Фронтална война за влияние се води между САЩ и техните

...
Фронтална война за влияние се води между САЩ и техните
Коментари Харесай

На Западния фронт нищо ново или нова Студена война?

Фронтална война за въздействие се води сред Съединени американски щати и техните съдружници, по-специално европейците, от една страна, и Китай и Русия, подкрепяни от Иран, от друга. Има две визии за света, две форми на политически режими с непримирими ползи, които се изправят един против различен, написа в публицистичната си публикация авторитетният френски седмичник Le Nouvel Observateur.

Далеч от спокойните диалози, която нормално се организират на дипломатически срещи на върха, срещата, която се организира в Аляска, беше повече от ледена. На 18 март държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен си замени откровени обиди с китайския си сътрудник Ян Жиечи по време на полемиката им на безпристрастен терен в Анкъридж. Пред камерите двамата мъже се отдадоха с рядка гняв на войната на позиции, като американецът обвиняваше Китай в " дейности, които заплашват международната непоклатимост ", до момента в който китаецът осъждаше волята на Съединени американски щати да " наложат личната си народна власт в останалата част на света ".

Рядко опълчването сред два антагонистични блока, които си оспорват хегемонията над останалата част от земното кълбо, е било толкоз намерено демонстрирано: до момента в който концепцията за студената война беше захвърлена в тъмницата на историята след разпадането на руския блок, ето я още веднъж призована да опише бруталната борба, която в този момент структурира интернационалните силови връзки.

През последните няколко месеца мъглата от годините на Тръмп в международния ред се разсея. Ако някогашният американски президент демонстрираше отзивчивост към Русия и автократичните режими, към този момент няма двусмислие: играе се фронтална война за въздействие сред, от една страна, Съединени американски щати и техните съдружници, по-специално европейците, от една страна, и Китай и Русия, подкрепяни от Иран, от друга.

През последните седмици престрелките зачестиха. Съединени американски щати постановиха наказания на китайски водачи поради репресиите против уйгурите; сериозното нарушение на тайванското въздушно пространство от Китай, откакто островът подписа съглашение за засилено съдействие в региона на сигурността с американците; възобновяването на напрежението сред Украйна и Русия в Донбас; бруталното похищение от страна Беларус на опозиционен публицист посредством похищение на аероплан под носа на европейците.

Блок против блок, това са две визии за света, две форми на политически режим с непримирими ползи, които се сблъскват. Отдавна мина времето, когато западният лагер, след рухването на Стената, наивно постанови " края на историята " и появяването, рано или късно, на демокрацията в хода на демократичната стопанска система. Днес Съединени американски щати и техните съдружници са принудени да видят, че върховенството на закона, което надалеч не е болшинството в света, е оспорено и даже отхвърлено от възходящото въздействие на нелибералните страни.

Джо Байдън пръв би паника през февруари: " Демокрациите са атакувани ", предизвести той, преди да увери съдружниците си, че " Америка се завръща ". Той заби гвоздея на 6 юни в публикация във " Вашингтон пост ", няколко дни преди срещата си с Владимир Путин, планувана за 16 юни: " Не би трябвало да се съмнявате в решимостта на Съединените щати да отбрани нашите демократични полезности ", споделя той, обещавайки да укрепи своите " съюзи " в лицето на възходящите закани от Москва и Пекин.

Тези изказвания не са единствено фасадни. Защото западните страни в този момент са атакувани на лична земя, както видяхме със сериозната интервенция на съветските хакери в американските избори през 2016 година, Компютърни офанзиви и кибервойна, навлизане в институции, акция за подправени вести: и Русия, и Китай употребяват всички модерни техники на дестабилизация, които по никакъв метод не изключват старите положителни престъпни способи като опити за отравяне на съветски съперници в Европа.

Във Франция съветското въздействие се упражнява посредством услужливи медии и политически организации, доста от които играят по свирката на крайната десница. Новата студена война би трябвало да се одобри съществено, тъй като в този момент се разиграва вкъщи. Срещу шпионите, които идват от студа, оръжията на демокрацията, каквито са свободата на словото, силата на пресата и поддръжката на съперниците на режимите, са по-важни от всеки път.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР