всички случаи има риск някои от по-младите и дейните да се възползват от паузата след коронавирус рецесията, примерно. Но не чакам някакъв срив на интензивността. Потенциалът за чисто углавен и протестен избор в известна степен е намалял. Защото хората са повярвали, че смяната съвсем се е случила, най-малко в отрицателната си част. В смисъл – не, че е пристигнало новото, само че остарялото си е отишло. От друга страна следя, че протестните партии не разчитат единствено на наказателния избор и да си го разделят по сред си, а се пробват малко повече в акцията си да включат и позитивния детайл. Тоест да кажат „ за “ какво, " срещу " какво е ясно.

Всъщност, те се конкурират по сред си. Няма какво да вземат от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Целят да привлекат към себе си освен с отрицателни послания против статуквото, а да се диференцират през положителни стратегии. Те уверено имат на терена по-активни стратегии, в сравнение с предходните избори. Тях ги нямаше тогава. Сега тази работа не е толкоз шумна и не постоянно се вижда, само че уповавам се да си правят работата.

- Казвате, че сме в „ пауза “, а прогнозните резултати сред първите две политически сили – „ ИТН “ на Слави Трифонов и ГЕРБ, са разлика по-малка от % в интерес на Има Такъв Народ. Как ще „ натиснем копчето на паузата “ и ще преминем към идващия стадий?

- Факт е, че най-прогресиращата партия сред двата избора е „ ИТН “, което е обикновено. В нея се вижда единствената партия, която може да победи ГЕРБ. Друга на терена всеобщото схващане не отличава. Така че Слави Трифонов се движи, в случай че приказвам с термините на действителни гласове от действителната интензивност, към 25%, може и да ги мине малко, а ГЕРБ се движи към 20-те %, но отгоре-надолу. Може и да се разминат в избран миг на финалната фаза на акция. Със сигурност ще има изостряне.

- Има Такъв Народ зачекнаха коалиция с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, само че пък и не дават доста индикации да ръководят и с протестните партии. Как ще стане?

- В предизборна обстановка в никакъв случай не е доста добре прекомерно да приказваш за следизборната – с кого ще се коалираш, с кого не и т. н. Не е единствено в България е по този начин. Тази тематика е за след това. В момента всеки играе да активизира своя корав електорат, с цел да не се демотивира и да не излезе да гласоподава и по опция да сътвори претекст за гласоподаване на тези, които са евентуални. Не се интересуват от други задания, което е рационалното. Може би единствено Движение за права и свободи има ясна оферта за ново държавно управление. Всички останали с разнообразни нюанси са съсредоточени към друга тема.

- В същото време от Има Такъв Народ са удовлетворени от работата на министри от служебния кабинет и декларират, че в случай че създадат свое държавно управление биха ги поканали да останат на поста. Такъв вид кабинет ли ни е необходим – по-експертен?

- Не искайте от политиците да си разкриват всичките предизборни проекти. Защото от горната страна на всичко те зависят и от действителните резултати на 11 юли - кой ще влезе, с колко депутатски места и прочие Ако политиците разкриват всичко  – по-скоро ще сгрешат. Може да сме скептични към партията на Слави Трифонов, само че няма да има никакъв проблем, стига да се намерят съответните единодушия, да показа кабинет непосредствен до служебния. С някои промени в състава и нюанси в програмата, може да има свое държавно управление с парламентарна поддръжка – с коалиция или без. Ако щете го наречете програмно, второ съществуване на длъжностен кабинет, само че без служебни функционалности, а пълноценни. Какво пречи да се случи?

- Такива ли са упованията?

- Да, огромна част от упованията на българите са да се случи нещо сходно. Няма какво доста да се приказва. От Има Такъв Народ приказват толкоз, колкото би трябвало. Общо взето хващат мярата.

- Но сякаш никой от политическите играчи не декларира ясно какво е най-належащото за решение и какви са главните му цели?

- И " Демократична България ", и „ Изправи се! Мутри вън “, имат ясни поръчки за бъдещето, както и цели. На всеки му е ясно, че не е в положение да каже – „ в случай че направя държавно управление, ще направя еди какво си “. Няма такава алтернатива, тъй като никоя от тях не може да направи независимо държавно управление. Ако има идващ кабинет ще има координиране на управнически стратегии, където всеки ще се бори да вкара своите цели. Има много неща, по които съществува консенсус. След изборите ще има съществени договаряния, съвещания. Не е толкова комплицирано, тъй като са ясни основните проблеми. Те са пет-шест и би трябвало предпочитано да се вземат решение в близко бъдеще. В същото време има и три-четири неща, които няма по какъв начин да не се случат.

- Като?

- Разграждането на досегашния модел с всички промени в законодателството – в институционален проект, както и в правосъдната система, в регулаторите и прочие Трябва да се създаде мощен проект за развиване и възобновяване след рецесията, с които ще се явим пред Европейския съюз, с цел да се възползваме от опциите, които участието ни дава и т. н. Никой не е отменил проблемите в опазването на здравето, районната политика, обществената сфера, демографската политика и прочие

По-добре да изберем 5-6 казуса за решение и по логиката на синергията ще има по-голям резултат.

- „ Ерата на Борисов “ си отива и идва „ Шоуто на Трифонов “ или?

- Мнозинството българи мислят, че Борисов би трябвало да си отиде. Но ще забележим дали ще се окаже шоу на партията на Трифонов или друго. Не изключвам да се окаже стабилен план. Пред Има Такъв Народ не се разкрива опция да ръководи независимо, ще са му нужни сътрудници. Има ли сътрудници, има ли съдружни формати, постоянно има и колектив. В последна сметка значимото е да гласуваме, освен това мислейки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР