Г-жо Галибаренко, като ръководител на Мисията на Украйна в НАТО,

...
Г-жо Галибаренко, като ръководител на Мисията на Украйна в НАТО,
Коментари Харесай

Посланикът на Украйна в НАТО за българската военна помощ: По-добре късно, отколкото никога


Г-жо Галибаренко, като началник на Мисията на Украйна в НАТО, каква е вашата роля в връзката сред държавното управление в Украйна и Алианса?

Нашата роля е ясна, тъй като ние не сме сред държавното управление и НАТО. Аз в действителност съставлявам държавното управление на Украйна, Министерството на външните работи и несъмнено президента, който ме назначи със собствен декрет. При всички наши контакти аз съм по този начин да се каже – първият глас в Алианса за протичащото се в Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани съветските войски да се отдръпват от територията на страната до Коледа. Очаквате ли това да се случи и по какъв начин това ще се отрази на войната?

Президентът в действителност акцентира своята формула за мир с Руската федерация, състояща се от 10 точки. Тя беше показана на срещата на G-20. Основният апел към Руската федерация, в случай че тя в действителност се интересува от някакви мирни договаряния, е тя да се отдръпна от цялата територия на Украйна. Всички хора, които направиха закононарушения против украинския народ, би трябвало да се изправят пред правораздаването. Всички нанесени вреди на украинската стопанска система би трябвало да бъдат обезщетени от Руската федерация. И това е единствено есенцията на нашата визия за мирни договаряния. Въпреки това, аз се колебая, че Руската федерация е в действителност заинтригувана от каквито и да било мирни договаряния, макар разказа, който се пробват да основат за целия свят, казвайки, че имат подобен интерес. Моето умозаключение е доста просто — в случай че една страна e същински и откровено заинтригувана от договарянията, тя нямаше да нападна другата страна на идващия ден. След като, да вземем за пример, министърът на външните работи Лавров сподели, че Русия е подготвена за мирни договаряния, само че Украйна е тази, която не е подготвена.

Преди няколко седмици имаше среща на външните министри на НАТО в Букурещ. Какъв е резултатът от нея съгласно Вас и мислите ли, че помощта и поддръжката, които идват от страна на НАТО са оптимални, или Алиансът би могъл да направи повече?

Ние имахме доста основна полемика в Букурещ. Основният фокус, несъмнено, беше върху това по какъв начин да помогнем на Украйна още повече да устои на съветската експанзия. Другият фокус беше, несъмнено, върху енергийната инфраструктура. Аз мисля, а и всички българи също знаят, че след поредицата масирани офанзиви против нашата енергийна инфраструктура, Украйна страда от огромни местни изключвания на електричеството в разнообразни райони. Ние несъмнено се нуждаем от поддръжка — да вземем за пример доставка на генератори, трансформатори, други аварийни елементи за енергийната инфраструктура. Министър Кулеба в Букурещ изпрати доста ясно обръщение, че когато ние приказваме за енергийната инфраструктура, е значимо освен да бъдат изпратени на Украйна аварийни елементи за възобновяване на вредите. Всъщност ние имаме потребност най-много от системи за противовъздушна защита. С тях можем да изкореним същинската причина за повредите на енергийната инфраструктура. Ние ще пазиме небето си и ще можем да предпазим своята сериозна инфраструктура. Моето усещане беше доста положително от позиция на това, че доста страни дадоха обещание да дават противовъздушна защита и други системи за по-добра отбрана на украинската земя.

За първи път България се готви да изпрати военна помощ на Украйна. Как Вие оценявате тази помощ, имайки поради обстоятелството, че в този миг е ясно, че България няма да изпрати нито военни самолети, нито системи за противовъздушна защита?

Мога единствено да поздравявам решението на българското държавно управление и българския парламент. Бих желала да благодаря на целия български народза това доста положително решение. Мисля, че даже тази стъпка е доста значима, тъй като ние, в действителност, сътворяваме коалиция на поддръжка за Украйна и в тази коалиция всеки би трябвало да играе своята роля. Аз почитам решението на България към този момент да не оповестява обществено всички елементи за това, което ще даде на Украйна. Уважаваме и решението на други страни да не оповестяват помощта, която дават. Разбира се, ние чакаме още повече помощ, която съм сигурна ще пристигна скоро.

Какви връзки имате с българските представители в НАТО в този момент и какви са вероятностите за тяхното развиване?

Искрено се веселя на съдействието с българската задача. Сега тя няма непрекъснат дипломат, шарже д`афер. Но фактът, че България беше измежду участниците на посланическото пътешестване в Украйна, което се организира при започване на ноември, е доста ясно удостоверение за това, че България поддържа напъните на Украйна да стане член на НАТО.

Но мислите ли, че българската военна помощ е малко закъсняла? Много страни изпратиха такава преди месеци, а ние го вършим чак в този момент.

Не. Аз постоянно споделям, че по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. Това отразява нашата позиция. Понякога някои страни вземат решение да се намесят в по-късен стадий и това касае освен България. Ние в Украйна знаем, че решението за пакета военна помощ от България беше признато неотдавна. Но и до в този момент България ни помагаше с филантропична помощ и поддръжка за украинските бежанци, а това е извънредно значимо.

Нека в този момент да обсъдим архитектурата на сигурността на Европа през днешния ден и в бъдещето. Президентът на Франция Еманюел Макрон се изрече в интерес на даването на гаранции на сигурността на Русия. Как Вие интерпретирате това обръщение и мислите ли, че такива гаранции са нужни за Русия?

Честно казано, Русия в никакъв случай не е била застрашена от никого. Второ, моето схващане за тази обстановка е, че Украйна е тази, която в действителност се нуждае от гаранции за сигурност. Да спечелим тази война е задача номер едно. Но задача номер две е да се дадат гаранции за сигурността на Украйна, само че също по този начин и за други страни. Това ще предотврати повторение на каквато и да е експанзия. Честно казано, аз се удивлявам от позицията на доста страни, които към този момент обществено се показаха във връзка изявлението на френския президент, че Украйна е страната, която в действителност се нуждае от гаранции за сигурност. Цяла Европа и цивилизованият свят би трябвало да поддържат Украйна в тази борба. Аз мисля, че даже от човешка позиция е много цинично да се вършат опити за опазване на лицето на Русия в тази война или всевъзможни гаранции за нейната сигурност. На Русия й беше препоръчано от НАТО да има почтен и непосредствен диалог във връзка терзанията за сигурността й. Това беше преди войната в Украйна, в случай че помните. И аз мисля, че всички знаем отговора. Така че вместо някакъв разговор, какъвто те се преструваха, че им би трябвало, те в действителност започнаха експанзия против Украйна.

Но работят ли въобще тези гаранции на сигурност? Защото ние помним, че Украйна имаше такива, когато се отхвърли от своето нуклеарно оръжие преди години, а в този момент вие сте нападнати.

Ние към този момент имахме опит с Будапещенския меморандум, който в действителност се оказа политически ангажимент, а не правно обвързващ документ за гаранции на сигурността. Поради това нашият президент сподели, че търсейки нови гаранции на сигурността, установявайки нови механизми на европейска сигурност, ние ще си вземем поука от Будапещенския меморандум, с цел да нямаме отново политическа декларация, а да създадем механизма действителен. Разбира се, това е въпрос на договаряния с разнообразни страни, само че нашата визия е, че това ще бъде нов стадий. Още повече в този момент, когато Украйна се готви за пълноправно участие в НАТО. И тогава аз се надявам ще има пълноправно участие в НАТО и застраховка от Член 5.

През последните седмици имаше информация в медийно пространство на Съединени американски щати, че Вашингтон предизвиква Украйна да стартира договаряния с Русия, с цел да завърши войната. Възможно ли Киев да бъде посъветван да направи някакви отстъпки, в това число териториални отстъпки, като опит да се постави на тази война по-скоро?

Ние не сме страна, която следва някакви препоръки или указания. Не, ние сме суверенна страна и единствено Украйна ще реши при какви условия, по кое време и по какъв начин ще се проведат мирни договаряния с Руската федерация. Както споделих в начало, ние се съмняваме в честността на желанията на Русия да има същински мирни договаряния. На нас не ни би трябвало, както споделя Русия, да приемем, че всички окупирани територии би трябвало да бъдат приети като част от Руската федерация. Ние в никакъв случай няма да се съгласим на това. Така че нашата позиция е, че Русия би трябвало да се отдръпна от Украйна. Русия би трябвало да напусне окупираните територии и единствено на тази основа ние можем да стартираме мирни договаряния.

Преди няколко месеца Украйна публично кандидатства за участие в НАТО. На какъв стадий на разглеждане е това заявление и има ли избран интервал, в който вие можете да сте член на Алианса?

Като цяло, няма времева рамка в НАТО за нито една от страните като отговор за кандидатстване или развой на договаряния. В последна сметка позитивните решения се състоят от две елементи. Първата част е изпълняването на разнообразни критерии за пълноправно участие в НАТО, само че другата част е политически консенсус. Ние в този момент вървим и в двете направления. Разбира се, войната не прави нашата работа по-лесна, само че аз мисля, че украинската войска към този момент потвърди, че тя е по-съвместима със стандартите на НАТО, в сравнение с някои страни можаха да си показват. Втората част, политическият консенсус — ние сме наясно с позицията на избрани страни, които не са доста положителни по отношение на нашето пълноправно участие, само че това е предизвикателство когато вървиш в и двете направления: изпълняването на критериите и построяването на политически консенсус към нашето кандидатстване.

Според вас може ли Украйна да стане член на НАТО в среда, в която Русия е непрекъсната опасност на вашата страна?

Аз мисля, че това ще е в действителност доста умен отговор от страна на НАТО. Русия стартира войната против Украйна даже без никаква вероятност за присъединението ни към Алианса. Заявлението беше подадено след старта на експанзията. Според мен това е същински отговор за някои страни, които споделяха, че всякакво евентуално участие на Украйна може да предизвика съветската експанзия. Както виждаме, съветската експанзия се случи по този начин или другояче въз основа на безусловно подправени аргументи и към момента руснаците се преструват, че те се борят в Украйна с натовски войски. Така че дайте ни опцията да премахнем подправените приказки, които Русия се пробва да наложи на европейците.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР