Г-7 отправи най-силното си послание към Китай през уикенда, но

...
Г-7 отправи най-силното си послание към Китай през уикенда, но
Коментари Харесай

Изолирането на Китай може да се окаже „невъзможно и опасно“

Г-7 насочи най-силното си обръщение към Китай през уикенда, само че анализатор предизвести, че изолирането на Пекин е „ невероятно и рисково “. Седемте най-големи стопански системи в света се споразумяха на среща на върха в Хирошима, Япония, да понижат риска и да диверсифицират веригите си за доставки надалеч от Китай, на фона на опасения за икономическа насила, написа CNBC.

Сред западните народи нараства осъзнаването, че техните стопански системи разчитат в огромна степен на Китай. Пандемията от ковид хвърли светлина върху тънкостите на сериозните вериги за доставки, само че продължаващата война в Украйна в допълнение утежни тази действителност.

Нашите политически подходи не са предопределени да навредят на Китай нито се стремим да осуетим икономическия напредък и развиване на Китай. В същото време ние признаваме, че икономическата резистентност изисква понижаване на риска и диверсификация “, сподели Г-7 в взаимно изказване след срещата на върха.

След известието на Г-7 Китай привика японския дипломат и подреди на фирмите да спрат да купуват от американския производител на чипове Micron.

″Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приказва във връзка с понижаване на риска, а не във връзка с обособяване. Отделянето беше вълшебната дума на Щатите още преди месец, само че е доста ясно, че като се има поради ролята, която играе китайският пазар за няколко основни продукта и равнището на преплитане сред веригите за доставки, е съвсем невероятно той да се отдели ”, съобщи проф. Джулиано Ночи, зам.-ректор на Политехническия университет в Милано.

По думите му намаляването на риска се отнася до облекчение на някои от зависимостите от Китай, а не до цялостно спиране на връзката.

Трябва да е ясно, че изолирането на Китай ще бъде освен невероятно, само че и рисково “, сподели още Ночи.

Промяната от страна на администрацията на Байдън може би акцентира осъзнаването, че ще са нужни доста старания и икономическа болежка, с цел да се отдели американската стопанска система от тази на Китай.

Данни от Бюрото за броене на популацията на Съединените щати демонстрират, че Съединени американски щати са записали търговски недостиг на артикули с Китай от към 383 милиарда $ през 2022 година Данните от предходната година демонстрират рекордно високо равнище на търговия сред нациите и са доказателство за компликациите при разделянето на техните стопански системи.

Лидерите на Г-7 отидоха по-далеч, като показаха своята угриженост по отношение на обстановката в Южнокитайското море и в поддържаха статуса „ без смяна “ в статуквото на Тайван.

„ Няма правно съображение за обширните морски искания на Китай в Южнокитайско море и ние се противопоставяме на милитаризиращите действия на Китай в района “, споделиха те.

Преминаваме оттатък еднополюсния свят, в който Съединени американски щати са суперсила и навлизаме в двуполюсен, или многополюсен свят ”, твърди Ночи.

Британският министър председател Риши Сунак сподели, че Китай е най-голямото предизвикателство за сигурността и просперитета в света. Китайското посолство в Лондон дефинира това като „ злонамерени клюки при неуважение на обстоятелствата “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР