Фючърсите на петрола сорт брент се понижават с над 2%

...
Фючърсите на петрола сорт брент се понижават с над 2%
Коментари Харесай

Спад на цените на петрола сорт брент с над 2% след заплахите на Тръмп

Фючърсите на петрола вид брент се намаляват с над 2% към 77,00 $ за барел на фона на ескалиращото комерсиално напрежение сред Съединени американски щати и Китай, откакто Доналд Тръмп заплаши с въвеждането на мита от 10% за вноса на китайски артикули на стойност 200 милиарда $.

Все по-реалните опасения за огромна комерсиална война сред двете водещи международни стопански системи докара до ново напрежение на световните финансови пазари, предизвиквайки спад както на фондовите, по този начин и на стоковите тържища.

Фючърсите на цветните метали като цинк, мед и олово се обезценяват с сред 3% и 4% към най-ниски равнища от към година насам, като солидно намаляване към многомесечни дъна има и на фючърсите на никел, алуминий и калай.

Напрежението на стоковите тържища се придвижи и петролните пазари, като за днешния ценови спад на петрола вид брент огромно въздействие оказва и информацията от Либия, че е била възобновена активността на основни терминали за експорт на петрол. Базираната в Триполи компания National Oil Corp. разгласи, че е възобновена работата на четири либийски нефтени пристанища и че износът от техните петролни терминали " ще се върне към естествените равнища през идващите няколко часа ".

Трябва да се има поради, че либийското петролопроизводство спадна до едвам 527 хиляди барела дневно от 1,28 млн. барела през февруари, откакто бяха затворени тези значими пристанищни терминали. Възстановяването им към естествен темп на работа обаче може да докара до завръщането на световния петролен пазар на към 700 хиляди барела нефт на ден.

Именно тази вест докара до спад на септемврийските фючърси на петрола вид брент с 2,23% към 77,20 $ за барел, като даже за малко те се сринаха с повече от 2 $ към дъно за деня към 76,76 $. Само ден по-рано петролът вид брент нарастна до 79,50 $ за барел, доближавайки още веднъж три и половина годишните върхове от 80,00 $ за барел, достигнати през месец май.

В същото време фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през август се намаляват по-скромно с 0,6% към 73,50 $ за барел, откакто късно нощес Американският нефт институт (API) регистрира нов огромен спад с 6,8 млн. барела на седмичните петролни складови ресурси в Съединени американски щати.

Според редица анализатори и вложители обаче това намаляване на цените на черното злато наподобява лимитирано на фона на продължаващите проблеми с петролните доставки в международен проект. Стачката на нефтените служащи на компанията " Шел " в Норвегия докара до наложително понижаване на добивите на недопечен нефт с 23 хиляди барела дневно и с 3,5 хиляди барела на течен природен газ, показаха от енергийната компания Mizuho Securities USA, оповестява организация MarketWatch. Според компанията JBC Energy се чака стачка в Габон да докара до ограничение на петролните добиви в страната с 54 хиляди барела дневно. Продължават и проблемите с канадските добиви и доставки на нефт, лишавайки международните пазари от още 360 хиляди барела на ден.

Не би трябвало да се не помни и продължаващият колапс на производството на нефт във Венецуела, както и упованията за внезапно понижаване на иранския износ на черно злато предвид на възобновените наказания на Съединени американски щати по отношение на Техеран.

Цялото това нарушение на международните петролни доставки наподобява малко евентуално да бъде обезщетено от контрактуваното преди време увеличение на добивите от " ОПЕК+ " (ОПЕК, Русия и някои други производители) с до 1 млн. барела на ден, защото картелът не разполага с задоволителен индустриален потенциал, с цел да успее да покрие този дефицит на фона на бързо растящото търсене.

В същото време има опасения, че в случай че Съединени американски щати фактически наложат спомагателни мита върху китайски артикули на стойност 200 милиарда $, би било доста мъчно за Пекин да не наложи контрамита, които да включват и вноса на американски първични материали. Трябва да се има поради, че Китай беше вторият максимален вносител на американски недопечен нефт през първите три месеца на актуалната година, съгласно данни на енергийната осведомителна администрация (EIA). Въпреки ескалиращото комерсиално напрежение, на този стадий Китай към момента не е взел решение за повишение на митническите цени за вноса на недопечен нефт от Съединени американски щати. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР