Фризьор осъди столичната община да му плати обезщетение от 20

...
Фризьор осъди столичната община да му плати обезщетение от 20
Коментари Харесай

Мъж осъди Столична община за 20 000 лева обезщетение

Фризьор осъди столичната община да му заплати обезщетение от 20 000 лв., откакто паднал с тротинетка в пропаднала шахта на пътя и си счупил ръката, което с изключение на болки и премеждия, му попречило да работи в продължение на три месеца.

36-годишният мъж е завел иск за 30 000 лв., само че Софийският градски съд (СГС) му присъжда обезщетение от 20 000 лв., макар че отхвърля всички доводи на Общината за съпричиняване, както и възраженията, че въпросната шахта била на столичната топлофикация, написа.

Инцидентът е станал на 30 май 2020 година в кв. „ Лозенец “. Около 21:30 ч. мъжът се прибирал от работа с тротинетката си, когато тя внезапно пропаднала в улична шахта, която била под равнището на пътя. При последвалото рухване потърпевшият почувствал мощни болки в лявата китка и дясното си рамо. Отишъл в „ Пирогов “, където открили, че има строшаване на раменна кост и повече от месец носил фиксираща превръзка.

Мъжът твърди, че с изключение на физическите болки, се чувствал малоценен в общуването, ходил и на психиатър поради депресивна реакция. Пред съда той разказва, че дълго време не можел пълноценно да извършва професионалните си задължения на коафьор поради контузията, а в началото се налагало майка му непрекъснато да му оказва помощ и в всекидневието, защото не можел да употребява ръката си и за обикновени действия.

Свидетелка е дала показания, че мъжът изпитвал непрекъснати болки в дясната ръка, с която главно работел, а поради контузията не можел да държи сешоара, да боядисва, а близки даже му помагали финансово, с цел да си заплаща наема, защото за към 3 месеца не е работил.

„ Ищецът мъчно претърпял случая, тъй като през лятото е ходел да прави прическите на известни наши реализатори, когато същите имат присъединяване в страната, а след контузията не е можел да прави тази активност, която явно била добре платена. Това го сринало още повече, тъй като през лятото, когато множеството хора са на море, ищецът разчитал на тези наши актьори – реализатори “, разказва съдът проблемите на фризьора след случая по данните на очевидците. Мъжът се върнал на работа едвам в края на годината, като в летния сезон въобще не ходел в салона за хубост, в който работел. Заради обездвижването напълнял, което също го карало да се усеща малоценен и подтиснат.

В решението си съдът цитира член 31 от Закона за пътищата и изяснява, че обвързване на общините е да поддържат общинските пътища и да отстраняват всевъзможни трудности, с цел да обезпечават безвредно и комфортно придвижване през цялата година.

„ Изпълнението на тези отговорности не е лимитирано единствено до тези елементи или такъми на улицата, които са общинска благосъстоятелност, тъй като по силата на цитираните правила на общината е вменено да реализира цялостната активност по полагането на систематични грижи, поддържането в редовност и обезпечаване сигурността при придвижване по общинския път “, се споделя в решението, с което съдът отхвърля възраженията на общината, че пропадналата шахта е на „ Топлофикация “, като добавя, че сдружението дава отговор единствено за топлопреносната мрежа, само че шахтите не са част от нея.

За да осъди общината да заплати 20 000 лв. на потърпевшия и да отхвърли желае му в останалата част, арбитър Петър Боснешки се стимулира, че в този момент мъжът е добре, няма патологични белези и лекуването му е завършило, без да е бил опериран, макар че е имало такива рекомендации.

Решението обаче не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР