Френският Сенат призова правителството да признае за геноцид Гладомора -

...
Френският Сенат призова правителството да признае за геноцид Гладомора -
Коментари Харесай

Френският Сенат призова правителството да признае Гладомора за геноцид

Френският Сенат прикани държавното управление да признае за геноцид Гладомора - гладът, породен при започване на 30-те години на 20-и век в Украйна от руските управляващи и довел до гибелта на милиони хора, заяви " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

В наличието на украинския дипломат Вадим Омелченко, който седеше на почетно място, препоръчаната резолюция беше призната с 327 гласа " за " при 16 " срещу ". Срещу предлагането гласоподаваха най-вече сенатори комунисти, отбелязва Агенция Франс Прес.

Предложената резолюция " подканва френското държавно управление публично да признае за геноцид глада, депортацията и изтреблението, методично проведени от руските управляващи против милиони украинци през 1932 и 1933 година ". Освен това текстът приканва държавното управление " обществено да осъди геноцида, осъществен от руските управляващи против украинското селско население през 1932 и 1933 година ".

Украинският президент Володимир Зеленски приветства " историческото решение на френския Сенат ". " Това е още една значима стъпка към възобновяване на историческата правдивост и увековечаването на паметта на милионите украинци, които са починали от апетит ", съобщи той в " Туитър ", като изрази признателност към сенаторите.

На 28 март, призна Гладомора за геноцид и прикани държавното управление да направи същото, с цел да отговори на мощните упования на Киев във връзка с този мъчителен спомен, възроден от съветското настъпление в страната, отбелязва Агенция Франс Прес.

 Парламентът разгласи Гладомора в Украйна за геноцид, Зеленски благодари на България Парламентът разгласи Гладомора в Украйна за геноцид, Зеленски благодари на България

Русия изрично отхвърля представянето на Гладомора като геноцид и показва, че огромният апетит през 30-те години на предишния век е лишил живота освен на украинци, само че и на руснаци, казахи и представители на други етноси.

Смята се, че гладът е бил породен съзнателно от Сталин на фона на колективизацията на земята.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР