Френското предложение, без да е ясно съдържанието на пътната карта

...
Френското предложение, без да е ясно съдържанието на пътната карта
Коментари Харесай

Петър Колев: Френското предложение е котка в чувал

Френското предложение, без да е ясно наличието на пътната карта или протокола, които се загатват в него, е котка в чувал. Това съобщи в изявление за БГНЕС Петър Колев, ръководител на „ Граждански либерален съюз “.

Той съобщи, че във френското предложение няколко неща вършат усещане.

„ В цялото предложение, единственото нещо, което е имплицитно закрепено, това е въпросът с правата на българите в районен съд Македония и смяна на македонската конституция. Т.е. това е точката плюс 1 от противоречивите 4 + 1 точки, които останаха за договаряния сред Скопие и София. В цялото наличие ще забележим, че липсват термини като обща история, учебен развой, архивите на тоталитарните служби в Македония и ред други въпроси, които бяха съответно посочени в изискванията 4+1, сложени от България “, съобщи Колев.

Той даде за образец точки 2 и 3 от френското предложение. В точка 2 се напомня смисъла на реализирани осезаеми резултати и добросъседско осъществяване на двустранните съглашения, в това число Договора за другарство и Преспанското съглашение. В точка 3, която е по отношение на точка 2, Съветът приветства съглашението, което е двустранен протокол или към момента не е ясно наименованието на това съглашение за използване на контракта сред България и районен съд Македония.

„ Ние не знаем какво е това двустранно съглашение, надали някой знае в България изобщо какво е наличието на това двустранно съглашение “, акцентира Петър Колев.

Според него основният въпрос е какво ще забележим в него.

„ Дали там ще влезнат ясно написаните гаранции за тези останали четири точки, които желае България да бъдат изпълнени, като смяна на македонските учебници, като смяна на езикът на омразата, ясни стъпки в тази посока, отварянето на архивите на тоталитарната система и така нататък Това са въпроси, които занапред би трябвало да бъдат конкретизирани “, сподели водачът на ГДС.

Той акцентира, че за него френското предложение е котка в чувал, тъй като „ не може да разбере по какъв начин българските народни представители ще гласоподават един документ, когато този документ е отпратка към различен документ, чието наличие към момента никой не знае “.

„ Не мога да схвана дали някой не се пробва да подпише бланко чек или един бял лист без ясно наличие, което ние на следващия ден да бъдем извънредно сюрпризирани от това, което ще забележим вътре. Ако нещата останат по този начин, без да има ясни гаранции за изчистването на противоречивите въпроси по историята, без ясни гаранции за смяна на просветителната система, уповавам се осъзнавате пред какъв нецивилизационен, безчовечен и аморален избор се изправят македонските българи. Ние би трябвало да избираме сред това дали ние и нашите деца да бъдат българи, или дядовците ни да бъдат българи. Надявам се, че българското общество осъзнава какъв пошъл и нецивилизационен метод е това “, предизвести Петър Колев.

Той се надява, че българското общество и държавници осъзнават дълбочината на този предопределен миг.

„ Осъзнават, че това френско предложение е едно надграждане и е по-добро от немското и португалското, само че в него има доста неща, които би трябвало да бъдат конкретизирани. И основният въпрос е какво съдържа този двустранен протокол, който би трябвало да бъде подписан сред външните министри на България и на РСМ. Дали в него ще имаме ясни гаранции, периоди, дали ще имаме явен проект по какъв начин ще се случат измененията, които чакаме да забележим в областта на общата ни история, в областта на езика на омразата, в областта на образователния развой в районен съд Македония, отварянето на архивите и така нататък Защото без това наличие това предложение е ненапълно и значително неразбираемо и би основало по-голям проблем, в сравнение с да предложи съответно решение “, безапелационен е Петър Колев.

Той съобщи, че някой се пробва да промени позицията, която е призната на КСНС и това към този момент е ясно на всеки един българин, без значение от това дали живее в Македония, или България.

„ Много деликатно съм анализирал френското предложение, както и решенията, които бяха взети на Консултативния съвет по национална сигурност. Винаги се пробвам да ги изтъквам ясно на българите, с цел да имат ясна визия за обстоятелствата. А те са следните. КСНС е приел оферти към изпълнителната и законодателната власт, които са няколко на брой. Ако погледнете наличието, ще видите, че нито едно от предложенията не е осъществено, нито се съблюдава. КСНС предлага построяването на кулоар номер 8 взаимно с РСМ и Република Албания като обединен план в неговата целокупност – автомагистрала, жп линия, сила и цифрова съгласуваност. За последните шест месеца може ли да ми кажете какво е свършено? Продължаваме с това Народното събрание да предложи на законодателния орган на РСМ основаване на структуриран разговор сред парламентарните комисии и групи за другарство, които да засилят доверието и да подкрепят цялостния развой. Не си припомням по кое време за последно групата за другарство сред народните представители от българския и македонския парламент е имала среща. Изпълнителната власт да продължава да работи за отчитане на осъществяването от Договора 2017 година в преговорния развой за участие на РСМ в Европейски Съюз. Вие да сте видели изпълнителната власт да е отчела прогрес по този Договор или в случай че тази пътна карта, този двустранен протокол не бъде изработен по този начин както би трябвало, по какъв начин тези въпроси биха влезнали в преговорната рамка за РСМ “, изброи Колев.

Той уточни, че разковничето е този протокол във френското предложение.

Петър Колев акцентира, че изпълнителната власт, според решението на КСНС, би трябвало да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение проект за деяние с ограничения за реализиране осезателен прогрес във всички области на двустранните връзки с РСМ. Тук вместо да имаме прогрес, имаме тотална сегрегация на държанието на изпълнителната власт.

„ Средствата, с които се финансираха българските организации в чужбина и в частност средствата за финансиране по планова активност на българските организации в Македония ги няма в този бюджет. И в случай че всички тези неща ги погледнем, ще разберем, че да факт е, че някой се пробва да заобиколи решенията и предложенията на КСНС и факт е, че нито едно от тези оферти на КСНС до през днешния ден българското държавно управление не ги е изпълнило със наличие. И това е извънредно сериозен проблем. Това е проблем, който в тази сложна политическа обстановка в България, надали някой ще се задълбочи в наличието, само че това е доста внимателен проблем, който може да донесе такива резултати, от които връщане обратно няма “, предизвести Колев.

„ Ако РСМ стартира договаряния с Европейски Съюз преди да е уредила двустранните си връзки с България, преди да има ясни гаранции по тази причина, че всички български претенции ще бъдат част от преговорната рамка, в случай че това не се случи в този момент, България в никакъв случай няма да има късмет да сложи тези условия пред РСМ. За да не се стига до такова нещо, Външната комисия към Народно събрание няма по какъв начин да заседава и няма по какъв начин да преглежда този документ, с цел да може да изрази мнение по него, преди да е ясно наличието на двустранния протокол, т.е. пътната карта. Надявам се, че българските народни представители осъзнават своята отговорност и на първо място ще срещнат българското общество какво съдържа този протокол и какво им е желанието по какъв начин да гласоподават на тази комисия, преди да гласоподават. Ако това съглашение е положително за България, в случай че този протокол предлага решение и наличието му е положително, за какво се крие от обществото? Защо никой не знае неговото наличие нито в България, нито в РСМ “, съобщи Колев и акцентира:

„ За нас организациите на македонските българи е недопустимо РСМ да стартира договаряния за Европейски Съюз без да уреди отворените си въпроси с България, тъй като, в случай че те не бъдат уредени, следствията от това неуреждане ще не престават да се отразяват върху нашето всекидневие и това на децата ни! Надявам се, че българските държавници схващат сериозността на този въпрос и ще подхващат такива стъпки, че този протокол или тази пътна карта ще бъдат изпълнени със наличие. Пътната карта ще стане част от преговорната рамка на РСМ, което ѝ дава още по-сериозна тежест “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР