Футболистите на хърватския национален отбор Деян Ловрен и Марсело Брозович

...
Футболистите на хърватския национален отбор Деян Ловрен и Марсело Брозович
Коментари Харесай

Асове на Хърватия бяха заснети да пеят националистическа песен, свързана с усташите

Футболистите на хърватския народен тим Деян Ловрен и Марсело Брозович са били снимани да пеят фашистка ария по време на празника за отбора за спечелването на бронзовите медали на Световното състезание в Катар, оповестява вестник " Екип ”.

Бившият бранител на Ливърпул и халфът на Интер (Милано) подхващат парче на хърватския националист Марко Перкович-Томпсън, който е воювал за независимостта на Хърватия (1991-1995) и е прочут с екстремистките си възгледи.

На припева при думите " подготвени за родината " двамата футболисти вършат жест с ръка, имитирайки пукотевица с револвер - жест, известен измежду хърватското фашистко придвижване " усташи ", който по-късно е бил общопризнат от паравоенни крайнодесни придвижвания по време на войната за самостоятелност. Този привет е неразрешен от закона и е считан от Конституционния съд в Хърватия за закононарушение към публичния ред, като и насаждащ ненавист.

През 2013 година хърватският бранител Йосип Шимунич бе санкциониран и осъден да не играе 10 мача поради фашисткия възклик " Готов за родината " при тържествата за класирането на националния тим за Световното състезание през 2014 година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР