- Г-жо Нинова, да започнем от модерното ляво. Днес, като

...
- Г-жо Нинова, да започнем от модерното ляво. Днес, като
Коментари Харесай

Кризата показа – неолибералният модел не работи


- Г-жо Нинова, да стартираме от модерното ляво. Днес, сякаш всички се ориентират към лявото пространство, стартират да оферират леви политически, както и стопански решения. Но тъй като те не схващат от лява политика, преписват нескопосано документите на Българска социалистическа партия и ви изземат самодейността. Как ще коментирате тези опити?

- Заради рецесията с Ковид 19 и в Европа, и в света, в това число и България, много политики се премислиха. За страдание през болката и страха, а не през разсъдъка на политиците, за който ние призоваваме най-малко от четири години. Ние сме поредни в тези леви политики и знам, че хората помнят, че ние сме достоверните носители на тези правила, които в този момент се пробват да наложат десни партии, центристки партии и така нататък

Кризата за следващ път потвърди, че неолибералният модел, в който всички връзки се контролират единствено от свободния пазар просто не работи. Защото при тези условия огромните изяждат дребните. Неравенствата се усилват. Богатите станаха още по-богати, бедните още по-бедни. Новата обстановка поради рецесията сподели нуждата от достоверни леви политики и аз се веселя, че правотата на Българска социалистическа партия се потвърди от живота след толкоз години.

Днес всички приказват за ролята на страната в стопанската система, в опазването на здравето, в образованието и така нататък. Политики, които Българска социалистическа партия от доста години поредно упорства да се организират освен на думи. Внасяли сме законопроекти, внасяли сме бюджети.

Сега чак държавното управление на Борисов потегли към държавно дружество в петролния бранш с държавните бензиностанции, а това е наша концепция, само че създадена стопански грамотно и в интерес на потребителя. Ние неведнъж сме упорствали да вземем за пример за държавно дружество за изкупуване на земеделската продукция от дребните земеделци, с цел да се обезпечи поминъка на хората. Или пък за държавно аптечно дружество, с цел да има аптеки в селата и дребните обитаемоте места. ГЕРБ в този момент се сеща за това, само че имам вяра, че българите ще схванат, че това не е същинско и не е достоверно. Не може до през вчерашния ден да си хулил всички тези оферти, а през днешния ден да ги провеждаш. Обвинявали са ни в какво ли не, когато предлагахме тези ограничения.

Преди четири-пет години предложихме законопроекта за комерсиалните вериги и искахме в тях да се продават наложителен % български артикули, да се понижат таксите на българските производители, с цел да не се изнасят облагите, а да остават в България...Последва цунами от обвинявания, че сме антиевропейци, че гоним вложителите, че сме националисти, по какъв начин ли не ни назоваха. Кризата сподели същинското място на страната в стопанската система. И чак в този момент ръководещите пристигнаха на нашия ум, само че загубихме време. Представете си, в случай че това беше направено преди четири-пет години, както ние предлагахме. Ако българските производители бяха към този момент трайно настанени в огромните вериги, по какъв начин по-добре щяхме да посрещнем тези спешни моменти.

Но желая да кажа, че ГЕРБ могат да съсипят всяка добра концепция и го вършат. Вземат положителната концепция и я опорочават. Пак ще се върна на комерсиалните вериги, помните ли, че Бойко Борисов сподели: „ Отивате и изкупувате продукцията на земеделските производители, която е застояла по Великден, с цел да ги продавате в комерсиалните вериги”. Нито изкупиха на хората продукцията, нито ги позволиха в комерсиалните вериги. Нищо! Добрата концепция беше опорочена и унищожена. Близо 176 хиляди бяха предходната седмица новите безработни, обедняването... с 11 %, нарастнаха стоките от дребната кошница. Т. е. налице са всички предпоставки за лява политика. ГЕРБ притиснати от тези условия се пробват нещо да вършат. Ето да вземем за пример концепцията за Държавната петролна компания, която да има бази, да съхранява и запаса на горива там и да има и бензиностанции в страната. Чудесна концепция. Изведнъж след една седмица се оказа, че тази държавна компания ще стопанисва единствено запасите, а бензиностанциите, видите ли по някакво публично-частно партньорство, ще ги дадат на частни компании и цялата добра концепция за основна роля на страната в този бранш отиде в нищото! ДДС-то, което желаеха да понижат – добре, помагаш на ресторантьорите да го намалиш на 9 %, тъй като те бяха най-тежко наранени, само че против това трябваше да внасят по-високи осигуровки за служащите. Мина по малко от месец, и какво се оказа - ще се понижи Данък добавена стойност на ресторантьорите, само че за служащите нищо, т. е. служащите още веднъж понесоха тежестта на рецесията и в този бранш.

- В последна сметка в България стопанската система продължава да се свива и хората макар рестриктивните мерки от корона рецесията напущат страната, с цел да намерят естествен живот и възнаграждение. Действително ГЕРБ се заплетоха и в левите политики и в техните си политики. Например историята с намаляването – увеличението на парното. Как по този начин от 66 лева и 70 ст. мегават часа ще станет 81 лева, а това - твърди Борисов било понижение?

- В този проблем има няколко фрапантни неща, които би трябвало да се разясняват. Първо - беше понижена цената на газа отново с фанфари, с огромен PR за заслугите на държавното управление, макар че това се случи след договарянията на Европейска комисия с Газпром. При понижена цена на газа - увеличена цена на парното!? Абсолютно алогично. Първият въпрос: за какво ДКЕВР вършат това, пазят ли корпоративни ползи или ползите на хората, грижата за народа? Това е първият въпрос. Вторият, добре ДКЕВР се държат безусловно несъответстващо, само че Борисов излиза и споделя ще ги уволня. ДКЕВР е самостоятелна комисия, с всичките и пороци. Това е следващата показна акция на Борисов, че еднолично взема решение нещата в страната - няма институции, няма организации... „ Аз ще ги уволня тези от ДКЕВР”, споделя той, а комисията се избира от Народното събрание. И третото, което дори не знам по какъв начин да разясня. След като чуха тези думи на Борисов, ДКЕВР незабавно споделиха, че ще понижат цената с 14%. Т. е. няма справедливи критерии за цена, няма настоящи институции, един човек споделя отстранявам - назначавам и съгласно неговата воля се взема решение ориста на милиони българи. Това е очевиден образец за антидържавност.

- ГЕРБ, в профил видяно, се провалиха, изключително Борисов с неговите гръмки изказвания. Говореха за 3-4% стопански спад, а се оказа, че е над 10%. Говореха, че владеят пазара на труда, а по 70 - 100 хиляди губят работата си дневно. Това няма бързо възобновяване, само че неуспехът на един е късмет за различен. Как виждате възможностите на Българска социалистическа партия в тази обстановка, която е доста тежка и ще става все по-тежка за българите?

- Да излезем с доста явен проект и оферти за излизане от рецесията. Това и направихме! Какво няма при нашия политически конкурент и какво предлагаме ние? Първо, нямаше изчерпателен и първокласен разбор в какво положение е бюджетът на страната все още на рецесията. За да правиш проекти за стопански и обществени ограничения, би трябвало да знаеш с какво разполагаш. Първо - Горанов споделя, че сме на остатък с милиард и половина; след него Борисов го опроверга – били сме на минус 3 милиарда и половина. След това Горанов още веднъж твърди, че сме на плюс и остатък. Няма никаква справедлива картина за положението на бюджета. Нашето различно предложение е, че първо би трябвало да се направи разбор на бюджета, преди решенията за ограниченията и заемите. Защото ГЕРБ без явен разбор на положението на бюджета желаят да теглят заем до 10 милиарда лева Това е първата стъпка, която би трябвало да се направи.

Второ – да се дефинират целите на българската стопанска система. Кое би трябвало незабавно да се подкрепи в този миг? Те работят на парче. Ресторантьорите потеглиха да стачкуват – незабавно им дадоха обещание - ще понижим ДДС-то. Друг стачкува за нещо – ето и на вас 5 млн. единствено и единствено да няма обществено напрежение, а Борисов да си резервира спокойствието във властта. Така не се ръководи страна. Какво желаеме ние? Икономиката да се възвърне и грижата за хората. Какво значи това? В стопанската система вземаш 3-4 бранша, които дърпат най-вече брутния вътрешен артикул, които носят най-вече добавена стойност в брутния вътрешен артикул.

Второто в стопанската система е потреблението. Как да се увеличи потреблението, изключително в рецесията хората се изплашиха, свиха се, пестят пари, останаха безработни... Как да повишиш потреблението? Най-нормалното е да повишиш приходите. Третото е вложенията. В момента се намираме в извънредно забавен в света миг. Става преразпределение на потоците на вложения. Ние сме извънредно добра дестинация, тъй като сме на входа на Европа от Азия. Ами, направи един проект за привличане на тези вложения. Нито дума не се приказва за това. Другото, което прави цяла Европа, само че Борисов не го направи и ние предлагаме. В рецесията всички европейски рационални държавници реагираха с две ограничения: безплатна помощ и заеми. Кредити на компаниите, безплатна помощ като грижа за хората. ГЕРБ предложиха единствено първото – заеми на компании, заеми на хора... Ама ти си без работа, два месеца си без заплата, по какъв начин да вземеш втори, трети следващ заем, с какво ще го плащаш?! Европа отпусна голяма безплатна помощ на своите жители. В България това не се случи. Начинът да се вдигнат приходите на хората, а оттова и потреблението е през безвъзмездната помощ в този миг – до момента в който се обезпечат работни места, до момента в който проработи стопанската система. Почти всички европейски и балкански страни, които не са членки на Европейски Съюз, подкрепиха семействата и фамилиите с безплатна помощ в някакъв размер – примерно в Гърция по 1000 евро на семейство; в Македония, в Германия съществени вложения в хората, в грижата за хората посредством безплатна помощ. Пак споделям – увеличавайки приходите на хората, ще увеличиш потреблението и ще окажеш помощ на стопанската система.

В тази рецесия се видя, че земеделието е извънредно значим бранш поради прехраната. Абсолютно е нужна сериозна промяна в бранш „ Земеделие “. Едно преразпределение на фондовете и в допълнение заплащане към производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко, а освен към зърнопроизводителите. И зърнопроизводителите са значими, тъй като това е огромна част от износа на България и образува комерсиалното салдо. Но помогни на тези, които изкарват прехраната на хората, освен през комерсиалните вериги, а и с в допълнение субсидиране, с държавно дружество за изкупуване на продукцията. Не може земеделският производител да създава стока примерно за 1 лев, а пет прекупвача му я прекупуват за 80 ст., под себестойността, а на потребителя в огромните градове и на пазарите продават за 10 лева примерно. Т. е. печелят прекупвачите, които не са вложили никакъв труд, а губи потребителят, тъй като заплаща скъпо, губи и земеделецът, тъй като не може да си вземе себестойността. Възстановяването на „ Напоителни системи “ е основен миг за земеделието. Но би трябвало да имаш изясненост за целите – стопанската система, приходите, вложенията, земеделието. И, несъмнено, да си поговорим за опазване на здравето...

- Кризата сподели, че системата на българското опазване на здравето за нищо не става. Представете си, в случай че беше по-голям мащабът на болестта. Добре, че минахме фино този път, само че, в случай че вирусът се върне в по-голям мащаб...?

- Дано да не се повтори, и добре че бяха лекарите и медицинските сестри... Те и учителите са героите на тази рецесия. Но въпросът за нов модел в опазването на здравето стои доста съществено. Видя се, че в рецесията тежестта се изнесе от държавните и от общинските лечебни заведения, а те са в най-тежко положение – освен като съоръжение, само че и като лекари в дребните общини – няма експерти. Има големи региони, до които няма достъп до лечебни заведения.

Моделът би трябвало да се обърне – държавното и общинското опазване на здравето да е грижа № 1, частните лечебни заведения дано съществуват, само че държавните и общинските да не са търговски сдружения и да употребяват потенциала и ресурса на здравната каса. Държавните и общинските лечебни заведения! Частните лечебни заведения дано да си създадат частни фондове, застрахователни фондове, заплащане в брой при здравна услуга, само че цялата грижа на страната би трябвало да е насочена към държавното и общинско опазване на здравето като гръбнак на здравната система на България. И, несъмнено, грижата за лекарите и медицинските сестри! С паника разбираме, че не всички са получили тези 1000 лева, които трябваше да получат поради изключителния труд с ковид. Мина към този момент пандемията, а те още не са получили тези 1000 лева Те рискуваха живота си, фамилиите си...

Полицаите също - не всички са получили по 1000 лева, а стояха на КПП-тата и на барикадите непрекъснато.

Но в опазването на здравето влизат доста пари и естествено там има огромни лобита и огромни ползи. Защо да вземем за пример не одобряват понижаване на Данък добавена стойност върху медикаментите. Ние предложихме понижаване на Данък добавена стойност върху медикаментите на 9 %. Отхвърли се жестоко и безапелационно, а това е най-разумното предложение за медикаментите и храните. Не се одобриха нашите две оферти, одобриха се други, които също са обществени, примерно за бебешките артикули – това е доста положително решение на Народното събрание през днешния ден.

- Това беше концепция на Българска социалистическа партия... Откраднаха я от Движение за права и свободи.

- Няма значение! Важното е, че се случи, това е добре за българските деца, за българските фамилии. Беше наша концепция и през днешния ден най-сетне стана факт на второ четене в бюджетната комисия.

Но намаляването на Данък добавена стойност на медикаментите е част от новия здравен модел. Защото всеки българин употребява медикаменти. При това медикаментите са единствената стока от тези, за които предлагаме да се понижи Данък добавена стойност, която е с контролирана цена. Т. е. при медикаментите имаме 100% гаранция, че като понижим Данък добавена стойност, ще се понижи цената за крайния консуматор. При храните или други артикули и услуги може да има нечиста сделка и деформиране на пазара. Там търговците може да не понижат цените, само че при медикаментите пониженото Данък добавена стойност наложително ще докара до понижаване на цената. Това предложение на Българска социалистическа партия не се одобри. Допускам, че и тук има огромни ползи.

- Какви са новите цели, които стоят пред България. Не става въпрос дали Българска социалистическа партия ги предлага, те стоят пред страната ни. Всичко би трябвало да се промени качествено и в дълбочина, с цел да има позитивен резултат и България да влезе в идващото десетилетие готова, тъй като в противоположен случай след 5-6 години ще се окажем още по-зле, в сравнение с през 90-а година. Това всички анализатори го споделят. Но, с цел да се реализира подобен резултат, би трябвало да има тактика и световно мислене. От европейската общественост възнамеряват за България едни 13 - 15 милиарда евро, с цел да се оправим със социално-икономическите последици от коронакризата. А в това време Борисов ще прави сякаш държавна петролна база, ще прави сякаш държавни бензиностанции, пък няма да ги прави, тъй като там имало частни ползи... Уж ще оказваме помощ на земеделските производители, да... но Европа ни заплашва, че ще ни образува наказателна процедура. И в това време се дават едни пари на Борисов, на същия кабинет, на същите хора да ги харчат по свое убеждение – без проект, без публично разискване и консенсус.... Какво би трябвало да се направи, къде е порокът в тази система?

- Е може и да не е същият кабинет, тъй като тези пари ще се харчат през идващите 4-5 години, от идната 2021-ва. Но добре е, че има солидарна помощ от Европа към държавите-членки. Кое ме тревожи и би трябвало да тревожи всички? Тази помощ се дава против осъществяване на задължения и промени. Вижте във всички известия, защо се дава тази помощ – за доближаване на стандарта на българския до европейския; за помощ на обществените системи; за промяна в образованието, опазването на здравето и т. н. Т. е. Европа ни споделя – ето ви тези пари, само че ще ги употребявате по този начин, че да имате растеж в стопанската система - примерно не 3, а 5%; да си измененията опазването на здравето, образованието... Тревогата ни е, че държавното управление на Бойко Борисов няма да никаква подготвеност с тези планове. Нямат хора, нямат професионален потенциал, които да ги приготвят.

- Опасността е освен да се похарчат европарите, идващи като помощ от Европа, само че и държавният бюджет, за който постоянно призовавате от трибуната за нова актуализация, говорите за това по какъв начин се харчат нашите пари. Вие може би сте първият политик, който повдигна въпроса по какъв начин се харчат парите (ваша фраза е „ през прозореца на джипа “). Там има нещо, което е супер тревожно, че в края на годината остават няколко милиарда за харчене ей по този начин с разпореждане. Никой преди Борисов не си е разрешавал това. Милиарди наши пари, които отиват примерно в програмата за саниране. Това ли е най-важният бранш...?

- В тези няколко милиарда, които постоянно той оставя отвън бюджета, е заложен огромен недостатък на финансовата политика в България, който идващото държавно управление би трябвало незабавно да ревизира. Когато се прави бюджет на страната, се плануват доходи Х и разноски У според от това дали ще има недостиг. Винаги държавните управления на Борисов съзнателно залагат в формалния бюджет по-малко доходи. Това значи, че от другата страна залагаш по-малко разноски за пенсии, за заплати на учители, с цел да ти се върже бюджетът. Това се прави съзнателно... Вместо да усилваме пенсиите по швейцарското предписание има ли опция да ги преизчислим, нещо, което Българска социалистическа партия желаеме от години. Или има ли опция да вземем за пример на децата с увреждания от тези спомагателни доходи да решим казуса?! Нищо сходно не се случва.

Събраните пари отвън бюджета най-после на годината са 2-3 милиарда лева и Борисов потегля с джипа из страната и ги раздава, като че ли са негови персонални пари, донесени от у дома. Това са парите на хората, изкарани с почтен труд и пот. Те би трябвало да се преразпределят през Народното събрание и да отидат при хората, а не да отидат там, където на него му е преференциално. Тотално сгрешен модел на правене на финансова политика в страната. И това незабавно би трябвало да се оправи.

Искам да обърна внимание на един проблем, който рецесията затвори краткотрайно, само че в този момент той отново се отваря – екологията. Наравно с промяната в здравната система би трябвало да приказваме за здравето на българина през екологията – чиста вода, чиста храна и чист въздух. Заради рецесията се не помниха тези десетки сметища в страната с непознат отпадък. Да, в този момент има следствие, има арестувани, само че аз запитвам какво стана с тези десетки площадки отпадък из България? Там ли са, къде са? Аз другата седмица потеглям да обикалям страната и отивам в подобен един регион, където ще покажем невероятни неща. Станахме сметището на Европа и на света.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР