- Г-жо Тодорова, със свито сърце ли посрещате новата учебна

...
- Г-жо Тодорова, със свито сърце ли посрещате новата учебна
Коментари Харесай

Училищата трябва да имат повече автономия в пандемията

- Г-жо Тодорова, със свито сърце ли посрещате новата образователна година, или в противен случай - имате вяра, че тя ще е по-добра?

- Положително надъхан човек съм и максимата, която ме води, е:  " Очаквай най-хубавото и бъди квалифициран за най-лошото ". Голямо преимущество е, че във време на разкъсващи противоречия с екипа сме в синхрон по отношение на тактиката ни за деяние в настоящата неразбираема и несигурна конюнктура. Избрали сме да се фокусираме върху организацията на образователния развой и това по какъв начин да създадем прекарването на децата в учебно заведение, без значение какъв брой дълго продължи то, оптимално свястно и скъпо за тях.

- Получихте утвърждение от МОН за нововъведения в преподаването. Какви промени чакат децата?

- Иновативният ни план е обвързван с въвеждането на проучвателен метод в преподаването на математика в прогимназиален стадий. Одобрена е кандидатурата ни за IB (Международен Бакалауреат) учебно заведение и стартира интервал на тестово внедряване на тяхната MYP стратегия. Това е стратегия, която осмисля визията за развиване на учебното заведение, тъй като впряга напъните на децата в логичен проучвателен развой, който ги води до задълбочено схващане на огромни концепции. т.е. отстъпваме от фактологичното учене и се насочваме към познание, което е портативно в разнообразни обстановки и области. Това в по-голяма степен би разрешило на децата с наученото да вземат решение проблеми, да търсят благоприятни условия за смяна и като цяло да способстват за развиването на обществото. Освен това потегля първата ни паралелка осми клас. Всички тези планове изискват доста креативна сила, съществено екипно обмисляне, отдаденост и не ни остава доста време за паники, непотребни разногласия и различия.

- Как намирате новите насоки на МОН за деяние в условия на пандемия?

- Нашата дребна родителска общественост от 500 фамилии е отражение на това, което се случва в обществото ни - полярни отзиви, доста страсти, разнообразни цели, разнопосочни хрумвания кой е най-хубавият курс. Постигането на баланс в такава обстановка е предизвикателна задача. Въпреки това изрично поддържам концепцията за превес на локалния принцип и за опцията шефовете да имат повече самостоятелност при вземането на решения, що се отнася до затваряне или продължение на присъствени занятия. Да, сложна задача е да балансираш и отговорността тежи доста, само че шефовете са тези, които имат най-точен взор какво се случва в тяхното учебно заведение, какви са трендовете, в какво положение е екипът и какво може да поеме. Разбирането ми е, че в сложни времена като тези, в които живеем, всеки би трябвало да поеме своята част от отговорността - да си непрестанно в съпротива е елементарно, да вземеш решение и да застанеш самоуверено зад него - не всеки може.

- Как да се откри салдото сред крайните отзиви за напълно присъствено и за напълно отдалечено образование?

- Много мъчно. Лично за мен това е най-сериозното предизвикателство в ръководството на учебното заведение, тъй като разбирам паниките и напрежението на родителите, желая всички да се усещат спокойни за децата си - че се грижим за сигурността им, само че и че ги образоваме дейно и те напредват в развиването си. Но в последна сметка нормативната ни уредба дава опция за избор на разнообразни форми на образование - самостоятелна форма, независима форма. От предходната година се появи и опцията фамилията да избере образование в електронна среда от разстояние. Така че родителите имат избор, по тази причина не е заслужено цялата система да минава на режим отдалечено образование. Както споделих, дано всеки поеме своята част от отговорността.

- Очаквате ли доста възпитаници да изискат по персонално предпочитание да минат в отдалечено образование?

- В началото на септември направихме изследване на настройките измежду нашите родители. На този стадий 4% от тях обмислят разновидността да преминат в такава форма на образование. Над 80% от фамилиите са декларирали поддръжката си да бъдем колкото е допустимо повече време присъствено в учебно заведение, несъмнено, спазвайки ограниченията и насоките за сигурност на учебната среда.

- Колко учители са имунизирани при вас?

- Към момента 20% от екипа са имунизирани и още 20% са преболедували COVID-19. Мненията по отношение на имунизирането са доста разнопосочни. Имам даже хора в екипа, които са подготвени да се откажат от учителската специалност, в случай че се усетят принудени да се имунизират. Аз поставям старания да не въздействам с моето мнение. Смятам, че за слагането на ваксина всеки би трябвало да има независимост самичък да реши какво да предприеме.

- Какво демонстрира вашият разбор на отдалеченото образование до момента? 

- Мога самоуверено да кажа, че към сегашния миг работя с един от най-хубавите учебни екипи, и то не поради наличието на този или оня преподавател, а поради вярната композиция от качества, пълномощия и настройки на обособените хора. Дистанционното образование е характерна форма, която - за всички е ясно - не е най-подходящата като цяло за децата от начален и прогимназиален стадий. Въпреки това като екип сме създали най-хубавото, с цел да може децата да са академично добре готови. Категоричният, въпреки и муден растеж в резултатите на националното външно оценяване по математика за трета поредна година, общоприетоо положителното показване по български език и литература са доказателства, че академичната подготовка на децата е на равнище. 

В изискванията на отдалечено образование обаче общественото и прочувствено развиване на децата си остава съвсем невъзможна задача. Една от доста значимите функционалности на учебното заведение е да сложи децата в среда с техни връстници, в която се учат да отстояват и да почитат граници, да влизат и да излизат градивно от спорове, да одобряват своята загуба и да почитат успеха на другия тим. Семейството мъчно може да замести тази функционалност, а виртуалното учебно заведение няма по какъв начин да я даде. Тази година си дадохме сметка, че фокусирани в академичната подготовка на “ключовите класове ”, които ги чака национално външно оценяване - 4-ти и 7-и клас - бяхме подценили прочувствения преход и нуждата от поддръжка на децата от 5-и клас. И за следващ път си дадохме сметка, че нашата роля като просветителна институция е колкото обвързвана с академичната подготовка на децата, толкоз и с моделите на държание, които виждат в учебно заведение от страна на своите учители, полезностите, философията и културата, които са открити в учебното заведение.

- Какво бихте желали да кажете на учениците, на родителите и на учителите в системата на прага на новата образователна година?

- На първо място, дано всеки се погрижи за своето здраве - персоналното здраве е персонална отговорност на всеки от нас. На второ място, дано бъдем изискващи към себе си и подкрепящи и толерантни към другите към нас. Времената са сложни и всеки от нас се бори със страхове, провокации, подозрения, паники, взема сложни решения. Упреци, напън, прекачване на отговорността не оказват помощ на никого и не водят до нищо свястно. И не на последно място, поисквам самообладание и предвидливост, с цел да вземаме рационални решения, за които няма да съжаляваме след години.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР