Френското предложение е най-сериозното, което до момента България е получавала

...
Френското предложение е най-сериозното, което до момента България е получавала
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: Френското предложение е най-сериозното, което България е получавала, за решаване на спора с РСМ

Френското предложение е най-сериозното, което досега България е получавала за решаването на разногласието с Република Северна Македония, тъй като за първи път се предлага българите да бъдат включени в конституцията на РСМ като изискване за първата междуправителствена конференция – или „ същинското започване на договарянията “. Това сподели в студиото на „ Тази заран “ някогашният външен министър Надежда Нейнски.

Важно е да има политически гаранции за осъществяването на контракта от 2017 година, което е включено в преговорната рамка, а мониторингът по осъществяването му ще бъде провеждан от Европейската комисия, а не от Европейския съвет, сподели още Нейнски - ето за какво е доста значимо България да си подсигурява опция за надзор върху процеса на осъществяването на контракта с Република Северна Македония.

„ Европейската комисия следи за осъществяването на критериите, само че някой би споделил, че това е по-бюрократично и софтуерно наблюдаване. Много е значимо Европейския съвет да следи процеса по осъществяването на контракт, тъй като решението, което ще се вземе, е политическо, а не софтуерно и е обикновено Европейският съвет да се произнесе. Когато го направи, България ще бъде част от това решение и този мониторинг, което значи, че ще има европейски механизъм за надзор на осъществяването на контракта, а България ще има всички гаранции да знае, че няма да има оттегляне от уговорките, които са поети “, сподели Нейнски.

Във вторник следва заседание на външните министри, а в сряда (23 юни) Кирил Петков би трябвало да бъде в Брюксел – на срещата на върха на Европейски Съюз и водачите на страните от Западните Балкани, където да се вземе окончателното решение. На въпроса проблем ли е, че външният министър на България Теодора Генчовска е в оставка, Надежда Нейнски разяснява по този начин:

„ Политическата непоклатимост постоянно е извънредно значима, тъй като това дава спомагателна мощ в преговорния развой, а ние към момента сме в развой на договаряния. За да може българската позиция да бъде мощна, тя би трябвало да бъде единна, да бъде направена в българския парламент. Веднага давам за паралел Гърция, която по балкански – на Балканите постоянно има доста пристрастености, доста страсти, доста опълчване, само че има и позиции в Гърция, по които всички партии са безусловно единни, и по този начин беше с Република Северна Македония “, сподели някогашният външен министър в ефира на bTV.

Задачата пред Република Северна Македония и България е комплицирана и за двете страни, само че всяка смислена и сериозна смяна неизбежно изисква изпитание, разяснява още Нейнски.

„ Всичко, което се случва през последните месеци, даде опция да се види какво значат зависимостите и какво значи едва водачество, тъй като дълго време и Европа беше в плен на редица илюзии и смяташе, че може с меки стъпки да притегли и да партнира с Русия по доста значими тематики, каквито са енергийните доставки.

В момента след всичко, което се случи, Европа излезе от зоната си на комфорт. Вижте Германия, вижте Италия, вижте даже Финландия, Швеция, Швейцария. Това не бяха лесни решения, само че техните водачи са с ясното схващане, че решенията, които се вземат сега са исторически и те са подготвени да платят тази цена, която ще даде късмет на Европа да бъде единна и постоянна оттук насетне. Така че и Северномакедонското държавно управление, и българското държавно управление би трябвало да знаят, че моментът е исторически и би трябвало да имат кураж да създадат мощно водачество “, сподели Надежда Нейнски.

Бившият външен министър сподели, че чака министър председателят да изрази в Народното събрание своята позиция по въпроса с Република Северна Македония.

„ За да може той да изрази своята позиция, би трябвало да има решение на Министерския съвет. Тук факторът време евентуално се изчаква до последния миг, допускам, че всичко това е в подтекста на напрежението, което по този начин или другояче царува в политическия живот на България “, сподели още Нейнски.

В ефира на bTV тя разяснява и политическата конюнктура в страната: „ Много е значимо по какъв начин губиш болшинство – дали губиш болшинство като правиш нещо положително за страната си, нещо, което открива вероятност, или губиш болшинството си посредством безучастие и липса на водачество ", сподели Нейнски. Според нея българското държавно управление не би трябвало да търси обособени депутати, а да сътвори реформаторско проатлантическо болшинство по основните въпроси – за енергийната самостоятелност от Русия, за поддръжката на Украйна, за бързото присъединение към Западните Балкани към Европейския съюз.

„ За да направиш постоянна коалиция, не би трябвало да има доминация, сътрудниците би трябвало да се почитат между тях. Това, което виждаме през последните седмици, е, че ние не почитаме едни други. Това, че не си склонен с един политически водач или с една политическа мощ, не значи, че би трябвало да ругаеш. Тази политическа просвета към момента ни е недостиг в България и допускам, че това е повода за сложните и нестабилни обединения, които се основават “, сподели Нейнски.

„ Номадството от група в група го знаем още откогато в България има парламент, само че това са нестабилни, плаващи болшинства. Мнозинствата би трябвало да бъдат образувани към дела, към хрумвания, към правила и това е ангажимент на ръководещите. Аз слушам, че те ще приказват с човек по човек - моето мнение е, че това даже и да се случи, в дълготраен проект това няма да им даде нужната сигурност, тъй като промените, които са нужни в България, изискват солидно проатлантическо общество, храброст и липса на зависимости – зависимости, които не е ясно дали ги има, дали ги няма “, разяснява Надежда Нейнски.

Според нея държавното управление на Кирил Петков е показало колебливост в доста обстановки:

„ Правителството на Кирил Петков прояви колебливост в доста обстановки – Украйна има потребност от сериозна поддръжка от Европейски Съюз и от демократичните страни по света. В България би трябвало да се разбере, че поддръжката за Украйна не е просто поддръжка за борбата на Украйна против нашествието на Русия. Подкрепата за Украйна е и поддръжка за българската национална сигурност, за българската самостоятелност, за правото на страните да знаят, че посредством мощ не могат да бъдат променяни техните граници.

Ние живеем в доста сложен район и в случай че това стане казус, в случай че сходни неща се организират и в бъдеще, България няма да бъде предпазена, тъй че тя би трябвало да бъде част от интернационалните старания не като услуга, а съзнавайки личния си народен интерес да опази своята национална сигурност “, сподели някогашният външен министър на България.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР